2007-ben mit állított Magyarországról a Freedom House?

2021. május 03. 07:05

A nyugati értelemben vett szabadság ott kezdődik, ahol a progresszió bárkit szabadon tönkretehet.

2021. május 03. 07:05
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Vasárnap

„A Freedom House-ra mindig lehet számítani, ha éppen kétségbe esnénk, hogy milyen is hazánk vagy bármely más ország demokráciaindexe. És bár akadnak államok Európában is, ahol újságírókat családostól megölnek, ez a felmérés szerint mégsem akkora probléma, mint amikor egy jobboldali kormány kétharmaddal kormányoz. Tudjuk, Magyarország 2021-ben is hibrid rezsim, az viszont újdonság, hogy Lengyelország csak problémákkal küszködő demokrácia. Mi több, Fehéroroszország is kevesebbet rontott a statisztikáin, mint Magyarország. A felhőtlen szórakozás pedig még akkor is tart, ha megnézzük, a jelentés szerint Romániában és Bulgáriában is messze jobb a helyzet, mint itthon.

Különösebben körbejárni a kimutatást nincs értelme. Pontosan azokat a toposzokat hozza, amiket bármilyen telexes vagy 444-es sajtószemle során megkapunk. Ami tán azért sem meglepő, mert ha megnézzük a jelentés végén a forrásokat, kizárólag ezekre a médiumokra mutató linkeket találunk. Most próbálják elképzelni, milyen képet lehetne kialakítani Magyarországról, ha ehhez csak az előbb már említett portálokat, illetve mondjuk a Mércét használhatnánk fel. Jé, nem valami biztató a kép, ha a heccsajtó ömlengéseiből indulunk ki.

Azokkal az apróságokkal sem érdemes túlzottan foglalkozni, amikor a szerző félelemkeltően leírja, hogyan szántották be az Indexet – a hatalom, ugye –, hogy aztán az Index újságírói alapíthassanak egy új lapot. Ez jellemző a diktatúrákra, igaz? Mert szerintem inkább az jellemző, ha embereket vegzálnak politikai véleményük miatt, mint ahogy ezt frissen olvashattuk Rudy Giulianiról. Nyilván némi kamut felhoztak ellene, hogy házkutatást tarthassanak. És mindezt miért? Mert Trump ügyvédje volt. No, ezért is fontos, amikor felemelt mutatóujjal intenek meg minket a demokrácia nagy őrei! A nyugati értelemben vett szabadság ugyanis ott kezdődik, ahol a progresszió bárkit szabadon tönkretehet és ebben konzervatív elemek nem akadályozhatják meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2021. május 03. 15:39
Mivel nyugaton az a trend, hogy szétverik a töntetéseket, és a sajtónak egyféle véleményt szabad sugározni (ami csak innen nézve egyféle, egyébként elég közelről nyilván vannak árnyalatai), ezért értelemszerű, hogy probléma van a demokráciával (az, hogy az emberek szavazata dönt), és a sajtószabadsággal (az, hogy létezik).
Aerion
2021. május 03. 11:18
2007-ben minden rendben volt. Parlament kordonnal körülvéve, politikai okokból letartóztatott emberek százai börtönben, gyorsított eljárással elítélve, megalázva, több tucatnyi súlyos sérült, miközben hullottak a kitüntetések az azonosító jelzések nélküli bordatörő, ellenállásra képtelen emberek ujjait eltördelő, fejre célzott lövéseket leadó, rendőrnek nevezett terroristáknak, és ezek vezetőinek. Ahogy az minden demokráciában szükséges.
vip era
2021. május 03. 11:10
Ha a Soros csicskák elmarasztalnak valamiért,akkor megnyugodhatunk,jól működünk.
Tidal_wave
2021. május 03. 11:00
Mikor a Horn kormány alatt a Freedom House részben szabad-nak minősítette a magyar sajtót, Mélykúti Ilona, a Nap TV egyik műsorvezetője azt találta mondani, hogy ez a minősítés a Freedom House-t minősíti...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!