Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Baloldali előválasztás-kampány: minden előre el van döntve

2021. május 07. 09:29

Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelöltjük.

2021. május 07. 09:29
Deák Dániel
Deák Dániel
XXI, Század Intézet

„A baloldali politikusok igyekeznek úgy tenni, mintha az ellenzéki előválasztásnak nevezett folyamat során a választóknak valódi döntési lehetősége lenne. A kiszivárgó információk szerint ugyanakkor valójában már lényegében mindent eldöntött a hat baloldali párt: Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelöltjük, néhány egyéni körzetet leszámítva pedig nem lesz érdemi verseny, azokról is megállapodtak már. Az előválasztással az egyedüli céljuk a baloldali szavazók aktivizálása, hiszen jelenleg jóval kevesebben vennének részt a választáson közülük, mint a kormánypárti szavazók közül. Gyurcsány Ferenc a 2002 utáni taktikáját frissíti újra: Medgyessy Péterhez hasonlóan Karácsony Gergelytől is át akarja majd venni a kormányfői széket.

A baloldali szivárványkoalíció tagpártjai Gyurcsány Ferenc vezetésével egy előre lefektetett menetrend alapján jelentik be, hogy ki a saját miniszterelnök-jelöltjük. Az eldöntött koreográfia szerint a legesélytelenebb Fekete-Győr András jelentette be elsők között a miniszterelnök-jelöltségét és legutoljára a baloldali pártok szerint legesélyesebbnek számító Karácsony Gergely fogja.

Hasonlóan eldöntött tény a legtöbb egyéni körzet ügye is a baloldalon belül, sorra jelentik be a pártok, hogy kivel szemben nem fognak majd indítani jelölteket az egyes körzetekben. Legutóbb például a Jobbik jelentette be hivatalosan is, hogy Kunhalmi Ágnessel szemben nem indítanak jelöltet. Néhány vitás körzet maradt csupán a baloldali pártok között, ilyen például Zugló, ahol a Momentum Hadházy Ákost indította az MSZP-s Tóth Csabával szemben.

Mindez azt mutatja, hogy a baloldali előválasztásnak igazi tétje nincsen, a legtöbb egyéni körzetben és a miniszterelnök-jelölt személyében is megállapodtak valójában a baloldali politikusok, az előválasztás lebonyolításának célja kizárólag az, hogy mozgósítsák a 2022-es választásra a baloldali szavazókat, illetve hogy minden párt szavazóját rávegyék arra, hogy a másik párt jelöltjére is gond nélkül leszavazzon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2021. május 08. 02:56
Forgatókönyvet Brüsszelben előre megírták ha Gyurcsányék nyernek hogyan tegyék tönkre az országot ismét nyugat az energia ágra az értékes állami vagyonokra kezét ráteszi , betolakodók előtt a határt megnyitják , az összes családtámogatást elveszik , béreket nyugdíjakat csökkentenek akár csak a rendszerváltásnak mondott rabló privatizációt idején .
olajfa1
2021. május 07. 15:31
Mondjuk... tételezzük fel, hogy az "előválasztáson" Jakab győzne!... ÚGY MÉGIS... MIT TENNE A "DK" meg a liberálisok?... NAUGYE! milyen vicces!... Mondjuk Gyurcsányék hátratett kézzel támogatnák Jakab elképzeléseit? Hány éves az aki ezt el is hiszi? Mondjuk... Jakab lenne a kormányfő... Mégis... AKKOR A "NEMZETKÖZI TŐKE" HOGY TÉPNE KI MAGYARORSZÁGRÓL? Mert szerintem szuperszónikus sebességgel mennének ki innen... Mert a kormány állna egy "nemzetközi tőke ellenesből"... egy "Magyarországi piratizőr báróból"... egy libbancs hülyegyerekből... egy "zöld-nek nevezett ostoba semmihez nem értőkből... egy magát "szocialistának vallókból" akik a nagytőke szuper adóztatása segítségével osztogatna... Szóval gyorsan fizetésképtelenné válna az ország mint 2008-ban... és nagyon hamar "koalíciós válság lenne"... sokkal elöbb mint Szlovákiában...
tóth mária
2021. május 07. 14:26
Igen, lehet, hogy KariGeri győz, de az esze hiányzik hozzá! Úgy ikszeljetek jövőre is vagy annyi az egész országnak.
jantar
2021. május 07. 11:38
Az egész előválasztást csak azért csinálják, hogy róluk beszéljenek egy fél évig. A kirakatban legyen ez a tetves banda, mindegy miről beszélnek az emberek, csak velük foglalkozzanak. Jó lesz velük vigyázni, mert a negatív reklám is reklám és ki is használják. A FIDESZ-nek meg kell kontrázni minden hazugságukat rögtön. Ébresztő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!