Hitközségi frontvonalak

2021. május 11. 17:13

A kormány mosolyog, kedvére való, amit lát.

2021. május 11. 17:13
Czene Gábor
Czene Gábor
Népszava

„A nemzeti szuverenitás védelmére hivatkozva a fideszes kormány szünet nélkül vívja nehezen értelmezhető szabadságharcát Brüsszellel. Ugyanez a kormány elfelejtette kifejezni nemtetszését, amikor kiderült, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) a magyar államot is perbe fogta egy jeruzsálemi vallási bíróságon.

A kormány mosolyog, kedvére való, amit lát. A Mazsihisz többször kihúzta már a gyufát, például 2014-ben, amikor úgy döntött, hogy a súlyos emlékezetpolitikai konfliktusok miatt bojkottálja a holokauszt magyarországi emlékévének kormányzati rendezvényeit. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2017-es látogatásakor Heisler András bírálta a kormány Soros György elleni plakátkampányát. »Mi egy olyan országban akarunk büszke, magyar zsidók lenni, ahol senkinek az arcmásán nem éktelenkedhetnek „büdös zsidó” feliratok« – mondta Heisler nyílt plénumon, Netanjahu és Orbán Viktor jelenlétében. Az a hír járja, hogy Orbánt különösen kellemetlenül érintette a közjáték, amit azóta sem tudott megbocsátani.

Gáláns költségvetési támogatást kapott a kormánytól az a nemrég létrehozott egyesület, amelynek prominensei – Róna Tamás főrabbi vagy Feldmájer Péter volt Mazsihisz-elnök – történetesen Heisler András belső ellenzékéhez tartoznak. Feldmájer a minap az EMIH-es kötődésű Neokohn.hu portálon érvelt amellett, hogy a Mazsihisznek el kellene fogadnia a jeruzsálemi bíróságot döntéshozónak.

A frontvonalak tehát részben a zsidó szervezetek között, részben a Mazsihiszen belül húzódnak. Bár a kormány látszólag kimarad a mostani viszálykodásból, valójában nem elégszik meg a tétlen kívülálló szerepével: a maga módján igyekszik gondoskodni arról, hogy tetszése szerint alakuljanak az események. Ügyes.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2021. május 12. 16:42
Ez a dude szerintem no .....
Bájron
2021. május 12. 13:18
Ki ez a takony???
1000bocs
2021. május 12. 11:55
Czene Gábor nehezen tudja értelmezni a magyar kormány nemzeti jogköröket Brüsszellel szemben nemzeti kézben megtartani akaró politikáját. De ha ennyire nehéz a felfogása, miért újságíró? Nem olyan bonyolult ez hogy ne lehessen érteni. ...Heisler András bírálta a kormány Soros György elleni plakátkampányát. Mi egy olyan országban akarunk büszke, magyar zsidók lenni, ahol senkinek az arcmásán nem éktelenkedhetnek büdös zsidó feliratok... 1. balosokkal azért kell vigyázni, mert nemhogy nálunk, ahol ennek hagyománya van, de már nyugaton is magukat támadják meg mindenféle firkákkal és akciókkal, csak hogy legyen alapja az identitáspolitikájuknak. Ha a büdös zsidó felirat véletlenül pont egy olyan helyen készült, ahol másnap reggel egy zsidó véletlenül arra járva a telefonjával azonnal lefényképezheti, akkor a helyzet egyértelmű. 2. Megállapíthatjuk viszont azt, hogy az országban nemhogy a büdös zsidó feliratok nem általánosak, de nálunk nem is ölik a zsidókat és azok nem kényszerülnek alijázni a muszlim bevándorló hordák miatt, mint a fényesseggű nyugaton, ahol nem Orbáncézár uralkodik vasmarokkal. Czene Gábor tehát jó bolsevik módra egyes elemeket kiragadva olyan érzést akar kelteni, mintha itt egy szélsőjobboldali diktatúra lenne, amiben a zsidóknak félniük kell. A valóságban persze a zsidó szervezeteknek járó pénz igazságtalan elosztásáról folyik a vita, amit a munkásőrtermészetű Mazsihisz ellenállása miatt kurvarégen nem tudtak másképp megoldani, ezért állt elő a mostani helyzet. Czene Gábor ezt is írhatta volna, de akkor objektív újságírást végezne, és kimaradt volna a diktátorozás, faisztaveszélyezés, kormányprüszkölés és hangulatkeltés. Czene inkább úgy döntött, hazudik, árkot ás és hergel - náluk ezért jár a fizetés.
Farkas Piroska
2021. május 12. 09:02
Ki ez a barom ?? Németh Péter új samesza ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!