Blaszfémia Gólem módra, avagy Benedek Elek forog a sírjában

2021. július 08. 22:17

A homoszexualitás cselekménye egyáltalán nem követendő példa az Ószövetség szerint.

2021. július 08. 22:17
Csatári Bence
Magyar Nemzet

„Érdekes jelenségnek lehettünk szem- és fültanúi a minap, amikor a Gólem Színház igazgatója, Borgula András önmagából kikelve, a saját igazának hitétől megittasodva, hatalmas gesztikulációkkal és szinte rikácsolásszámba menő beszédmóddal kísérve helytelenítette az egyik ellenzékiként ismert televíziócsatorna beszélgetős műsorában azt, hogy az egyik könyvkereskedő céget a Pest Megyei Kormányhivatal bejelentése alapján – egyébként nem túl súlyos – pénzbüntetéssel sújtották azért, mert a szivárványcsaládokat népszerűsítő mesekönyvüket a klasszikus mesekönyvek, egyebek mellett Benedek Elek mesekönyvei között helyezték el, s ezáltal a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat cselekményét elkövetve, megtévesztették az olvasókat.

Derék színigazgatónk ezen a jelképesnek és persze üzenetértékűnek mondható büntetésen kiakadt, mondván, hogy akkor az Ószövetségre is bizton rá lehetne tenni a tizennyolcas karikát, hiszen abban is szerepel bőséggel vérfertőzés, árulás, gyilkosság és más egyéb, a hétköznapi ember számára deviánsként ható cselekedet.

Ez utóbbi állítás természetesen önmagában, mindentől függetlenül megállja a helyét, csak egy nagyon „apró” különbségről feledkezik el a kinyilatkoztatást tevő, önmagát már-már szónoki magasságokba képzelő színházigazgató: az Ószövetségben Jáhve (Jehova), vagy ha úgy tetszik, a zsidó-keresztény kultúrkör Teremtő Istene világosan megmondja, hogy mi a bűn és mi nem az. Az, hogy az emberek a saját nemükhöz vonzódnak szexuális értelemben, természetesen és vitathatatlanul kimeríti a bűn elkövetésének fogalmát az Ószövetség szerint (lásd Mózes első könyvének 19. fejezetét, amelyben Lót és a sodomaiak összetűzéséről esik szó), tehát világosan kijelenthető, hogy az Ótestamentum elválasztja az ocsút a búzától, és egyértelművé teszi, hogy a homoszexualitás bűn. Nincs mit szépíteni, aki az ószövetségi elvek alapján (is) szeretne élni, annak tudnia kell, hogy ez a szent irat tiltja a homoszexualitást, nem tartván normálisnak az efféle vonzalmat. Ennek alátámasztására még egyetlen idézetet hozzunk fel: Mózes harmadik könyvének 18. fejezetében a 22. vers szó szerint így szól: »Férfiúval ne hálj úgy, amint asszonnyal hálnak: útálatosság az«. (Természetesen az Újszövetség is tesz ezzel teljesen megfelelő kijelentéseket.)

A homoszexualitás cselekménye tehát egyáltalán nem követendő példa az Ószövetség szerint, amely írott forrást példaként hozta fel a Gólem Színház vezetője. Éles kirohanásában tehát meglehetősen elítélhető módon összemosta az Ószövetség szent iratainak tanítását – amelyben tehát szerepelnek homoszexuális cselekedetek, de egytől egyig negatív megítéléssel – azzal a mesekönyvvel, amelynek címét már csak azért sem írjuk le, nehogy ezzel is reklámot adjunk neki. Ezzel az odamondogatással a direktor egyfajta speciális blaszfémiát követett el, hiszen Isten bizonyos – ez esetben a nemiségre vonatkozó – iránymutatását relativizálta azáltal, hogy párhuzamba állította egy XXI. századi, szépirodalmi értékűnek kétségesen nevezhető kiadvánnyal. Mindenesetre ebben a mesekönyvben egyáltalán nem szerepel negatív felhanggal a homoszexualitás, és arra nevel, hogy ez is a világ része, ezt is el kell fogadni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. július 09. 10:03
Eme Gólem igazából egy nervouska, ki elszakadt saját földi lététől! Az atv 100 műsorában bizonyította lelke-szelleme rettenetes zavarát.Nagyokat kacagok rajta.
-Zsolt-
2021. július 09. 00:44
Egyik mesekonyv harcol a masik mesekonyvvel. Kit erdekel? Itt viszont hus-ver emberek eletorol van szo, akik ilyenek is meg olyanok is. Nem mesek szerint kell elni.
..--..
2021. július 08. 23:45
-zsoltkom- Nem szabad elfeledkezni róla... ahogy ember látja Istent, úgy nem látja senki. Katolikus egyház foglalkoztatta a melegeket... természetesen akkor, amikor az Egyháznak valami hasznot hajtott. Nem számított az aktív homokosság, csak legyen szép és istenhites a mondanivaló például egy Sixtus-kápolna freskóján. Mindjárt nem számított, hogy az alkotó, melyik kezével, milyen farkat fogott. Csatári Bencének 250 ezer forint nem túl súlyos összeg... valószínű onnantól már az lenne neki, ha Csatárinak kellene fizetni. Az egy majdnem garantált bérminimum összeg. A Teremtő Isten az Ószövetségben (különösen ott) nem tudja világosan megmutatni mi is a bűn. Van ott példa arra, hogy nem szabad ölni és van arra, hogy szabad. Lehet hazudni is, meg nem is... lehet lopni is, meg nem is. Simán lehet ezekre a példákra szó szerint idézni a Bibliából. Aztán pedig ott volt Istennek a lehetősége, hogy végleg kiirtsa a homoszexualitást, de nem tette meg. Most meg mindenki csodálkozik a létükön. Tehát mivel Isten meghagyta választéknak a homokos embertípust nyugodtan lehet követendő példa. Oka volt annak, hogy Isten így döntött.
Pandaka pygmaea
2021. július 08. 22:51
Az írás jó. De most azok az idők jönnek, tényleg, hogy már a csapból is buzik meg a transzszörnyek folynak? Ilyenek(kel) fogják riogatni és/vagy életre nevelni ezentúl (a mesék) a gyerekeinket? Hol vagytok farkasok, vasorrú bábák, hétfejű sárkányok és pomogácsok?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!