Bennünk élő bizonyosság

2021. augusztus 09. 22:38

Hogy milyen volt az olimpia? Rosszabbra számítottam, helyesebben rosszabbra készültem fel.

2021. augusztus 09. 22:38
null
Novák Miklós
Novák Miklós
Magyar Nemzet

„Hogy milyen volt az olimpia? Rosszabbra számítottam, helyesebben rosszabbra készültem fel. Ez az őszinte válasz. Minden tekintetben. A körülményeket és a magyar szereplést tekintve egyaránt.Kezdjük előbbivel! Veszély-, sőt vészhelyzet van Tokióban. Előzetesen ezzel riogattak minden Japánba készülő külföldit, legyen bár sportoló, hivatalos csapattag vagy újságíró. Egy frászt van vészhelyzet. Meleg, fülledt, tikkasztó nyár, igen, az van. Meg politikai helyzet. Ami persze a választásokhoz közeledve – mi is megtanulhattuk a demokrácia immár három évtizedében – veszélyes is tud lenni. A Covid miatt Japánban sokkal enyhébb korlátozások vannak érvényben jelenleg, mint nálunk a télen.

Tartanak koncerteket, nyitva vannak az éttermek, szabadon jár-kel mindenki a városban, csupán a vendéglátó egységek nem mérhetnek alkoholt – a boltokban persze az is kapható –, és maszkot kell viselni mindenütt, aminek a fegyelmezett japánok, olykor láthatóan vonakodva, de eleget tesznek. Az utolsó két napon már érezhetően lazult a fegyelem az olimpián is – nem csak a magyar–spanyol vízilabda-bronzmérkőzésre, a csapatsportágakban az összes helyosztóra engedtek be sportolókat és nagyobb számban újságírókat. Ezzel az erővel nyugodtan jöhettek volna nézők is, de az ellenzék lázított a »szuperfertőző« olimpia ellen, ezért a kormány nem tehetett más, bizonyítania kellett a népnek, helyesebben a népszerűséget szondázó médiumoknak, hogy az emberek megóvása érdekében milyen felelős megelőzési korlátozásokat dolgozott ki és vezetett be.

Így működik napjainkban a demokrácia. Fittyet hánynak arra, hogy 2020-ban kevesebben haltak meg Japánban – nem a Covidtól, hanem összesen –, mint 2019-ben. Nem az egészségügyi vészhelyzet, hanem a japán belpolitikai csatározás zárta buborékba a XXXII. nyári játékokat. Kész szerencse, hogy az őrület nem eszkalálódott, kikényszerítve a játékok törlését. Évek múltán persze lábjegyzet lesz csupán, hogy a tokiói olimpiát a világjárvány idején, nézők kizárásával, buborékban rendezték meg. Az olimpia történetét szerencsére még mindig a sportolók, a hősök írják, nem pedig a politikusok.”

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. augusztus 10. 07:56
Sikerült egy olyan Olimpiát rendezniük, ahol minden negatív hatás őket terhelte és minden pozitív hatást kizártak. Hanyagolták az oltást és mások oltottságát sem vették figyelembe, kizárták a saját népüket is a rendezvényről, így nem élvezhették az elvégzett munkájuk gyümölcsét. Ez egy ilyen semmilyen olimpia volt. Biztosan nem ilyet akartak, de ilyen lett. Sajnálom.
di maggio
2021. augusztus 10. 07:55
Az egyik ellenzéki médium azon kesereg,hogy a megszerezhehő aranyérmeknek a két százalékát sem sikerült megnyernünk.
u.cserkész
2021. augusztus 10. 07:23
" Az olimpia történetét szerencsére még mindig a sportolók, a hősök írják, nem pedig a politikusok. " Kedves barátom Miklós, szeretnénk, ha így lenne, és a politikusok nem akarnák befolyásolni az olimpia néhány körülményét. De nem így van és egyre inkább nem így lesz. Kár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!