Üdvözlet Lengyelországból!

2021. augusztus 30. 10:23

Kaczyński nem tette magát és családját az ország leggazdagabbjává, nem épített stadiont a kertje végébe.

2021. augusztus 30. 10:23
null
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Vasárnap este barátom, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester meghívására részt vettem a Campus Polska rendezvényen. Nagyon jót beszélgettünk arról, hogyan lehet országainkban helyreállítani a demokráciát, visszavezetni Magyarországot is, Lengyelországot is az európai útra. Ma beszélek Donald Tuskkal, aki nemrég tért vissza a lengyel belpolitikába az Európai Tanács elnöksége után. Vezetője maradt az Európai Néppártnak, az európai jobbközép pártok szövetségének, ahonnan a Fideszt kiebrudalták, mert a magyar kormánypárt már régen elhagyta ezt a közepet, és a jobbszélen tanyázik. Fontos tudni, a magyar kormányváltáshoz is az kell, hogy szélesítsük a változást akarók táborát, az előválasztás után pártkereteken túli választói koalíciót kell kötni balközép és jobbközép szavazókkal, mindenkivel, aki Magyarországon a változásban, az ország demokratikus működésben, a jóvátételben érdekelt.

A jelenlegi lengyel kormány Orbánék legfőbb szövetségese, sok a hasonlóság a két kormányzás illiberális jellegében, antidemokratikus működésében, egyeduralomra törekvésében. Van azonban legalább két fontos különbség. Itt a lengyel kormány valódi irányítója, Kaczyński nem tette magát és családját az ország leggazdagabbjává, nem épített stadiont a kertje végébe. De ami még ennél is fontosabb: a társadalmi ellenállás és az ellenzék közösen megtörni látszik a magyarhoz hasonlóan erőszakos lengyel kormányt, a koalíció felbomlott, az előrehozott választás sem kizárt. Ennek, a társadalmi ellenállásnak lehet mifelénk az első lépése az előválasztás, mert a kormányváltás ott kezdődik.

Este igyekszem hazaérni a Nemzeti Választási Bizottság ülésére, amely végre valahára az én népszavazási kezdeményezésemet is tárgyalja. A kérdéseim, a népszavazás indokoltsága napról napra erősödik. Az idősek ingyenes ellenanyag-vizsgálatát az Akadémia elnöke mellett az Orvosi Kamara is kezdeményezi, a kormány a füle botját nem mozgatja. Elkezdték viszont a kínai egyetem bebetonozását sunyi módon, ennek is gátat kell vetni a Diákváros érdekében. Az autópályák kiárusítását is itt és most kell megakadályozni. A naponta gyarapodó kormányzati visszaélések, korrupciógyanús ügyek minden nap bizonyítják: csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez, ez nagymértékben segíti majd a kormányváltás utáni elszámoltatást. És nem maradhat az a szégyen sem, hogy a magyar kormány méri a legszűkmarkúbban az álláskeresési támogatást. Ezekről kell ma dönteni, nagyon remélem, hogy a Választási Bizottságba ültetett fideszes delegáltakban lesz annyi bátorság, hogy útjára engedik a népszavazást.”

Kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scandal says Jack
2021. augusztus 31. 17:31
Ez vagy egy hiperpasszív beszélgetés volt, vagy a lengyelek megtanultak magyarul...más eset nem lehet Gerit ismerve...
rókabácsi
2021. augusztus 31. 12:49
LÁTSZIK JÓL ELBESZÉLGETTEK ANGOLUL!
reflex2
2021. augusztus 30. 22:41
Hazaruló
Pista6
2021. augusztus 30. 21:01
Ezt az össze vissza hazudozó geligecit nem tiltják le facebookról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!