Rendszerváltó értelmiségiként elképesztő csalódásként élem meg, hogy a baloldal még mindig cenzúrát alkalmaz

2021. szeptember 27. 09:27

Az egykori álmaink és az évtizedek múlva kialakult valóság között hatalmas szakadék tátong.

2021. szeptember 27. 09:27
null
Pesty László
Pesty László
Kontra

„Kálomista Gábor nemrég azt nyilatkozta, hogy politikai okokból el akarják süllyeszteni az Elk*rtuk című filmjét. Harminckét évvel a rendszerváltás után megtörténhet ilyen Magyarországon? 

Én azt látom, hogy megtörténhet, és meg is történik. Mi – mint a rendszerváltás aktív résztvevői – feltétlenül, fanatikusan hittünk a szabadpiacban. Meg voltunk győződve arról, hogy a kommunista diktatúra évtizedei, a cenzúra, az aczélgyörgyök varázsütésre eltűntek a rendszerváltásnak nevezett esemény idején, 1988 és 1990 között.

Azt hittük, hogy a törvények, a többpártrendszer, a legitim módon megválasztott közhatalmi szervek, az önkormányzatok, a kormányok és a szabadpiaci szereplők egy olyan szisztémát hoznak létre, ami megszünteti a kommunizmus alatt elszenvedett kulturális cenzúrát, és valamilyen egészséges és szabad világot hoz létre.

Aztán súlyosan csalódnunk kellett, a szabadpiacban való hit hiábavalónak bizonyult. Naivak voltunk. És nemcsak a jobboldali, hanem a baloldali rendszerváltók szívében is van egy kis keserűség. A csalódottság oka az, hogy az egykori álmaink és az évtizedek múlva kialakult valóság között hatalmas szakadék tátong.

Nem számoltunk azzal, hogy a politikai szereplők és a szabadpiac szereplői között titkos és időnként egyáltalán nem titkos szövetségek jönnek létre. Rejtett kartellek, amelyek mindig a kedvező arcukat mutatják, ám amint a kamerák és a mikrofonok leállnak, röhögve összekacsintanak.

Ez úgy hangzik, mint egy sötét összeesküvés. Csalódott a rendszerváltásban?

Nem gondolom, hogy rossz döntést hoztunk, amikor rendszert váltottunk, hiszen sikerült negyven évnyi diktatúrát elküldeni a pokolba. Az álmaink azonban utólag illúzióknak bizonyultak. Amiről pedig beszéltem, az nem összeesküvés-elmélet, sosem szerettem a világ-összeesküvéses teóriákat.”

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2021. szeptember 27. 17:55
rendszerváltó értelmiségi, nahát. Partizán nem voltál?
tevevanegypupu
2021. szeptember 27. 17:02
Amióta Cinema City van, nincs jó mozi..
tevevanegypupu
2021. szeptember 27. 17:01
Rendszerváltás..ha-ha DobrevKlárával..
OberEnnsinnen
2021. szeptember 27. 14:15
A magyar filmnél a kápó a Cinema City. Gondoskodik, hogy ha van, akkor se legyen. Elqrja a magyart. A magyar futballnál a kápó Piara Powar, Jósa Bálunt (FARE). Minél inkább jobb nézőtéri atmoszféra, annál nagyobb eltiltás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!