Mi lesz azokkal, akik nem akartak ellenzéket váltani?

2021. október 19. 07:53

Nem annyira a régi ellenzék leváltásáról van tehát szó, mint inkább a súlypontok áthelyezéséről.

2021. október 19. 07:53
null
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

„Márki-Zay Péter megnyerte az ellenzéki előválasztást, így ő indulhat el miniszerelnök-jelöltként Orbán Viktorral szemben a jövő tavaszi parlamenti választáson. Márki-Zay győzelmét a politikai elit és az elemzők nagy része és ő maga is ellenzékváltásként értékelte, amelyben egy, a rendszeren kívülről érkező jelölt futott be győztesként. A hódmezővásárhelyi polgármester sikere valóban átalakíthatja a mögötte álló pártok működését, de hogy hogyan, arról egyelőre több a kérdés, mint a válasz. A miniszterelnök-jelölt személyének viszont valójában kisebb jelentősége van a választás szempontjából, mint bárki gondolná.

Magyarországon nem közvetlenül választják a miniszterelnököt, ezért a jelölt megnevezése inkább politikai iránymutatás, mint egzakt döntés. Többnyire ő áll a lista élén, és a parlament – a megalakulását követően – jó eséllyel őt választja meg. Ebből a szempontból a kormányfőjelöltnél sokkal fontosabb az, hogy a választáson a pártok milyen összetételben indulhatnak el a 106 egyéni körzetben a már korábban lezárult előválasztás alapján.

Az látszik, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás legnagyobb pártja a Demokratikus Koalíció lett, így Márki-Zay a győzelmével Dobrev Klára felett nem feltétlenül váltja le a régi ellenzéket, inkább valós súlyán kezeli azt.

Karácsony Gergely értelmezése az volt az első forduló után, hogy Magyarországon az ellenzéki szavazók egyharmada a 2010-es fideszes hatalomátvételt puccsként élte meg, és az előtte lévő időszakhoz szeretne visszatérni, némi revanssal kiegészítve. Az ellenzéki szavazók kétharmada viszont nagyjából annyira vágyik a 2010 előtti időszak elitjére, mint a jelenlegire. Előbbi csoport jellemzően a DK-ra szavaz, utóbbi a többi ellenzéki pártra. Ez az egyharmad-kétharmad felállás nagyjából tükröződik a pártok és a miniszterelnök-jelöltek eredményében is.

Nem annyira a régi ellenzék leváltásáról van tehát szó, mint inkább a súlypontok áthelyezéséről.”

Nyitókép: Előválasztás 2021 Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sanyikám
2021. október 19. 10:50
Bízunk MZP-ben. Ha, nem olyan pu..ci mint az a repedés az orra alatt, és ki mndhatja a jövőben is amit gondol, akkor egy nagyon jó - akarata ellenére is- jobbos influenszer válhat belőle a mi előnyünkre.
Teringettét
2021. október 19. 09:53
Ahelyett, hogy hosszasan vizionálsz a kurva nagy semmiről és próbálod megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, csupán annyit kellett volna leírnod, hogy az ellenzéki szavazók szimplán át lettek baszva. Persze ettől az átlag baller cseppet sem csügged, mert bárki (értsd akárki) lehet a "lieblingje", aki majd jól elzavarja a sátánimádó ordas csutipatást a náthás 'csába.
B_kanya
2021. október 19. 09:35
"Karácsony Gergely értelmezése az volt az első forduló után, hogy Magyarországon az ellenzéki szavazók egyharmada" Ez hibás. Az ellenzéki keménymag harmadáról beszélünk. És nem vesszük figyelembe a dákós többször számolt, többször szavazókat vagy akár a fideszes trollokat sem, ahogy az M3-ason szétkenődött, szavazócédulákkal és készpénzzel bővel megrakott luxusBMW-t sem.
states
2021. október 19. 09:07
Makizaj kiszabadult a palackból, Feri pedig megpróbálja visszagyömöszölni. Csúcsra lesz itt járatva a nagy komcsi szórakoztatóipar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!