Ma jön be a hanuka, a gőgös és kegyetlen zsarnoki hatalom legyőzésének emlékezete

2021. november 28. 15:14

Az emlékezet lehet lehet aktív: példaadó, amely cselekvésre szólít fel. Boldog hanukát!

2021. november 28. 15:14
null
Gábor György
Gábor György
Facebook

„Ma jön be a hanuka, a fény és a szabadság ünnepe, amely a gőgös és kegyetlen zsarnoki hatalom legyőzésének és az újra szabaddá vált vallási és világi élet örömének emlékezete. Flavius Josephus, a görög nyelven író zsidó történetíró idézi a felkelést kirobbantó Mattathiasz (Mattatiás) beszédét, amelyben arra szólít fel, hogy »szálljatok szembe minden erőszakkal és kényszerrel«, majd hozzáteszi: újra visszanyerhetitek »elveszett függetlenségeteket és szabadságtokat… A legnagyobb nehézségektől se riadjatok vissza… Főképpen egyetértésre intelek benneteket: legyen mindegyik vitéz a maga módján, de ismerje el a többiek kiválóságát is.«

Halálát követően fia, Judás Makkabeus lett az ellenállási küzdelem vezetője. Az ő beszédére is érdemes emlékeztetni: »Még sohasem volt az idő ily alkalmas arra, hogy bátorságra és a veszélyek megvetésére buzdítsalak benneteket. Most kell hősies harccal kivívnunk szabadságunkat… vagy kivívjátok a szabadságot és a boldog életet… vagy a leggyalázatosabb sors vár rátok.« (Flavius Josephus: A zsidók története, XII, 6-7. Ford. Dr. Révay József). 

A korabeli zsidók kivívták a szabadságot és a boldog életet, elkerülve ezzel a leggyalázatosabb sorsot. Erre emlékezünk most is, évről évre, újra és újra. De ne feledjük: az emlékezet lehet passzív, azaz a puszta felidézés, a nosztalgiázás okán, s lehet aktív: példaadó, amely cselekvésre szólít fel: a szabadságért, a boldog életért, hogy elkerüljük a leggyalázatosabb sorsot. 
Boldog hanukát!”

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Pilick

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2021. november 29. 12:55
Ha valami taszító az az h. zsidósága mögé bújva akar valamiféle aktuálpolitika mondandót közölni ismét. ------ Az ateista (nem is akármilyen) zsidó származású liberális gondolkodókban is azt utáltam mindig is h. ha a nyilaikra visszalőttek egyből a zsidó szervezetek szoknyája alá bújtak. Azok meg tárt lábakkal fogadták őket. ------- Nyilván politizáljon a zsidó származású is ha akar (joga van hozzá) de a zsidó vallással és szervezeteivel ne keveredjen ez a magatartása, ne használja politikai pajzsként maga előtt. Ez a jelenség az egyik alapja a társadalomban fellángoló antiszemitizmusnak is. Tehát zsidó szemszögből még kontraproduktív is. ------ Ezt tehát jó lenne abbahagyni. Valami megindult a jó irányba elsősorban a fiatalabb zsidó nemzedéknél felismerték eme lehetetlen helyzetet. De ez még nem az igazi. -------
tevevanegypupu
2021. november 29. 12:37
Berlinben, Párizsban, Amszterdamban hogy ünneplik?
roughneck
2021. november 29. 12:36
A lenyeg az Gabor, hogy az irott tortenelem kezdetei ota mindenhol kozutalatnak orvendtetek, ahol tomegesen megjelentetek. Utaltak benneteket az o-egyiptomiak, a gorogok, a romaiak es meg lehetne sorolni a "gojim"-ot. Termeszetesen minden ok nelkul, mert az egyetlen bunotok csak annyi volt, ti vagytok "Isten kivalasztott nepe". Ti soha semmit nem tettetek, ami kivalthatta volna masok gyuloletet.
roughneck
2021. november 29. 12:13
Ertjuk a parhuzamot, Gabor. Te leszel majd az ujabb Judas Makkabeus aki legyozi a gonosz OV-t, a sotetseg urat, Baal-t. Te vagy a feny a sotetseg nagy magyar ejszakajaban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!