Hatalomkoncentráció és polgárháború, vagy hatalommegosztás és polgárosodás?

2021. november 13. 13:56

Egyetlen politikai oldal sem maradhat egyszer s mindenkorra leválthatatlan.

2021. november 13. 13:56
null
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Index

„2006 tavaszán a kormányzó MSZP és SZDSZ a végső ütközetre készült. Még egyszer utoljára meg kellett állítaniuk a jobboldalt, még egyszer utoljára mindenáron győzniük kellett, hisz már oly közelinek tűnt a pillanat, amikor a magyarok végre egyszer s mindenkorra belátják, hogy ők és csakis ők, a szocialisták és a liberálisok tudnak sikeres gazdaságot, szolidáris Magyarországot, elfogadható pénzügyi és társadalmi viszonyokat teremteni. Hisz ők a szakértelem, a demokratizmus és a jogállamiság letéteményesei, ők maguk a Nyugat, és az ő szövetségesük a Kelet. Nincs alternatívájuk.

A fenti mantrát a balliberális politikai elit meg az ahhoz tartozó kulturális holdudvar aztán addig ismételgette, míg minden elérhető agyat ki nem mosott vele. Még négy év, most nyerniük kell, vagy katasztrófa lesz – Gyurcsány és bűntársai mindent ennek a hazugságnak rendeltek alá. Meghamisították a főkönyveket, nyakra-főre osztogattak minden célcsoportnak, az állampolgárokat devizahitelekbe hajszolták, az eredmény pedig nem maradt el: a Fidesz választási kampánya, amely szerint »rosszabbul élünk, mint négy éve«, recsegve-ropogva összeomlott, Orbán Viktor pedig leckét kapott arról, milyen következményekkel jár, ha a valóság szemernyi magvát nélkülözve hazudozik. A balliberálisok 2002 után újra győztek: további négy évre övék lett Magyarország. Milyen áron? Elég belehallgatni a szélhámos miniszterelnök őszödi beszédébe: az ár a harmadik köztársaság lett. Az MSZP és az SZDSZ mindennemű szakmai és erkölcsi hitelét felszámolta, az ország költségvetését megroppantotta, gazdasági növekedését megfojtotta, miközben a Kárpát-medence környezetében mindenfelé fennen szárnyalt a gazdaság.

Ezért a négyévnyi, csalárdul szerzett uralomért Orbán Viktor három egymást követő kétharmados ciklusával vett elégtételt a történelem, mintha csak Lúdas Matyi lett volna – és senki nem mondhatja jó lelkiismerettel, hogy a balliberális Döbrögiek nem szolgáltak rá a háromszoros verésre. Az elitek persze nem teszik fel a kérdést, amit az itt élőknek muszáj: Magyarország vajon rászolgált-e erre a három teljhatalmú Orbán-ciklusra? A szocialisták és a szabaddemokraták csalárdul szerzett négyévnyi uralma a politikai hatalomváltás puszta esélyét egy teljes évtizedre felszámolta Magyarországon, megsemmisítette a kultúrában, a gazdaságban és a médiában addig uralkodó balliberális fölényt – sőt:

A SZISZTEMATIKUSAN TERJESZKEDŐ ORBÁNI MÉLYÁLLAM MA MÁR AKKORA ERŐ, AMELLYEL SZEMBEN MÁRKI-ZAY PÉTER ESETLEGES KORMÁNYÁNAK MOZGÁSTERE HALLATLANUL SZŰKÖSNEK ÍGÉRKEZIK.

Ma már csak a legagymosottabb gyurcsányisták vélik úgy, hogy négyévnyi közbeszerzésért érdemes volt Orbán Viktor lábához leszállítani Magyarországot.

És mennyit tanul a politika? Nos: semennyit. Ma a jobboldal készül a végső összecsapásra – épp úgy, ahogy a balliberális koalíció tette 2006-ban. Csak most állítsák meg ezeket, különben tönkrevágják Magyarországot, csak még négy év kell, és mindenki számára világos lesz, hogy amit a Fidesz akar és tesz, az az egyedül helyes út, amelynek nincs alternatívája – hisz a Nyugat a zsarnokság új Kelete, a Kelet a szabadság új Nyugata, négy év közhivatalok és közbeszerzések nélkül pedig beláthatatlanul hosszú idő.

A történelem megismétli önmagát: ma a jobboldal adósítja el Magyarországot gigantikus hitelekkel, ma a jobboldali kormány nem hajlandó szembenézni a realitással, és ahelyett hogy az öregeknek írná elő – akár kötelezően – az oltást, inkább fiatalokra és középkorúakra veti ki, feltéve hogy a munkáltatójuk is hozzájárul. Hiába az akarnokszellemű illiberális erőfölény, hiába az erős kezű, legitim miniszterelnök meg az őt illető kétharmados felhatalmazás, hiába a magyar állam teljes ereje, a rogáni Igazságminisztérium meg a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány roppant erőműve, hiába működik az oltás és hiába működik Magyarország, ha közeleg a választás. Hisz egy intézkedés törvényszerűen kitermel valamennyi elutasítottságot – ez pedig ilyenkor nem fér bele. Ilyenkor köztudott, hogy nem szabad kormányozni. Gyurcsány Ferenc sem tette.

A KÉT SZEKÉRTÁBOR VÉGZETE UGYANAZ: SZEMERNYI NAGYVONALÚSÁG HÍJÁN, A KONSZOLIDÁCIÓ PUSZTA LEHETŐSÉGÉT IS ELVETVE MINDÖRÖKKÉ MINDENT KOCKÁZTATNIUK KELL.

Orbán Viktor talán győz jövő tavasszal, de az a vészjóslóan hömpölygő frusztráció és elégedetlenség, amely a magyar társadalom ellenzéki felében munkál, egy nap törvényszerűen kitör majd. S ha a fazék fedőjét négy éven át rá is szorítják a forrásban lévő vízre, ezzel csak azt kockáztatják, hogy négy évvel később robbanni fog – Orbán Viktor és bűnsegédei pedig ugyanúgy elveszítenek mindent, ahogy Gyurcsány Ferenc és bandája 2010-ben. Ha azonban Orbán Viktort 2022-ben mégis sikerül leváltani, akkor az új adminisztrációnak a legújabb kori magyar történelem legfeddhetetlenebb erkölcsű és legszakmaibb igényű kormányának kell lennie, ha túl akarja élni a rá váró négy évet. Biztos, hogy mindkét törzsnek mindig mindenáron győznie kell? Nem lenne jobb egyszer az életben nagyvonalúságot tanúsítani, és nem táplálni tovább a polgárháború tüzét?

Bármit is gondol az ország egyik fele a másikról és a másik az egyikről, bármilyen sok is az igazság ezek bármelyikében, és bármekkora ritkaság a magyar közéletben az önreflexió, senki sem gondolhatja komolyan, hogy minden hatalom mindörökké egyetlen kurzus, egyetlen párt, egyetlen szekta kezében lehet. Sürgősen meg kell tanulni osztozkodni rajta, mert ha nem, annak a következménye társadalmi katasztrófa lesz. Ideje végre felismerni, hogy egyetlen politikai oldal sem maradhat egyszer s mindenkorra leválthatatlan. Egyedül a polgárosodásnak nincs alternatívája. Vagy hát van. A roncsai a szakadék mélyén megtekinthetők.”

Címlapkép: Baksa Norbert

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2021. november 15. 13:25
"az új adminisztrációnak a legújabb kori magyar történelem legfeddhetetlenebb erkölcsű és legszakmaibb igényű kormányának kell lennie, ha túl akarja élni a rá váró négy évet" Erre mennyi esélyt látsz, Robi? Én semennyit. Milyen újról beszélsz? Hol látsz te itt újat? Akit egyszer már megrágtak és kiköptek, azt nem kell többet szájba venni. Csak mert az őt váltó sem tökéletes. De még mindig a kisebbik rossz. Messze a kisebbik. Ez az egész történet leginkább pont arról szól, hogy a baloldal nem tud megújulni, de eltűnni se akar. Ahogy Berki Krisztián se. Most lehet azt mondod, hogy Orbán is öregszik és ő is egyre kevésbé fog tudni megújulni. Lehet. Semmi sem tart örökké. De előbb megvárnám vele ennek a baloldalnak a kimúlását. Addig nincs megújulás. Az országnak se. A létezésük pedig folyamatos potenciális veszély az országra nézve. Amit jelenleg csak Orbán tud visszatartani. Egy szélsőségesen nemzet-, haza- és magyarellenes baloldalt és ellenzéket örököltünk, akik ennek az országnak a puszta létére is veszélyt jelentenek. Az újak pedig ugyanezt a mintát veszik át. Megspékelve a globalitás romboló és mérgező eszméivel.
lofejazagyban
2021. november 13. 20:14
le az erős központi hatalommal, éljen az oligarchák uralma! Főleg, ha nem magyar oligarchák uralkodnak itt!
sheu
2021. november 13. 20:10
Robi szerint önmagában érték a hatalom leváltása. Tehát ha adott egy jó vagy közepes kormányzat, mint a jelenlegi, akkor annak a leváltása egy fos-hugy-okádék-trágyadomb ellenzékre önmagában érték, függetlenül attól, hogy ezek a patkányok szétqurják megint a hazánkat, csak most már végleg, mert ha ezek megint jönnek, itt kő kövön nem marad. De hát mit lehet ez ellen tenni, Robi megmondta, azzal a g.....i okos fejével, hogy a mindenkori hatalom leváltása az önmagában hatalmas érték.
Dicsértessék
2021. november 13. 19:41
A libernyákok tipikusan sosem veszik észre a gerendát a saját szemükben. Puzsihusi úgy beszél arról, hogy a fidesz a "végső" ütközetre készül, mintha nem mondta volna a főnöke két napja Brüsszelben, hogy itt kérem fasiszta diktatúra épül. Azaz, meg kell menteni a demokráciát. Azaz, "ez a harc lesz a végső". Mintha nem fenyegetőznének felcsúti perrel meg az Alaptörvény feles megváltoztatásával, meg brüsszelből kézivezérelt Európai Ügyészséggel. Ugyan Puzsi, a farkad kezdi elvenni az eszedet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!