A Demokratikus Koalíció esete Márki-Zay Péterrel

2021. december 18. 16:48

Ha a hegemónia megszerzése a prioritás, úgy Márki-Zayt előbb-utóbb le fogják váltani.

2021. december 18. 16:48
null
Szőke László
Index

„Az előválasztás után MZP nem tudta megerősíteni saját pozícióját az ellenzéken belül. Ha profi módra politizált volna, akkor is kopott volna a belső népszerűsége a Nagy Nap óta. Viszont több olyan nyilatkozata volt, ami mind taktikai, mind stratégiai szempontból hátrányosak a jelenlegi ellenzék számára. A teljesség igénye nélkül: bírálja a rezsicsökkentést, lebecsüli a migráció jelentőségét, feleslegesnek tartja a minimálbért, stb. E mellett vannak, a jelenlegi kormánypártok szavazóit lenéző, negatív (vagy félreértelmezhető) nyilatkozatai is: sötétben tartott, trágyával etetett gombák, a buta, kormánypártokra szavazók felvilágosítása, stb. S a Nagy Napon tett kijelentései is egyre jobban okafogyottá váltak, az ellenzék nem tisztult meg, nem lett leváltva.

A szövetségesi körben MZP a győzelme óta ütemet vesztett. A korábban jól működő kiváló taktikai érzéke csődöt mondott az előválasztás lezárása után.

Igaz itt nem egy Karácsony, hanem Gyurcsány Ferenc volt az ellenfele. S micsoda különbség. Nem tudta elérni a fajsúlyos kérdések megtárgyalását, a szükséges döntések meghozatalát. Elfogadta, hogy először a programot tárgyalják végig, amit a választók közül szinte senki nem olvas el (csak az üzenetek számítanak). Elfogadta, hogy a program elfogadása után majd a kampánystratégiát tárgyalják meg. Ennek a két feladatnak az elvégzése bármeddig elhúzható. Mivel a fajsúlyos kérdésekben a döntések elmaradtak, ezért nem is tudta saját pozícióját megerősíteni az ellenzéken belül. Amikor ezekre a döntésekre sor kerül, akkor már egy sokkal gyengébb MZP fog az összesen 105 egyéni jelölttel rendelkező pártokkal tárgyalni. Az fog történni, amit a hat párt (vagy Gyurcsány Ferenc) akar. S el fogja fogadni, mert nem lesz más választása, nem lesznek mögötte jelöltek, nem lesz mögötte erő.”

(A szerző az MDF egykori alelnöke, budapesti elnöke)

Nyitókép: John Thys / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Istók Béla
2021. december 20. 08:09
MZP addig szórakozik, GYF beveti a Canasten-t.
Aupa Atleti
2021. december 19. 12:57
"Elfogadta, hogy először a programot tárgyalják végig, amit a választók közül szinte senki nem olvas el (csak az üzenetek számítanak)." Na, ez a fő baj....az országban... Pedig el kellene olvasni, tanulmányozni, felelősen választani, és ha nem váltja be az igéreteit, akkor elzavarni... Választói vizsgát kellene bevezetni, az állampolgársági vizsga tételei alapján. https://www.metazin.hu/index.php/item/3261-vizsgaval-a-tudatlanok-diktaturaja-ellen?fbclid=IwAR3acp9oHImUkcQhDkxFFEzHHJzJFFUEqI7bjWaD9F4NmLWg41AKXFwgpXA
dr Justice
2021. december 19. 12:30
Könyörgöm NE váltsák le!!! Csak így tovább MZP! Nemhogy 2/3-ad, hanem 3/4-ed is lesz még ebből!
avízazúr
2021. december 19. 10:18
Már a második forduló előtt egyértelmű volt, hogy MZP egy - antidemokratikus mentalitású, - tekintélyelvű, - a hatalmat hatalmaskodásra váltó, - bandázásban gondolkodó, - veszélyesen eszelős, - manipulatív, - konfrontatív, - bárkin/bárkiken átgázóló, - a felelősséget hárító, - mutyizó, - felelőtlenül locsogó, - a mérhetetlen becsvágya által vezérelt ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!