MZP nem az a karakter, aki nagyon meg akar felelni az új szerepének

2022. január 04. 11:38

Láthatóan az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének „élőzései” sokak számára felkavaró hatásúak.

2022. január 04. 11:38
null
Perlaky-Papp József
Facebook

„Az utóbbi időben Márki-Zay Péter bejelentkezéseiről érdeklődik a média nálam a legtöbbet. Láthatóan az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének »élőzései« sokak számára felkavaró hatásúak. Miért van ez? Minden politikusnak az az egyik első javaslatom, hogy a látható, a közéletben elfoglalt szerepéből vezesse le mindent közszereplését. Önmagában már a szerepének a megvalósításából is megérthető az, hogy miért látnak valakit jó politikusnak vagy miért nem működik az amit csinál.

Márki-Zay Péter az Orbán ellenes szavazók ellenzék kritikája, akit egy nem teljesen végiggondolt előválasztási akció emelt az ellenzéki összefogás élére. A kritika a kritizáltak élén. Hogyan is működhetne ez? Hasonlatban úgy fogalmaznám meg a problémát: vajon Piroska mennyi ideig képes rábeszélni önmagát, hogy a nagymama ágyában fekvő farkas valóban az ő nagymamája? Ez meghatározó kérdés lehet a választási kampány dinamikája kapcsán is.

MZP láthatóan nem az a karakter, aki nagyon meg akar felelni az új szerepének, mindemellett aktívan bejátssza a teret. Megnyerte az előválasztást, tehát ő a legjobb, őt akarják – gondolhatja. A támogatói pedig elhitetik magukkal, hogy a választók kivülállót akarnak, egy őszinte, közvetlen karaktert, akinek még a karcosság is jól áll, akit a választók a szavazatukkal is megjutalmaznak majd a nagy napon.

Ebben ott van az a tudás, hogy a jelenlegi politikai nyilvánosság tényleg egyre inkább megszereti az őszinte, független, kevéssé megcsinált karaktereket. A digitális forradalom egyik jelenleg népszerű eszköze, a közösségi média ezeket a karaktereket gyártja és pajzsra emeli. A digitális világ kitágította a politikaformálók csoportját, beemelte a politikusok mellé az újságírókat, az elemzőket, a közvélemény-kutatókat. Pályát adott a digitális civileknek, így megjelentek az influenszerek és a nép hangja is jól hallatszik a komment szekcióban.

De ha még ez nem lenne elég, a digitális mobilitás odaemelte a közbeszéd formálás asztalához a mikro celebritást is, a szavakkal ügyesen bánó hétköznapi embert. Ebből az értelmezésből viszont az a tapasztalati tudás hiányzik, hogy a politika ma már professzionális műfaj, a miniszterelnök-jelölti szerep jóval több és más, mint a vidéki város polgármesterének a szerepe.

Akkor tud valaki őszinte és közvetlen lenni, ha mindent tud a politikáról, profi benne és onnan lép vissza ebbe a mezőbe. A másik irány csak akkor működik, ha megvan az a képessége, hogy minden alkalommal egyből megtalálja és kiemeli a »tűt a szénakazalból«. Beláthatjuk, ez elég reménytelennek tűnik. A politikai szerep megvalósítását kampányidőszakban tanulni, az emberek előtt tűt keresve matatni a szénakazalban kiábrándító hatású.

A szabály az, hogy kampányban minden tévedés az veszteség, nincs saját káron való tanulás. A kampányban épp azért szenvedi el a kárt a közösség, akit a jelöltje képvisel, mert neki nincs meg a megfelelő tudása és tapasztalata. Egy kérdés marad: megvehető-e ez a hiányzó tudás, tapasztalat most a piacon? A jelenlegi kiélezett kampány helyzetben, az időben ennyire beszorított pályán, ilyen típusú politikai karakternél a hozzá szegődő politikai tanácsadók hatása minimális. Az a vége, hogy magukat végzetesen rákötözik a jelöltre. Így indul az új év.”

Kép forrása: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beela1789
2022. január 04. 18:50
Perlaky-Papp József címzetes főiskolai docens úr "igazi BÁTOR, független értelmiségi". Habony Árpádról és Orbán Viktorról még egy kritikus szót nem ejtett ki. Várom Németh Sándor gyülekezetének ATV adásába is. Imponáló a múltja a mandinernél. Trump zseniális, MZP harmatgyenge. Karácsony hülye, Tarlós fantasztikus. https://mandiner.hu/tag/perlaky-papp_jozsef Bízom a kínai vakcinában, 2021. május 2. 7:06. "Mindig nagyra tartottam a kínai orvoslást, sok szempontból a nyugati elé is helyezem." Miért Trump? 2016. november 10. 10:13 - Nem a Wall Street szavaz, hanem az amerikai választó. Az elitek bezárkózó, a választótól elkülönülő magatartása nem tartható egy demokráciában. És a legbátrabb: Vándorlás a megoldás felé 2015. szeptember 16. 10:37. "Az eddig jellemző számonkérő, vádaskodó, erkölcsileg negligáló pozícióból nemcsak a perspektivikusok véleménye, hanem a magyar kormányfő (Orbán Viktor) is egyre elfogadottabb vezetővé válhat."
Megtalálta
2022. január 04. 15:02
"MZP nem az a karakter, aki nagyon meg akar felelni az új szerepének" Ha nem, hát nem. Mi nem erőltetjük!
wasserwoman
2022. január 04. 14:33
szerintem meg olyan,mint egy beugró szinész,csak helyettesit valakit, aki majdj idővel előbukkan, a rendező még nem akarja megnevezni
Dezsőke2022
2022. január 04. 13:35
NAGYÍTÓ ALATT A NÁRCIZMUS Miért is tartja mozgásban az ellenzéki szövetség ezt az embert? MIT AKARNAK MÁRKITÓL? Milyen tünetekre érdemes figyelni, mikor kezdjünk el gyanakodni, ha a környezetünkben vagy a családban hasonló típusú emberrel vagyunk kapcsolatban? A tünetek egyik csoportjában a nárcisztikus ember – akiknek kétharmada férfi – nagyszerűnek, kivételesnek és jóságosnak fantáziálja és mutatja magát. Jellemzője, hogy sikerre, kimagasló karrier elérésére törekszik, próbál vonzó, megnyerő lenni, de valójában nem nagy hódító, mert legbelül picinyke az önbecsülése, az önmagáról alkotott énképe. A teátrális, nagyszerű „előadásából” bármi kizökkentheti, ami számára nem elfogadható, nem illik a tökéletesnek vélt megítélésébe, így ilyenkor dekompenzálódik. Ugyancsak ismérv lehet, hogy többnek, jobbnak, kiváltságosnak érzik magukat másoknál, így szeretnek olyan kiemelt helyzetben, szerepben tetszelegni, ami a többség számára nem adatott meg. Bármennyire együttérzőnek mutatkoznak, alkalmatlanok empátiát érezni mások iránt, így hajlamosak is a környezetükben lévőket szinte mosolyogva vagy elbűvölően kihasználni, kizsákmányolni, s a legváratlanabb pillanatban cserbenhagyni. Játszanak és játszmáznak, ami szinte alapvető az életükben. Nárcizmus jellemzők: önző, arrogáns, manipulatív, senkit nem szeret magán kívül, felsőbbrendűségi messiás-tudata van, ha büszkesége sérül, nehezen viseli el, mindent, mindenkit uralma alá von, az irányítást magához vonzza veszélyes mértékű manipulációs hajlam, kompromisszumokat kerüli, együttműködésre nem alkalmas. A nárcizmus beképzeltség, hiúság, önhittség vagy egyszerűen az önzés személyiségvonása. senkivel nem képesek valódi bizalmi viszonyt kialakítani, nem tudnak hinni és megbízni senkibenvívódó személyiségű zavaros emberek belső lelkivilágát, lényét szélsőséges énközpontúság, nagyzolás, önmaguk dicsőítésének kivívása, kirázza a hideg őket, ha függőségi viszonyba kerülnek valakivel, vagy el kell köteleződniük. Fel kell nézni rájuk, mert ők jobbak, sikeresebbek, különlegesebbek, mint másA nárcisztikusok többsége alapvetően titkolja azt, ami az önimádatát fenntartja, igazából pedig irigyek, féltékenyek, senkit nem helyeznek maguk elé, mert náluk senki nem lehet jobb, rátermettebb egy feladatra, az emberekkel való helyes bánásmód megtalálására
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!