Mi a magyar konzervativizmus?

2022. január 09. 08:08

Az amerikai politikai és médiaelit nem tudja, hogy a magyar kormány miért teszi azt, amit tesz.

2022. január 09. 08:08
Rod Dreher
The American Conservative

„Matt fiam és én megdöbbenve tapasztaltuk tavaly nyáron Magyarországon, hogy az elmúlt évszázad magyar politikai gondolkodásának meghatározó ténye a trianoni szerződés. »Trianon«, ahogy ők hívják, az a szerződés, amely Magyarországgal foglalkozott az első világháború után, és amely Nagy-Magyarországot egy csonka állammá degradálta, területének kétharmadát elvette. A magyarok ezt nemzeti katasztrófának tekintik, a szlovákok, románok és más kisebbségek, akik akkoriban magyar uralom alatt éltek azokon a területeken, és akik Trianon által saját földet kaptak, egyáltalán nem tartják katasztrófának. Matt ezután azt mondta: »Nem kell egyetértened a magyarok álláspontjával ahhoz, hogy felismerd,

mennyire fontos számukra ez a kérdés,

és hogy ezt figyelembe vedd, amikor megpróbálod megérteni, miért gondolkodnak úgy, ahogyan gondolkodnak«.

A Magyarországon töltött idő felnyitotta a szememet, mert rávilágított, hogy az amerikai kormányzati, politikai és médiaelit mennyire szándékosan nem tudja, hogy a magyar kormány miért teszi azt, amit tesz – és hogy Orbán Viktor lecserélése egy EU-barát liberálisra valószínűleg kevésbé változtatna a helyzeten, mint azt sok nyugati gondolja. Magyarország az előző évszázad nagy részében a nagyhatalmak kegyelmének volt kiszolgáltatva. Trianont a győztesek kényszerítették ki, és megosztották az országot. Aztán a második világháború után a szovjetek gyarmatosították Magyarországot, és negyven évig fogva tartották. Minden magyar, legyen bármilyen politikájú, mélyen a csontjaiban érzi a megalázottság érzését. Még sok liberális, az Európai Unióval együttműködni vágyó magyar is érzi magában szabadsága és önrendelkezése bizonytalanságát.

Ha meg akarjuk érteni, hogy a magyarok miért gondolkodnak úgy, ahogyan gondolkodnak

– az EU-ról, a bevándorlásról és sok más dologról –, akkor tisztában kell lennünk ezzel a történelemmel: egy sajátos közép-európai nép történelmével, amelynek saját, egyedi nyelvével folyamatosan küzdenie kellett a leigázás ellen, és identitását és cselekvőképességét a megszállók alávetették. Ettől még nem lesz igazuk a magyaroknak ebben vagy abban a kérdésben, de segít megérteni a nézőpontjukat.

Szeretném felhívni a figyelmet

Orbán Balázs, a budapesti Mátyás Corvinus Collegium vezetőjének,

a miniszterelnök egyik főtanácsadójának új esszéjére. Ebben a magyar konzervatív gondolkodás és az angolszász konzervatív gondolkodás közötti különbségeket tárgyalja. Vegyük például ezt: Az angolszász országok általában hosszú tengerparttal rendelkeznek. Ezért történelmük során mindvégig tengeri és kereskedelmi hatalmak voltak, és gyakran alapítottak tengerentúli gyarmatokat. Ennek egyik következménye volt, hogy gyakrabban találkoztak idegen kultúrákkal, és ennek következtében rendszeresen meg kellett határozniuk az idegen kultúrák viszonyát a sajátjukhoz. A kontinentális hatalmak alapvetően tartanak a nomád népek megjelenésétől, míg a tengeri hatalmak maguk is nomádok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2022. január 09. 23:30
Jó dolog a trianonozás. Erősíti a vesztes nemzet képét.
matykox
2022. január 09. 20:25
Rod, azért ezekben a sorokban van némi (elég sok) marhaság. Magyarország történelme ugyanis nem XX. sz-ban kezdődött, és amit "magyar elnyomásnak" nevez, az sokban az osztrák császárság politikájának volt az eredménye. A "Divide et impera"-t ugyan nem a Habsburgok találták föl, de hatékonyan használták is - a magyarokkal szemben. Amúgy amíg a Magyar Királyság magyar volt - kb. úgy a XV. sz. végéig - addig lehetett volna "magyar elnyomásról" beszélni - ha nem lenne anakronizmus. De azon kívül vaskos hülyeség is lenne. Ez a "nomádozás" se tűnik valami bölcs meglátásnak - bár lehet, hogy Orbán Balázs ki is fejti, hogy miért tartja ezt az analógiát(?) jónak ... látatlannal nem tudok vitázni.
Kormánypárti1
2022. január 09. 19:17
Voltak és vannak próbálkozások sajnos a magyar nyelv rombolására is, viszont az a különbség, hogy a magyar nyelv gyökerei olyan mélyek és természetből fakadóak, hogy ezek a rombolások maximum a felszínét tudják csak kapargatni. A lényegét, a gyökereit, nem tudják bántani, így továbbra is megmarad annak a világértelmezési rendszernek, aminek született. Mondhatjuk ugyan hogy a fű piros, az ég zöld, ha a valóság rendre megcáfolja azt. A magyar nyelv sosem csak egy közlési eszköz volt és ma sem az, hanem a világunk lehetségesen legjobb leképezése. Nem szavaiban, nem szabályaiban, hanem összességében. Ezért nehéz, vagy lehetetlen rombolni, más közlő nyelvekkel ellentétben.
kulalak
2022. január 09. 18:59
OV az eredeti EGK gondolatot viszi tovább a V4-ben és a Kárpát medencében is. Aki jó üzletet akar, velünk jól jár. Gazdasági érdekek mentén, nincs politikai belepofázás. Az amerikai (és a német) politikai elit ezt már elfelejtette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!