Két nyugati külpolitikai hiba, amelyek az ukrajnai válság eszkalációjához vezettek

2022. január 26. 10:07

Putyin azt is látta, hogy a Nyugatnak már nincs nagyon kedve háborúzni.

2022. január 26. 10:07
null
Szalai Máté
Azonnali.hu

„Magyarország és Közép-Európa biztonságára régen nem láttunk olyan mértékű közvetlen fenyegetést, mint amelyet most az ukrajnai helyzet eszkalációja jelent. Miután az orosz kormány nagymértékű csapaterősítésbe kezdett az ukrajnai határ közelében, amerikai és európai politikusok sora agresszív hozzáállással és háborús előkészületekkel vádolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A Biden-kormány szankciókkal való fenyegetéssel, diplomáciai tárgyalásokkal, valamint az Ukrajnának nyújtott védelmi katonai segítség növelésével igyekszik kezelni a helyzetet, egyelőre látható sikerek nélkül.

Persze csábító és részben jogos is az orosz vezetést és annak hozzáállását hibáztatni a kialakult helyzetért, itt mégis többről van szó. A jelenlegi szituáció ismét jól mutatja a Nyugat két nagy stratégiai hibáját, amelyek aláássák a világpolitikai súlyunkat (különösen Európáét) és hozzájárulnak nem csak egy térségünkben zajló háború lehetőségének növekedéséhez, de a nyugati vezetésű világrend gyengüléséhez is.

Első hiba: a hatalompolitika elfelejtése

Az egyik hiba, hogy nyugati politikusok és a közvélemény is elhitte, hogy a hidegháború lezárulásával a nemzetközi politika lényegi eleme megváltozott. A demokrácia térhódításával, a globalizáció felpörgésével, illetve a világkereskedelem bővülésével

sokan abban bíztak, hogy egy állam nemzetközi pozícióját már egyáltalán nem katonai ereje határozza meg, hanem gazdasági súlya és a globális kormányzásban elfoglalt pozíciója. Ebből kifolyólag – szól az érvelés – az államoknak nem éri meg háborúzgatni, fenyegetőzni, vagy áthágni a nemzetközi jog szabályait.”

Fotó: Mikhail Tereshchenko / POOL / Sputnik via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
malori
2022. január 26. 19:39
A mi dolgunk, a hazánk, a Kárpát-medence egységének helyreállítása. Aki ebben segít minket, azt támogatjuk. Aki nem, azt eltiporjuk. Legyen az egy birodalom. Négy birodalmat döntöttünk már meg eddig. A mongolt, a törököt, az osztrákot és az oroszt. És bármelyikkel ezt tesszük, amelyik nem támogat minket. Az Eu-val is.
malori
2022. január 26. 19:33
A kulcs mi vagyunk, magyarok, erre már csak rájött. Tehet nekünk egy szívességet. Kárpátalját visszaadhatja nekünk.
malori
2022. január 26. 19:25
Bidennek adok egy túlélési tippet. De tudnia kell, hogy ha nem fogadja meg, nem adok többet. Ha nem fogadja meg, rábaszik. Oroszországgal törekedjen minél jobb viszonyra, Ukrajnát dobja. Egyetlen egyet intézzen el, ami sokat nyom majd az elnökségén. Kátpátalját adja vissza Magyarországnak, amit Antall Józsefnek, első miniszterelnökünknek felajánlottak, de balga módon elutasította. Csak ennyi kerül jóvárírásra. Kárpátalját adja vissza Magyarországnak. Amivel örök emlékű elnök lehet. Mert meg fogjuk őrizni az emlékét, abban biztos lehet. Ha ezt megteszi nekünk. Intézze el az ukránokkal, van rájuk befolyása. Ez a történelmi küldetése, amit megtehet értünk. Amiért hálásak leszünk. Ha ezt elmulasztja, akkor az USA kivonul ebből térségből végérvényesen.
dglaj
2022. január 26. 17:18
"Az orosz értelmezés szerint a hidegháborút lezáró tárgyalásokon Gorbacsov azért is volt nyitott nagyon sok kérdésben, mert szóbeli ígéretet kapott amerikai tárgyalópartnereitől, hogy a NATO nem fogja felvenni tagjai közé a keleti tömb országait. Ehhez képest az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete nem csak a volt kommunista államokat, így köztük Magyarországot vette fel, hanem a Szovjetunió volt tagállamait is." (a cikk nemközölt részéből) Ezen országok egy részébe támadó rakétákat is telepített a NATO. Mi a célja a NATO-nak ezekkel az eszközökkel? Miért is "ideges" Moszkva e miatt? A Kubai válság idején miért is volt ideges az akkori amerikai elnök és miért is adott ultimátumot az oroszoknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!