A háborús retorika nem növeli, hanem csökkenti a háború esélyeit

2022. február 18. 12:34

Egy hagyományos konfliktus kirobbantása továbbra sem fogja valószínűleg megérni Oroszországnak.

2022. február 18. 12:34
null
Szalai Máté
Azonnali.hu

„Putyin látja, hogy a NATO nem fogja megvédeni Grúziát vagy Ukrajnát, és a Krími-félszigetért sem fognak amerikai vagy francia katonák meghalni. Persze ettől még nem fogunk egy következmények nélküli világban élni, egy hagyományos konfliktus kirobbantása továbbra sem fogja valószínűleg megérni Oroszországnak, ugyanakkor az ideáltipikus béke és háború szélsőséges állapotok közötti szürke átmeneti zóna rengeteg lehetőséget rejt magában.

Az európai közvélemény hónapok óta intenzíven figyeli az ukrajnai helyzetet, és azt latolgatja, hogy mikor indulhat el az orosz beavatkozás az országba. A feszültségek az elmúlt héten érték el talán a tetőpontjukat: szinte óránként kapunk egy értesítést a telefonunkon vagy látunk egy rendkívüli hírt az interneten, amely egy újabb, a háború irányába tett lépésről számol be.

A nyugati média többször konkrét dátumot is megnevezett, legutóbb (az amerikai hírszerzésre, illetve tévesen az ukrán elnökre, Volodimir Zelenszkijre hivatkozva) egyenesen február 16-át jelölte meg, mint azt a napot, amikor az invázió elindulat.

Az invázió ennek ellenére nem indult el egyik előre megadott napon sem, ráadásul szakértők közül sokan (köztük például Dmitrij Trenin a Carnegie Moscow Center igazgatója) úgy érzik, hogy nincs is (és talán nem is volt) kifejezetten nagy esélye az orosz-ukrán háborúnak.

Ez mindenképpen jó hír számunkra és a nemzetközi biztonság számára is, de akkor miért fokozódott fel ennyire a hangulat Nyugaton?”

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2022. február 18. 20:51
Hát egy ilyen komoly, sok konfliktust átélt, sok puskaport szagolt veterán szavait mi feltétel nélkül elhisszük!
kbs_real
2022. február 18. 17:15
Tudjuk: "a háború béke..."
Cogito ergo sum
2022. február 18. 15:28
A kocsmában, verbális erőszakod nem növeli a megkéselésed esélyét. :) Na menj 3,14csába. :)
VeJoLa
2022. február 18. 15:14
A konfliktust az AUKSA gerjeszti, amerikai és angol csapatokat telepített a volt szocialista országokba, fegyverekkel és kiképzőkket segíti a minél eredményesebb orosz-ukrán mészárlást. Az EUnak nem kéne a saját érdekeit az USA pandémiabiznisze után a geopolitikai törekvéseire is beáldozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!