A győzelem napja nem játszható újra

2022. május 09. 07:46

Zelenszkij nagyapja és Putyin apja ugyanabban a Vörös Hadseregben szolgált.

2022. május 09. 07:46
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

„A Szovjetunió valóban emberfeletti áldozatokat hozott a náci Németország legyőzéséért, több mint húszmillió polgára esett a háború áldozatául. Ez közel százszorosa az amerikai háborús áldozatoknak. A világháború menete Sztálingrádnál fordult meg, és a kelet-európai zsidóságot a Vörös Hadsereg mentette meg a teljes kiirtástól. Ezek alapvető történelmi tények, és az oroszoknak igazuk van abban, hogy a mai nyugati (és közép-európai) köztudatban elhalványult e hőstettek emléke. De a felszabadítóként érkező szovjet csapatok nyomában nem a szabadság, hanem egy új diktatúra érkezett, s ezt nehéz lenne elfelejteni. 

Az orosz–ukrán háború etnikai és területi okait a külvilág akkor is megérti, ha nem fogadja el őket az invázió jogos okaként. Szeparatista törekvések másutt is vannak, Koszovó esetében a Nyugat is azonosul velük. Annál érthetetlenebb a külvilág számára az a heves nácizás és neonácizás, amellyel az oroszok és ukránok egymást gyalázzák. Annak ellenére, hogy Zelenszkij nagyapja és Putyin apja ugyanabban a Vörös Hadseregben szolgált, és mindkettejük családjából többeket megöltek a nácik, hasonlóan sok millió más szovjet emberhez. Tény, hogy a német megszállókkal sok ukrán együttműködött, jórészt a sztálini elnyomás reakciójaként, de azért számos orosz kollaboráns is akadt. 

A kölcsönös nácizás azért tud működni, mert a második világháború emléke az egykori szovjetunió európai utódállamaiban ma is sokkal elevenebben él, mint nyugatabbra, és máig felhasználható a politikai vitákban.

Ukrajna célja az egységes nemzetállam megteremtése a kisebbségek kulturális elnyomása árán is, aminek egyik eszköze a »moszkoviták« démonizálása a Szovjetunió bűnös múltjára hivatkozva. A másik oldalon a putyini politikai a második világháborús győzelmet az orosz történelem diadalmas fejezeteként ünnepli, és legfeljebb lábjegyzetben szól a »testvérnépek« hozzájárulásáról a diadalhoz. Mivel sem Oroszországnak, sem Ukrajnának nincs nyugati értelemben vett, bejáratott ideológiája, a második világháború értelmezése ma is politikai eszköz lehet egymás lebunkózására.”

Nyitókép: Orosz katonák a győzelem napi díszszemlére próbálnak a szentpétervári Dvorcovaja téren 2022. április 26-án. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját.
MTI/AP/Dmitrij Loveckij

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. május 09. 11:33
Mármint mi a kérdés? Hogy a sztálini, szovjet rendszer embertelen volt, s úgy hajtotta vágóhídra a népeket? Ugye, nem...? Vagy a Wall Street szerepe a náci No. felemelkedésében? Antony C. Sutton: Wall Street and the Rise of Hitler https://www.voltairenet.org/IMG/pdf/Sutton_Wall_Street_and_Hitler.pdf Vagy a szovjetek aktív, hathatós segítsége, amit a náci No.-nak nyújtottak? Dyakov, Yu. L. & T. S. Bushueva. The Red Army and the Wehrmacht. How the Soviets Militarized Germany, 1922–1933, and Paved the Way for Fascism https://www.amazon.com/Wehrmacht-Secret-Archives-Former-Soviet/dp/0879759372 Gatzke, Hans W. (1958). Russo-German Military Collaboration during the Weimar Republic. The American Historical Review 63 (3), 565–597. https://www.jstor.org/stable/1848881
szemlelo
2022. május 09. 09:11
Áll még Bandera óriási szobra?
zakar zoltán béla
2022. május 09. 08:41
S te, te, te hol szolgáltál?
Alcofrybas
2022. május 09. 08:30
„A Szovjetunió valóban emberfeletti áldozatokat hozott a náci Németország legyőzéséért” Marhaság. Hazugság. 1) Ezek az áldozatok tipikusan emberalattiak voltak. Mint az ORKOK. Szovjet, bolsevik rendszer hajtotta a húsdarálóba embereket. 2) Az orosz birodalmi propaganda állítja be emberfelettinek ezeket a seggbuta, emberalatti módon előidézett áldozatokat. 3) A náci Németország a Wall Street és a Szovjetuió szerelemgyereke. Németországot az I. VH után lefegyverezték és kasztrálták és elszigetelték. Magatehetetlen lett volna a Szovejtunió és a WS segítsége nélkül. A német tiszteket a SZU-ban képezték ki, kereskedelmi partnere lett, a náci (szoci) párt pártfogója, a WS meg a náci No. pénzügyi donorja. Kitömték pénzzel, felfegyverezték, kiképezték, támogatták, aztán megnyírták a birkát. Mindenki gazdagodott - Oroszország is, az atlanti hatalmak is területekkel, befolyási övezetekkel, ipari komplexumokkal, humán erőforrással. Az „áldozatok”-at meg leszarták. Került, amibe került.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!