A realizmust a tömegmédia meg a szociális média máglyájára vetettük

2022. június 13. 11:58

Most dől el éppen, van-e még reményünk a változásra.

2022. június 13. 11:58
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„»Hello? Is there anybody in there? Just nod if you can hear me. Is there anyone at home? Come on, now, I hear you're feeling down. Well I can ease your pain Get you on your feet again. Relax. I'll need some information first. Just the basic facts. Can you show me where it hurts?« (Pink Floyd: The Wall, Comfortably Numb, Szöveg: D. Gilmour, R. Waters)

Elzsibbadtunk. Kényelmesen. Így tört ránk a XXI. század.

»A XXI. század 1991-ben kezdődött. […] 1991-ben három korszakalkotó, globális következményekkel járó esemény történt. Az első a Szovjetunió felbomlása volt. Eredményeképpen az a fajta politika, amit a háború utáni időkből ismertünk, eltűnt. Akkor, amikor két világhatalom létezett a világon, volt egy kézzelfogható ideológiai válaszvonal jobb- és baloldal között.

Az USA képviselte az ideológiai alapokon nyugvó nagy szabadságot és a csekély biztonságot (a biztonság valóban olyan alacsony volt, hogy az ország lakóinak jelentős része rendelkezett saját lőfegyverrel, azzal a kizárólagos céllal, hogy embereket öljön, ha azok veszélyeztetnék őket).

A Szovjetunió képviselte az ellentétes oldalt – a nagy biztonságot és a csekély szabadságot (valóban olyan kevés szabadságot, hogy az emberek azt kockáztatták, büntetőtáborba küldik őket, ha kimondják, amire gondolnak).

[…] A legtöbb politikai mozgalom a világon az USA szélsőséges individualizmusa és a Szovjetunió szélsőséges kollektivizmusa között próbált meg elhelyezkedni; hatalmas teret engedve a politikai vitáknak e között a két szélsőséges pont között, és amelynek vége szakadt, amikor az egyikük megszűnt létezni.«

Bizony! Amikor az egyik megszűnt létezni, a másik így kiáltott fel (némiképp önelégülten): »A történelemnek vége!« S mi, akik itt ücsörögtünk a fal rosszabbik oldalán, ugyanúgy (némiképp önelégülten) ismételgettük az örök igazságnak hitt marhaságot: »A történelemnek vége!«”

Fotó: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. június 14. 01:49
"Most dől el éppen, van-e még reményünk a változásra." - nem Zsoltikám, te maradsz ugyanolyan büdös bunkó mint eddig.
MayorAnna 03
2022. június 13. 15:59
A napokban olvashattuk Szabó László producer, közl. mérnök, sportvezető eszmefuttatásában, a kommunista évekről: "Hogy nem a közösség, hanem az individuum a fontos. Az a fontos, hogy neked legyen kis maszekod, neked legyen kis gebined – kaparj kurta, magadnak kaparsz. Ez a gondolkodás szétverte a közösségeket, szétverte azt a gondolkodást, hogyha neked jó, akkor nekem is jó lehet." https://mandiner.hu/cikk/20220609_szabo_laszlo_kulturpolitika_kommentar#commentanch12950104 Ezzel szemben, Bayer: "A legtöbb politikai mozgalom a világon az USA szélsőséges individualizmusa és a Szovjetunió szélsőséges kollektivizmusa között próbált meg elhelyezkedni; hatalmas teret engedve a politikai vitáknak e között a két szélsőséges pont között, és amelynek vége szakadt, amikor az egyikük megszűnt létezni." Most akkor honnét is lesz az? Az amerikai imperializmus sajátja-é az individualizmus, mint Bayer állítja, vagy esetleg az egyébként Bayerrel egy követ fújó Szabó polihisztor mondja helyesen a létező szocializmus kaparj kurta-féle individualizmusa a valódi? Vagy, csak verjük a klaviatúrát, mint Zelenszkij a zongorát, mer', a kettő baszottul üti egymást. Esetleg, lehetne egyeztetni, posztolás előtt...
Pierre
2022. június 13. 15:28
400,04
foldizs
2022. június 13. 14:00
"Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt a hülye is tudja" Ő beszél realizmusról???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!