A harmadik világot látni elég elmenni „Nyugatra”

2022. június 09. 09:05

Nápoly nem egy jó hely.

2022. június 09. 09:05
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
PestiSrácok.hu

„Olaszországot egyebekben lehet ezer és egy dolog miatt dicsérni – gasztronómia, építészet, történelmi emlékek, flóra és fauna –, nem is akarom mindezeket kétségbe vonni, de őszinte meglepettséggel fogadnék mindenkit, aki arról kezdene el ájultan áradozni, milyen csodálatos hely a város. A település, ami egyébként fogalmam sincs, hogyan és miért kaphatott világörökségi védelmet, mert a világon semmi egyedi nincs benne, hacsak nem tekintjük egyedinek azt, hogy minden mocskos, koszos, elhanyagolt és olyan, mintha egy nukleáris katasztrófa után lennénk három évtizeddel. Nem utazóblog ez, rá is térek mindjárt a lényegre, de muszáj némi hangulati megalapozottságot biztosítanom az olvasók felé. Már csak azért is, mert Nápoly a mai napig – legalábbis én így tapasztaltam – őriz valamifajta kósza, kócos romantikát az emberek fejében. Egészen pontosan Nápoly emléke. Az egykor volt Nápoly emléke, a fene sem tudja.

Példának okáért édesanyám jó húsz évvel ezelőtt volt a városban és összességében úgy számolt be az élményről, mint egy kifejezetten pezsdítő, jó látogatásról. Habár nehezemre esik elképzelni, hogy akkor nem pont ugyanúgy viselkedtek a dél-olaszok, mint most és, azt is csak nagyon nehezen tudom elhinni, hogy látványosan kevesebb szemét lehetett, némi különbség biztosan akadt.

Köztünk szólva, van az a nagyon, de nagyon csúnya olasz szólásmondás, nyilvánvalóan csak szélsőséges olaszoktól, hogy ami Rómától délre található, az Afrika, ami a közállapotokat és amúgy minden egyebet érint. És pár nap Nápoly után bizony azt is jobban megérti az ember, miért lehetett annak idején – nem is olyan régen – egészen komolyan vehető politikai elgondolás a szeparatizmus azon formája, amely Észak-Olaszországot elválasztotta volna a déliektől. Lega Nord, mond ez valakinek valamit? Mára csak a Lega maradt belőle, mert színre lépett egy egészen új, fenyegetőbb probléma: a migráció.”

Fotó: MTI/ EPA/ EFE/ Angel Medina

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Élő Éva
2022. június 09. 18:29
Érdemes odafigyelni arra, ami az USA-ban már 50 éve zajlik. A folyamatról az ezredfordulón Huntington írt: Kik vagyunk mi. című könyvében Zanzásítva erről is ír: 1950-ben munkába állították a gyapot szedő kombájnt. Egy ilyen gép 100 gyapotszedő munkás munkáját váltotta ki. A munkanélkülivé vált hajdani rabszolga kolóniák lakói tömegesen vándoroltak be a nagyvárosokba munka reményében. Több százezren voltak. A 60-as években az államok és a Kongresszus hihetetlen mennyiségű pénzt pumpált a felzárkóztatásukhoz. Szociológusok, pszihológusok tömegei kutatták, kísérték figyelemmel a folyamatokat. Könyvtárnyi anyagot gyűjtöttek össze. A lényeg: 20-30 éves követéssel vizsgálva öt gyapotszedő munkásból 4 vagy erőszakos halállal meghalt, vagy gyilkosság miatt börtönben ült. Így működik az olvasztó tégely. Pedig ezek az emberek generációk során át ebben a kultúrában éltek, keresztények voltak, angolul beszéltek. Tom Wolf Vérzivatar című könyve is jól leírja a helyzetüket. Aki fehér teheti, menekül a nagyvárosokból. Mindenkinek van egy vidéki nyaralója. Persze ez igazi struccpolitika.
Sdkfz251
2022. június 09. 18:10
Ajánlom Libanont! Bybloss VS Tripoli Az egyik város keresztény, a másik muzulmán!
Sulammit
2022. június 09. 17:18
Nápolyt látni és hányni! Igazad van Kristóf. Azt mondtam, amikor megláttam Nápolyt és csak mentünk, mentünk hál Istennek a belvárosig kocsival, ha ilyen marad, akkor ki sem szállok. Még ilyen koszos, mocskos szemetes várost életemben nem láttam. Az, hogy minden ablakból lógnak a ruhák a szárítókon nem zavart, az érdekes volt. De, hogy mindenhol állt a szemét... úgy látszik szeretik a patkányokat. Viszont a turistáknak semmi bajuk vele, mert alig lehet haladni, annyian voltunk. A pizzájuk viszont a legjobb. A nápolyiak azt mondják, hogy ők nem olaszok, hanem nápolyiak. Mindenesetre, ha újból mennék Amalfiba, Caprira, Sorrentoba, Nápolyt kikerülöm.
blondibarbi
2022. június 09. 16:04
"Nápolyt látni és meghalni" - mert nem hagytad, hogy zokszó nélkül leraboljon pár afrikai illegális állat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!