A trikolór kormány vajon miért nem támogatja a külhoni románokat?

2022. augusztus 07. 09:25

Vajon miért nem sújt le Romániára a brüsszeli szivárványpallos?

2022. augusztus 07. 09:25
null
Jean St'ay
Főtér.ro

Orbán Viktor tusványosi beszéde óta zúg a hazai kommunikációs mező, mint a megbolygatott méhkas. A román politikai elit elhatárolódik – persze csak félszájjal, ahogy ilyen esetekben szokta (lásd, itt, itt vagy itt) –, az éles beszólásokat a közkatonákra, no meg a sajtóra bízza. Persze, akadnak higgadtabb hozzászólók is, de a többség az eurokonform elborzadás-diskurzus mentén hántja a magvas tengerit.

Az egyik olyan téma, amelyet az utóbbi napokban gyakorlatilag mikroszkóppal vizsgál és »tár fel« (mintha nem lett volna eddig is szem előtt) a román média egy része, a magyar kormány erdélyi gazdasági támogatásrendszerére vonatkozik (lásd például itt meg itt). Szinte naponta jelennek meg cikkek, publicisztikák arról, hogyan »vásárolja fel« Budapest jó pénzért Erdélyt, a romániai magyar politikusokat, polgárokat, gyakorlatilag mindent, amire ráteheti a kezét. Kedves oknyomozók, ez is régóta világos: ha a mindenkori román kormány támogatta volna a romániai magyarokat, akkor bárki másnak nem lenne mit támogatnia, ugye. Na de megtette? Nem tette meg.

És itt van egy másik kérdés is: vajon miért nem támogatja a román kormány a külhoni román közösségeket? Hiszen van belőlük elég, és nem csak a Moldovai Köztársaságban. Nos, van pár (nyilván vitatható) feltételezésem. Tessék:

1. Nincs a memóriában

1859 óta a román nemzet néhány időszakos kivételtől eltekintve csak gyarapodott. Vagyis egyre több területhez, forráshoz, lakoshoz jutott. Amely lakosokat nem mellesleg a százpár éves ifjú nemzet ma is románoknak titulál a közbeszédben, függetlenül attól, hogy annak vallják-e magukat vagy sem. Könnyen elképzelhető, hogy egy ilyen nemzet vezetőinek fejéből (vagy lelkéből, ahogy tetszik) egyszerűen hiányzik a határokon került nemzettársak támogatásának gondolata, érzése (kivételek természetesen ez esetben is akadnak). Legalábbis egyelőre.

2. Szorongás a szomszédtól

Van egy olyan lehetőség is, mely szerint a román kormányok inkább nem támogatják a külhoni románokat, mert így megmarad az ütőkártyájuk a folyton »határsértegető« magyar szomszéddal szemben. Ha a román kormány is erőteljesen támogatná (értsd, a hangzatos beszédeken és aprópénz-utalásokon túl) az ukrajnai, magyarországi és egyéb román közösségeket, ezzel gyakorlatilag legitimálná a magyar »gazdasági honfoglalást«. Nem mintha Magyarországnak szüksége lenne bármiféle legitimációra, de akkor is. Így lehet minduntalan ezt mondani: mi jófiúk vagyunk, ti meg állandóan beduvadtok einstandolni a mi grundunkra, jaj Európa néni, tetszik látni, mit csináltak megint ezek a csúnya magyarok? Revízióznak, rasszistáznak, putyinistáznak, mindengononoszistáznak!”

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zaj001
2022. augusztus 10. 18:49
Romániának nem kell a külhoni románok miatt hangoskodnia. Ha Transznyisztria elszakad, Moldova az ölükbe esik. Mindenki támogatni fogja, az EU, az USA, az ott lakók pedig boldogok lesznek.
nakatomi
2022. augusztus 07. 17:10
Szántai uram írásait nagy élvezettel olvasom. Örülök, hogy a Mandi is szokta idézni őket. Néha azonban kimarad egy-egy gyöngyszem, mint az alábbi amelyből idézek: "a százpár éves Románia két legfőbb politikai mamlasza, Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök és Nicolae Ciuca miniszterelnökké vetkőztetett katonatiszt bizonygatta a múlt hét végén, hogy a mioritikus haza nem csak a románok, de az itt élő kisebbségi közösségek számára is igazi paradicsomi liget, ahol bió az élet, euró a színvonal" "képesek voltak ismét mantrázni: ők tegnap is megvédték, ma is megvédik, holnap is meg fogják védeni a kisebbségek jogait. Na, hát ettől kirázott a hideg, mert ha úgy védik a jogaimat, ahogy eddig, akkor már elnézést, cseszhetjük. Ugyanis az ő tolluk vonásával kellett volna szavatolni azt a sok bölcsit, óvodát, iskolát, egy-egy felsőoktatási és kulturális intézményt, kétnyelvűséget amelyből nem lett semmi, a szokásos blablán kívül. Ja, hogy a magyar állam megtette? Nem szép dolog ilyen otrombán beleszólni egy másik ország belügyeibe, csóválja a fejét az álszász meg az álkisebbségimádó. El a kezekkel a nemzetiségeinkről! Mi majd jól (elintézzük) megvédjük őket! És különben is: kész tény, hogy a trikolór tájon nincs kit óvni. Mindenki meg van óvva, tetszünk értve lenni?" https://foter.ro/cikk/loter/szantai-janos-a-trikolor-kormany-vajon-miert-nem-tamogatja-a-kulhoni-romanokat/
APESZ72
2022. augusztus 07. 11:19
Milyen románok ? Oláhok !
Magyarok Pásztora
2022. augusztus 07. 10:35
Hát most akkor szabad a tőke mozgása az eu-ban vagy sem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!