Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Hiba temetni az orosz hadiipart

2022. augusztus 23. 10:28

Régóta keringenek a nyugati sajtóban olyan hírek, melyek szerint, nagy bajban van az orosz hadiipar.

2022. augusztus 23. 10:28
null
Bekezdések
Facebook

„Hónapok óta keringenek a nyugati és a Nyugat-barát sajtóban olyan irományok, melyek azt állítják, nagy bajban van az orosz hadiipar, mert a sikeres szankciók miatt sok alkatrész nem érkezik be az EU-ból és a tengerentúlról, és emiatt hamarosan leáll, vagy már le is állt a termelés.

Kezdjük kicsit távolabbról: ha fellapozzuk a történelemkönyveket, akkor láthatjuk, hogy az orosz tudósok sokat letettek az asztalra – mostoha időkben is. Például a Szovjetunió világviszonylatban is az elektronika élvonalába került a 60-70-es években. Miért nem érzékeltük ezt a mindennapokban? Azért, mert a találmányok polgári felhasználása teljesen háttérbe szorult a katonai mögött. Csúcsszuper háztartási gépeket és szórakoztató elektronikát nem gyártott a szovjet ipar, de kiváló fegyverrendszereket igen. Ott volt a SZURN (1SZ91), amely a Magyarországon is rendszerben álló KUB légvédelmi rakéta rávezető állomása; a Jom Kippur háborúban nagy veszteségeket okozott az izraeli légierőnek. Ne felejtkezzünk el a 9K33 Osa csapatlégvédelmi komplexumról sem, amelynek nem volt nyugati megfelelője, mert a NATO hadmérnökei túl nehéznek találták a feladatot, hogy egy ilyen paraméterekkel rendelkező rendszert kifejlesszenek. Az 1979-ben gyártásba vett MiG-31 fedélzeti lokátora volt a világon az első aktív sugáreltérítéses (PESA) radar, és a repülőgépek közötti adatátvitel is párját ritkította. Szovjet volt az első nagy szögeltéréssel indítható közeli légiharc rakéta is. De gyártottak magasan automatizált tengeralattjárókat, és a T-62 harckocsi volt az első, amelyet sima csövű löveggel láttak el.

A Szovjetunió felbomlása természetesen jelentősen visszavetette a hadiipart, de Vlagyimir Putyin hatalomra kerülésével új lendületet kaptak a fejlesztések, és elkészültek az újabb fegyverrendszerek. Ezek közül az S-400 légvédelmi rendszer tartja jelenleg a legtávolabbról elért lelövés rekordját és először az oroszok állítottak szolgálatba hiperszónikus fegyvert. Mindegyik iparilag fejlett ország hadigazdaságának van olyan részterülete, amely ilyen-olyan okból kevésbé fejlett, mint másoké. Ám, az oroszok (szovjetek) a hidegháború alatti embargó kijátszásában is jeleskedtek, így téve szert olyan anyagmegmunkáló gépekre, amelyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy az amerikaiakénál csendesebb hajócsavarokat gyártsanak a tengeralattjárókhoz. A mai Oroszországnak pedig sokkal több lehetősége van a szankciók megkerülésére.”

Nyitókép: Bekezdések Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. augusztus 28. 16:05
"Ám, az oroszok (szovjetek) a hidegháború alatti embargó kijátszásában is jeleskedtek, így téve szert olyan anyagmegmunkáló gépekre, amelyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy az amerikaiakénál csendesebb hajócsavarokat gyártsanak a tengeralattjárókhoz" Lopásban erősek az oroszovjetek. 2 hete írtam ugyanezt ide: Toshiba-Kongsberg ügy. Tényleg olvassák a hozzászólásokat:))
zolizolizoltan
2022. augusztus 23. 17:11
Gyakorlatilag minden orosz fegyver fejlesztését még a Szovjetunióban kezdték el. A modernizáláshoz nyugat eszközön szükségesek, főleg az IT technológiában. Az orosz harceszközök csak akkor lennének paritásban a NATO fegyvereivel, ha a szankciók alatt utolérnék a nyugati IT technikát. Ez lehetetlenség. Hosszútávon biztos az orosz lemaradás. Rövid távon talán még sikerül fenntartaniuk az egyensúlyt.
tintapaca
2022. augusztus 23. 16:59
Akik az orosz hadiipart simfelik, elfeledkeznek a zárt városokról az Uralban. Cseljabinszk, Magnyiogorszk, Szverdlovszk, és a többi, nem néztem meg a térképen. A második világháború előtt kezdték el fejleszteni őket, mivel közel vitték a nyersanyagokhoz. A stratégiai lég ierejükből még nem vetettek be semmit. A Fekete-tengeren bóklászó tengeralattjáróikról is csak egy-két rakétát lőttek ki. Felőrlik az ukránokat, és megsemmisítik a nyugati fegyverszállítmányokat. Ne kívánja senki, hogy egy meggondolatlan ukrán lépésre teljes erővel reagáljanak!
marinar60
2022. augusztus 23. 15:48
A "nyugat" hiába arcoskodik, a büdös életben nem fog rendelkezni azzal az anyagi és emberi erőforrással amivel a ruszkik rendelkeznek. Ezért hisztériáznak kiszolgátatottságukban, és tehetetlen dühükben. Erkölcsi fölényüket balf@sz ideológiák mügé bújva jóemberkedéssel próbálják bizonygatni ,hogy mennyire haladók és életképessek. (Majd meglátjuk mi lesz....sok minden van, és még lehet is az oroszoknak, amiről még sejtelmünk sincsen, akárcsak Guderián páncélosainak a T-34 es ről a II. világháburúban)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!