Sztálin meteorológusa

2022. augusztus 23. 17:07

Hithű kommunista volt, Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel.

2022. augusztus 23. 17:07
null
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

„Sztálin meteorológusa

Alekszej Feodosevics Wangenheim (Алексей Феодосьевич Вангенгейм), a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült. Felesége a jegyekkel a kezében az aulában várakozott, de a férje nem érkezett meg az előadás kezdetéig. Sőt, később sem: aznap délután a titkosrendőrség hírhedt Ljubjanka börtönébe hurcolták a hivatalából. Közölték vele, hogy szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot. Hithű kommunista volt, Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel. Később rá kellett jönnie, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért. Tíz év kényszermunkára ítélték. Ezután is úgy gondolta, túlkapás áldozata, Sztálin bizonyára nem tud sorsáról.

Emléke úgy maradt fenn, hogy büntetését a távoli Szoloveckij-szigeteken töltötte, ahol egy kolostorból kialakított Gulag-táborban dolgoztatták. Itt egy egykori kolostor könyvtárába időnként beengedték a jó magaviseletű rabokat. Mivel a szakmája volt a szenvedélye, Wangenheim engedélyt kért rá, hogy méréseket készíthessen a környéken felgyülemlett hómennyiségről és más időjárási adatokról. Azt is megengedték neki, hogy lerajzolhassa a sarki fényt, a különböző felhőalakzatokat, később pedig már a helybeli állat- és növényvilágot is. Rajzait és akvarelljeit egy külön füzetbe gyűjtötte. Naplót is vezetett négyéves kislánya számára, amelybe megfigyeléseit és irodalmi igényű reflexióit rögzítette. Meteorológiai témájú előadásokat is tartott rabtársai számára. Lenyűgöző előadó volt: a foglyok rajongva hallgatták, amit a sarkvidéki kutatásokról, a sztratoszféra meghódításáról, a Holdra és a Marsra való utazás megvalósíthatóságáról jövendölt.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2022. augusztus 25. 16:13
Az OMSZ két vezetőjét egyszerűen csak leváltották, nem küldték sem Szibériába, sem börtönbe. Izzadság szagú, baloldali erőlködés.
Farkas Piroska
2022. augusztus 25. 11:20
Ércsük mi esztet. Orbán = Sztálin. Mert Ny. Krisztián a progresszív irodalmár ezt megüzeni. A libsi K. anyádat, Krsiztián !
G.D. Somo
2022. augusztus 24. 11:19
Vissza az eredeti vita kiváltó okára: én csak azt nem értem, hogy a "válság bizottság" miért nem használta azon ingyen és bérmentve működő meteorológiai oldalak egyikét, melyen megbízható időjárás radar- információhoz lehet jutni, szinte valós időben? Valaki említette korábban a F-1-et, ahol a versenyigazgatóság és az istállófőnökök szinte percre megadott adatokat kapnak egy közelgő esőfrontról radar jelentések alapján. Ez valóban így van. Én a ventusky.com (angol) verzióján már augusztus 19-én, vagyis egy nappal a tüzijáék és a légibemutató tervezett ideje előtt már levonhattam azt a következtetést, hogy mindkét eseményt meg lehet biztonságban tartani. Szó sem volt viharokról, villámokról, "özönvíz-szerű" felhőszakadásokról Budapest térsége fölött. Kovács Zoltánról, akit különben egy intelligens, széles látókörrel rendelkező embernek tartok, ennyit azért feltételeztem volna.
csulak
2022. augusztus 24. 11:11
SOHA TOBBE BALOLDALT ! eleg volt a baloldali szabotorokkel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!