Megosztja a Horthy-szobor ügye a Jeszenszky családot

2022. szeptember 05. 13:33

Jeszenszky Zsolt hisztériakeltésről beszélt. Míg Jeszenszky Géza szerint nem állít ilyen szobrot, aki ismeri a történelmet.

2022. szeptember 05. 13:33
null

Jeszenszky Zsolt a Hír TV Politikai hobbista című műsorában arról beszélt, hogy „a Horthy-szobor körüli vita a legfrissebb baloldali gumicsont a magyar belpolitikában”.

„Horthy Miklós szobrot kapott a magyar Országgyűlésben. Illetve nemcsak a hazai ballibsi, illetve független objektív sajtó, azaz a fos terjeszti ezt az álhírt, de ezzel haknizik a teljes posztkomcsi hálózat. Itthon és külföldön” – fogalmazott a műsorvezető.

„Ez a felháborodás kreténség”

Szerinte ez a felháborodás nem más, mint „kreténség”, a hatályos jog szerint ugyanis Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke a saját dolgozószobájában olyan szobrot állít fel, amilyet csak akar – mutatott rá Jeszenszky Zsolt. Majd azzal folytatta, hogy szerinte

de az tény, hogy a kormányzó nevével fémjelzett korszakban az ország, minden nehézsége ellenére, fejlődött”.

„Ha Dúró Dóra ismerné a történelmet, nem állítana Horthy-szobrot”

A műsorvezető édesapja, a történész végzettségű Jeszenszky Géza néhány nappal korábban ugyanakkor a Klubrádióban arról beszélt, „hogyha Dúró Dóra ismerné a történelmet, nem állítana Horthy-szobrot”.

Az Antall-kormány egykori külügyminisztere úgy vélte, a Fidesz szélsőjobboldali beállítottságú szavazóit szeretné a Mi Hazánk átcsábítani ezzel az akcióval, ami, „ha jogilag nem is, erkölcsileg mindenképp aggályos, éppen Horthy Miklós vitatott megítélése miatt”.

Jeszenszky Géza szerint „a társadalom nagy része pozitívan ítéli meg az egykori kormányzót. Ezen kép kialakításához felszínes benyomások, hallomások mellett a közmédia is hozzájárult” – idézte a 24.hu a Klubrádióban elhangzott beszélgetést.

Heisler: A magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni Horthynak

Ahogy arról lapunk is beszámolt, korábban Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke azt állította, a zsidóság is hálás az egykori kormányzónak, szerinte erről árulkodnak koszorúik a Horthy-kriptánál. A Mazsihisz elnöke, Heisler András nemsokkal később ezt megcáfolta és „ocsmány cinizmusnak” nevezte.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2022. szeptember 07. 18:12
Hitler mondts Tisonak, "Horthy védi zsidajait" Bezzeg Szlovákiában miután gyorsan lerendezték a zsidól depprtálását jól teljesít a gazgdaság. Hitler 68 tárgyalása Kelet-Európai vezetőkkel Tények és tanúk sorozat 1984
Reszelő Aladár
2022. szeptember 05. 21:25
Van ahol elég egyet megmenteni és az illető hős lesz. Itt pedig elég egyet is veszni hagyni és örök átok száll rá.
Box Hill
2022. szeptember 05. 18:30
A "Horthy fasizmus" által befogadott idegen menekültek története Braham szerint: Forrás: Randolph L. Braham: A magyar holocaust, első kötet, Gondolat, 1988, 88-89.old. "A legelső (zsidó) menekültek (Magyarországra) Németországból érkeztek, nem sokkal azután, hogy a nürnbergi törvényeket 1935-ben elfogadták. Őket követték már jóval nagyobb számban osztrák zsidók az 1938-as Anschlusst követően, amely a Harmadik Birodalmat Magyarország tőszomszédjává tette. Egy évvel később a Németországhoz csatolt Cseh-Morva Protektorátusból menekültek a zsidók, majd Csehszlovákia feldarabolását követően a függetlennek nyilvánított szlovák bábállamból. Ezek a német, osztrák és protektorátusbeli menekültek viszonylag jómódú emberek voltak, és vagy rokonaik éltek Magyarországon, vagy üzleti kapcsolatok fűzték őket Magyarországhoz. Így azután nemigen igényeltek anyagi támogatást a magyarországi zsidó szervezetektől.” „Kisszámú lengyel zsidó menekült még a második világháború kitörése előtt Magyarországra. Főként Galíciából jöttek, hogy egyrészt jobb gazdasági körülmények közé kerüljenek, mint aminők közepette odahaza éltek, másrészt megelégelték a lengyelországi egyre elviselhetetlenebb antiszemita légkört. Nagyobb tömegben akkor érkeztek, amikor 1939 szeptemberében a nácik (és a szovjetek) szétzúzták Lengyelországot. Elsősorban náciellenes beállítottságú értelmiségiek érkeztek, azután a szétvert lengyel hadsereg Magyarországra menekülő katonái között is voltak zsidók. Körülbelül 140-150,000 lengyel katona keresett menedéket Magyarországon az összeomlás után, soraikban 5-15,000-en lehettek zsidók.
Agricola
2022. szeptember 05. 17:43
Heisler: A magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni Horthynak. Ha igaz lenne, amit Heisler mond, akkor Horthyt elítélték volna háborús bűnösként. De ez nem történt meg. Horthy és családja megélhetéséről a megmentett zsidóság képviselői gondoskodtak a háború után Portugáliában. A második világháború után Chorin Ferenc (a Weiss Manfréd konszern főnöke) is anyagilag segítette a Portugáliában élő, hatalmát és egzisztenciáját vesztett Horthy Miklós kormányzót. Az a tény, hogy Chorin és Horthy között a portugáliai támogatás ideje alatt már nyilvánvalóan nem állt fenn érdekkapcsolat, a barátságukra enged következtetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!