A királyság alkonya

2022. szeptember 12. 20:19

Évek óta azon lamentálnak, hogy Magyarországon tekintélyuralmi rendszer épül, megszűnik a demokrácia.

2022. szeptember 12. 20:19
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„»Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában. Isten nyugosztalja, Felség!«, írta Karácsony Gergely, és nehéz szánalom nélkül nézni ezeket a hazátlan bitangokat, akik a »vármegye« puszta nevétől is kiakadtak, most pedig rajongással beszélnek egy középkori tisztség anakronisztikus képviselőjéről.

Számukra a Szent István napi tűzijáték rongyrázás, államalapító szent királyunk törvényhozó jobbja tetemcafat, de elájulnak egy hatalom nélküli, senki által meg nem választott asszonytól, akinek a kapcsán hirtelen pozitív jelentéssel telnek meg a »haza«, »nemzet« sőt »birodalom« kifejezések azoknak a szájából és tollából, akik ugyanezen szavakat magyar viszonylatban csak a fasizmus, a nácizmus és a szélsőségesség szavakkal együtt tudják kiejteni. Akik kiakadnak azon, ha Orbán Viktor egy drága étteremben ebédel, odavannak az egyik kastélyából a másikba bolyongó felségért.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2022. szeptember 13. 21:02
Egyetértek az írással, azonban azt tisztelettel megjegyezném, hogy Magyarország újgazdag urainak csak az úrhatnám parvenü hübrisz járhat osztályrészül, mert többségükben (tisztelet a kivételnek esetleg) még írmagja sincs azon nemes vonások akár egyikének sem, amit II. Erzsébet egész életében oly természetesen képviselt. Hiába erre mondja a mondás - és van benne igazság - "úrnak születni kell". Gyurcsánytól és a sleppjétől senki nem várja el, hogy akár egy mozdulatában is legyen valami magasztos, tiszta, becsületes és nemes, merthogy ez - a több mint fél évszázada minden oldalról (történelem, kultúra, művészet, közélet) sulykolt torz kép és meghatározás ellenére is - az arisztokrácia és a nemesség igazi mibenléte. Ezeknek az értékeknek a felvállalása és az ezek mentén való életmód tesz valakit arisztokratává és nemessé. Viszont a nemzeti oldalon nem restaurációt látunk, hanem térfoglalást. Ha lenne érzékenység a nemzeti oldalon arra, hogy a magyar nemzeti kultúrában milyen szerepet töltött be a Magyarországról tűzzel-vassal kiirtott egykori társadalmi réteg, akik talán hasonló értékrendet képviseltek, mint ma a brit uralkodóház, akkor talán nem azt látnánk, hogy például ispánságokat állítanak fel úgy, hogy azoknak, akik betöltik majd ezt a tisztséget még annak ellenére sincs fogalmuk arról, hogy mi az az ispán és ispánság (legfeljebb a Ludas Matyi c. rajzfilmből lebeghet a szemük előtt egyfajta - előbb említett - torz kép) - hogy feladatukat igen magas szakmaisággal képesek ellátni. Szóval először a magyar nemzeti jobboldal vezetőinek kellene elsősorban egyfajta úri jellemet kölcsönözni és talán akkor sok minden nem lenne annyira mű a jelen kontextusában.
madar299
2022. szeptember 13. 12:19
Teljes mértékben igazad van Zsolti ! A mai Magyar baloldal még annyit sem tudott eldönteni , hogy melyik irány előre és melyik irány a hátra . még egy szimpla B kat. jogsit sem tudnának letenni.
csulak
2022. szeptember 13. 10:50
KamuGeri es a 400 rabloja rabol ahogy csak tud, mert tudjak hogy tobbe nem kerulnek hatalomra, de addig is kiuritik Butapest kasszajat, es jol megtomik a pribekjeik zsebet a kozpenzzel!
Szittya66
2022. szeptember 13. 05:54
Kedves Ungváry Zsolt! Nem akarlak kioktatni, de tudhatnád, hogy a mi liberálisainknak minden jó, ami nyugati és minden rossz, ami magyar! Tudom, hogy ez nagyon leegyszerűsítő, de nagyjából ez a helyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!