Akiket már akkor is csak a zavarkeltés érdekelt – Blokád élménybeszámoló

2022. október 20. 11:58

Köbli Norbert forgatókönyvíró és Tősér Ádám rendező nagyszerű munkát végeztek.

2022. október 20. 11:58
null
Bohár Dániel
Bohár Dániel
888

„A modern magyar demokrácia filmes feldolgozása sajnos egyelőre szegényes. A tavaly megjelent nagysikerű Elk*rtuk után végre megérkezett a Blokád, amely az 1990-es taxisblokád időszakát dolgozza fel.

Nem vagyok filmkritikus, így nem arról fogok most értekezni, amit unalmas és sablonos kritikákban lehet olvasni, hanem arról, hogy milyen hatással volt a film egy ma harmincas éveinek elején járó emberre, aki az események idején még csecsemő volt.

Nyilván újságíróként és a történelem iránt érdeklődőként sokat olvastam az eseményekről, de más olvasni, archív felvételeket nézni, mint egy filmet. Köbli Norbert forgatókönyvíró és Tősér Ádám rendező nagyszerű munkát végeztek. Egy film esetében, nézői szemmel a nagyszerű munka azt jelenti, hogy hatást vált ki a mű és további gondolkodásra sarkall.

Például arra, hogy milyen is volt az a hozzám hasonlóan csecsemőkorú magyar demokrácia? Mekkora mozgástere volt a regnáló kormánynak? És hogyan alakult ki az a politikai adok-kapok, ami lényegében a mai napig is tart?

Antall József és a kormánya nem volt könnyű helyzetben, olyat kellett végrehajtaniuk, amilyet még senkinek sem a modern magyar demokrácia esetében. Átmenetet a kommunista diktatúrából. Persze utólag könnyű okosnak lenni, hogy ezt meg azt másképp kellett volna, de még egyszer jelzem, hogy itt Magyarország rendszerváltozás utáni első kormányáról beszélünk. Olyan emberekről, akik előtt ezt még senki nem csinálta. Csecsemőkorú demokrácia gyermekded hibákkal.

A film egyik nagy erénye, hogy tűpontosan mutatja be, hogy már a rendszerváltozás környékén elkezdődött az, ami a mai napig is tart. Vagyis az SZDSZ-ben formát öltő baloldalt már akkor is minden esetben a zavarkeltés érdekelte. Lehetett itt kialakuló demokrácia, formálódó Magyarország, a balliberális elitet ezekben az időkben is már csak a hergelés és a pitiáner politikai haszonszerzés mozgatta. Ennek legékesebb példája az a Göncz Árpád, akit a balosok szentként tisztelnek, azonban SZDSZ-es köztársasági elnökként jobban dolgozott benne az SZDSZ, mint az államfői lét. És ezek a politikai játszmák azóta sem változtak.”

Fotó: INTERCOM / SZVACSEK ATTILA, SZUPERMODERN STÚDIÓ

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2022. október 21. 15:09
Antall nekem a kárpótlás, ami egyedülálló "megoldás" volt, meg a Szilvássy fivérek pozícióban, meg a vátesznek bizonyuló Csurka kezének elengedése és így tovább. Ezzel együtt lényegesen rosszabb is lehetett volna, de nagy szerencsénk vele, az talán mégsem volt. A cseh és a lengyel átalakulás is sokkal sikeresebb lett, szerintem, tudom, van, aki szerint csak árnyalatokkal. Göncznek volt választási filmecskéje az SZDSZ-es szépfiúkkal, ettől kezdve nevetséges a Göncz Árpád Városközpont. Ilyet közt. elnök NEM engedhet meg magának. "bevált csapaton ne változtass", volt a szlogen. Bezzeg a "reszkessetek, kommunisták, dolgozni fogtok" üdesége elsikkadt, Krassó korán meghalt.szegény.
Scio
2022. október 20. 20:02
Nori70 Igen, rosszul írtam, Kis János De amit írtam, az a lényeg, NEM egy extra S! A neki nem tetsző koronás, címeres magyar zászló! Másrészt, a véresszájúságot nem róla, hanem a szadeszre értettem, ha elolvasnád, hogy mit és mire írtam, akkor talán belátnád....á, dehogy! Beleolvastam 1353 hozzászólásodba....reménytelen! Neked MINDIG igazad van! Szabad madár...no persze nem a Kárpátok gyűrűjéből felszálló , ahogy Bródy mester megírta még anno, hanem az, amire ha szavaznak, a csaj levetkőzik...
Gyzoltan
2022. október 20. 15:48
Spontán csatlakoztam a blokádhoz! Mindent, közelről láttam, vagy tettem, cselekedtem... Ugyan mi volt az eredője, mi volt az a momentum, hogy a "Spenót-házban" történt tárgyaláson a megtartott szünetig, a merev és elutasító kormányzat, egyszer csak mégis bedobta a törülközőt..?
Vakfolt
2022. október 20. 14:53
"a balliberális elitet ezekben az időkben is már csak a hergelés és a pitiáner politikai haszonszerzés mozgatta" Az efféle jószándékú minősítések teljes tévútra vezetnek. A komcsik már megbuktak, nem szükséges a félrevezető szótárukból dolgozni, ideje a valóságot leírni. A "hergelés" valójában zavarkeltés, teljesen céltudatos destrukció, a "pitiáner politikai haszonszerzés" pedig valójában puccskísérlet, a szavazáson (addig) soha hatalmat szerezni nem tudó ballib oldal hatalomátvételi kísérlete, illetve annak tesztelése, hogy hogyan működik a másutt bevált recept.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!