A nemzeti konzultáció azt a hamis érzetet keltheti az emberben, hogy gondolkodik és mérlegel

2022. október 23. 11:05

Holott fogalma sincs, mi az a fűtőelem és honnan kéne vennünk.

2022. október 23. 11:05
null
Balassa Tamás
Balassa Tamás
Népszava

„A nemzeti konzultáció azt a hamis érzetet keltheti az emberben, hogy gondolkodik és mérlegel, holott fogalma sincs, mi az a fűtőelem és honnan kéne vennünk A nemzeti konzultáció (immár a tizenkettedik) az Orbán-rezsim egyik legkártékonyabb leleménye. Egyszerre cinikus, mint egy átlagos Fidesz-közlemény, erőfitogtató, mint egy különjárat-hajtású békemenet, és ellenségképgyártó, mint a centrális erőtér finkelsteini alapelve. Napnál világosabb, hogy alkalmatlan a nemzet véleményének kitudakolására, arra viszont nagyon is alkalmas, hogy egy amúgy húsba vágó kérdést komolytalanná tegyen politikai öncéllal, temérdek közpénzből persze.

Ez a „konzultáció” nem konzultál, azaz nem előfeltételezi az információ bármelyik irányba való áramlását, akárha rovásírásos városnévtábla volna az út mentén, véli Cseresnyési László nyelvész. Majtényi László jogtudós szerint a végtelenül amorális háborús álláspont az alapkérdés, hiszen a kormány háborús bűnöket elkövető hatalommal haverkodik. De akár a Fidesz Alaptörvénye is felöklendhetik belőlünk, a nemzet szellemi és lelki egységét és megújulását kívánó NEMZETI HITVALLÁS (nagybetűs kiemelés a törvényszövegből: ezúttal van értelme).

A nemzeti konzultáció nem törekszik arra, hogy képet adjon a szankciók hátteréről, leplezetlenül orosz érdekek köszönnek vissza benne, ami komoly kérdéseket vet fel Magyarország uniós tagságával összefüggésben. Kérdésfelvetései nem adnak lehetőséget az árnyaltabb vélemény kifejtésére. Így képmutató és álságos, aminek eredményét Európa-szerte vitatott politikájának igazolására használja a kormány.

Ezúttal a propagandagépezet hetek óta hangoztatott állítását igyekeznek alátámasztani, miszerint az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók okozzák a magyarországi inflációt és az energiaárak emelkedését. Miközben Putyin gyilkos agressziója miatt vannak a gazdasági korlátozások (Ukrajna esetleges NATO-tagsága éppen a területszerző birodalmi lázálmok miatt volna észszerű), és hogy az infláció és az áremelkedés korszaka jóval előtte beköszöntött: Orbánék felelőtlen költségvetési politikáját árazta be a piac.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuco
2022. október 24. 13:53
Ne okoskodj már népszavás geci.
Aerion
2022. október 24. 12:42
mi az a fűtőelem és honnan kéne vennünk ------------------------ A bolsevik érvelésre mindig is jellemző volt a vele szemben létezők, akárcsak definiáltak lebecsülése. Ennek iskolapéldája ennek a hülyének a jelen írása is. Ha a baromtól megkérditek, hogy akkor egyébként, mégis, honnan a büdös picsából kellene venne fűtőelemeket, és mégis, mennyért? Arra már nem fog szólni semmit. Merthogy a megértése nem terjed odáig.
Jose
2022. október 24. 06:40
Ez a tipikus komcsi "gondolkodás". Úgy kiforgatni bármit, hogy kijöjjön belőle az elvárt eredmény. Undorító, aljasság. Úgy tűnik, soha nem fogunk az ilyen faszkalapoktól megszabadulni. Ha meg komolyan így gondolja, akkor egy nagyon buta ember ez az alak. És nem érti, hogy működik egy akármilyen kérdőív, legyen az népszavazás, ilyen konzultáció, vagy statisztikai felmérés. Ja, majd valaki 8 millió 30 sorban árnyaltan kifejtett véleményt el fog olvasni és összegezni, hogy megkapja az ország általános véleményét valamiről. Nem. Egyszerű kérdéseket tesznek fel, egyszerűen elemezhető módon.
khomeini
2022. október 23. 22:44
"A nemzeti konzultáció azt a hamis érzetet keltheti az emberben, hogy gondolkodik és mérlegel, holott fogalma sincs, mi az a fűtőelem és honnan kéne vennünk." - és ha egyiknek-másiknak mégis van fogalma róla...? De hát ez az érvelés egyben a népképviseleti demokrácia alapjait is tagadja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!