Mi a különbség az elítélendő „csóka” és a megbocsátható „lovak nyelve” között?

2022. október 26. 09:19

Természetesen mindkét eset az országos diszkriminációellenes tanács elé került.

2022. október 26. 09:19
null
Jean St'ay
Főtér.ro

„Funar úr 2000 lejes büntetést kapott a »lovak nyelve« miatt. Ő viszont nem magyarázkodott, nem kért elnézést, hanem pert indított, amely a hírek szerint épp a múlt héten zárult le. Alapfokon jogosnak találta a bíróság az elmarasztalást, másodfokon és felsőfokon viszont megbocsátható kifejezésnek találták a talárosok a lovak nyelvét. Mivel szerintük (többek között) a csóka kifejezés valóban sértő a roma közösségre, emberekre nézve, viszont a magyarok örülhetnek, ugyanis a ló szép állat, a társadalom szemében pozitív kép él róla, és hát ki tudná jobban az anno lovas nép magyaroknál, mennyire hasznos, ha jó.

A fenti érvből kiindulva: ha a ló szép állat, örüljünk, ha hozzá hasonlít valaki, akkor a csóka kizárásos alapon csúnya. Nem szeretnék fogadatlan prókátora lenni a csókának (mint madárnak madárnak), de miért is? A csóka igenis szép madár, nála ügyesebb légiakrobata kevés van a honi szárnyas faunában (tessék csak megnézni a manővereiket, például szeles időjárás esetén, ha jó kedvük van), ami pedig a hasznosságát illeti, én nem értek hozzá, de nem hinném, hogy kártékonyabb lenne, mint más, csapatban mozgó madarak.

A viccet félretéve: ha egy közösség tagjai csókák, egy másik közösség tagjai pedig lovak, akkor nem értem, miért büntetendő a csókázás és miért megbocsátható a lónyelvezés. Hajlok arra, hogy itt (is) az európai uniós jogállami és kisebbségvédelmi paradicsom, vagyis Románia jól megolajozott (megkent?) működésének lehetünk szemtanúi. És halkan teszem hozzá: a fentiek fényében arról is szó van, hogy – mint a viccben – Romániában (is) vannak világosabb kék kisebbségi közösségek, akiket ilyen esetben véd a törvény, aztán vannak sötétebb kék kisebbségi közösségek, amelyeket nem.”

 

Büntetlenül megúszta Gheorghe Funar, hogy a „lovak nyelvének" nevezte a magyart

Nem kell kifizetnie a magyarellenességéről elhíresült Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármesternek azt a 2000 lejes (168 ezer forint) bírságot, amelyet azért szabott ki rá az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mert a közszolgálati televízió egy 2014-es választási műsorában a „lovak nyelvének" nevezte a magyart - adta hírül hétfőn a JustNews.ro című internetes lap.

Nyitókép: MTI/Mediafax/Raul Stef

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2022. október 26. 19:10
Az oláhok meg a SZARkák nyelvét beszélik. És ez inkább dicsérő rájuk nézve, mint sértő.
Csak egyszerűen
2022. október 26. 13:35
A lovak is szebb nyelven beszélnek, mint az oláhok.
pipa89
2022. október 26. 13:19
Jaja. A románok a szarkák, a tolvaj szarkák. Ámen. De nincs feljelentgetés, bocskorosok!
noge
2022. október 26. 13:01
Én meg úgy tudom, hogy a román a dákók nyelve (szigorúan "ó"-val). A biliárdhoz is pozitív érzet társul, hiszen a sport egészséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!