Most kellene még erőt meríteni valahonnan

2022. december 12. 06:48

Amerika vezetőit értem, az oroszokat is. Ma már mindkettő kisded hatalmi játékait a pokolba kívánom.

2022. december 12. 06:48
null
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Körülnézek a világban. Az mindig segített. De most mindenütt döbbent, ingerült arcokat látok. Hogyan történhetett ez meg velünk? Hogyan jutott el Európa ebbe a válságba? Hogyan törhetett ki egy újabb háború, és hogyan lehet, hogy Európa degenerált mai vezetői maholnap meghirdetik a totális háborút? Kerül, amibe kerül. Ha tízmilliók válnak földönfutóvá, százmilliók rokkannak is bele, és százezrek is halnak értelmetlen halált, akkor is. Miféle ösztönök dolgoznak ezekben az emberekben? Amerika vezetőit értem, az oroszokat is. Ma már mindkettő kisded hatalmi játékait a pokolba kívánom. Európát nem értem, és én európai vagyok. Nem européer és nem fehérek közt egy európai, csak egyszerűen európai.

Erőt merítenék ebből is, de nemhogy adna, eleszi a kedvet. Elszívja. Talán ha láthatnám még Párizst, Londont. Vagy végre eljutnék Berlinbe, Madridba. Talán megnyugtatna. Talán végleg kiábrándítana. Már azt sem tudom, melyik lenne a jobb. De nem megyek már sehová: itt a vírus, ami idén tavasszal elkapott, s nem ereszt – azt hiszem –, nem ereszt már el soha. Pedig valahonnan kellene még erőt meríteni.

Hátha jó lenne játszani. Visszaforgatni az idő kerekét. A korai hunos csatákban – Catalaunumnál is –, nem csak zsákmányért, országért menni. Ahogy Várnánál, Nándorfehérvárnál Európáért is. Mennyire másként alakul a történelmünk, ha ott sikerül! Mohácsnál már aligha volt meg az erő, és ebből aztán az lett, hogy tengernyi magyar vér folyt el sok-sok háborúban, amelyek közül már alig volt olyan, amelyet tisztán magyar érdek vezérelt. Lehetett persze magyar érdek is, akár Königgrätznél, Isonzónál, a Don-kanyarban, de mindig alárendelten, mindig kiszolgáltatottan, mindig kényszeredetten. Ez a helyzet nem szűnt meg mostanra sem. Nem vagyunk a magunk urai, s ezt ki is használják. A kilencvenes években úgy leraboltak – Ady Endre szavaival: „törökidőbeli csibéinkre hirtelenül csapott reá a finom, de éhes, nyugati héja” –, hogy az is gallyra ment, amit még menteni lehetett volna. S most éljük a második lerablást. Mesterséges inflációt, energiamizériát, árfolyamzuhanást. Sokan most csúszunk le a modern proletárszintre megint, mint már megtörtént a századokban hányszor is? Nem játék hát ez, s így örömöt sem okoz, erőt meg főleg nem lehet meríteni belőle.

Pedig valahonnan kellene.”

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2022. december 12. 12:53
Erős a gyanúm, hogy ez az egész egy USA mesterterv alapján zajlik. 2014-ben zavargások útján Ukrajna átfordítása és előkészítése egy proxy harctérré. Egyben az oroszok feszített hergelése és provokálása egy helyi háború kirobbantására. Ezzel egy időben az eu-s képviselők és eu-s vezetők megvásárlása dekára azért, hogy a kirobbanó háború alatt öngyilkos módon csak Európa-ellenes, azaz USA gazdasági érdekeket képviseljenek és olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek leépítik Európa önállóságát és Európát egy USA bábállammá teszik. Ezzel az Eu mint USA gyarmat viseli az USA által kiprovokált ukrajnai proxy háború költségeinek nagy részét, míg a háború hasznát, a hadimegrendeléseket meg az USA söpri be.
Imre Debrecen
2022. december 12. 11:58
"Most kellene még erőt meríteni valahonnan" Meg lesz és túl éljük! Jobban, mint ahogy azt gondolnánk....
péterx
2022. december 12. 08:43
Igaz, de egy kissé pesszimista írás. Ugynais, van konkrétan azonosítható erőforrás: a Szentháromság létezése. Ahogy szent Pál is tanúsítja: minden szorongattatás KÖZEPETTE is túlárad bennem az öröm /2Kor 7.4 /. Ez az út mindenki számára nyitott.
Majdmegmondomén
2022. december 12. 08:31
A '90-es években az ország vezetői (Szocik, Szdsz) eladták az országot, persze ők azért anyagilag nagyon jól jártak. Ezért lihegnek megint egyre többen és orbánoznak, mert megint lenne mit eladni... Az Unio vezetői (szintén szocik) eladják Európát, mint közismert, ők is nagyon jól járnak anyagilag. Ezek a bajban mindig eltünnek és ha újra lesz mit kiárusítani - ha ez emberek, népek tönkretételével megy is - visszajönnek és újra megteszik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!