Mi lesz a középosztállyal? – őszintén az inflációról

2023. január 20. 18:47

A pillanatnyi helyzetünk igencsak aggasztó. Erről pedig – a konzervatív oldalon is – őszintén kell beszélni.

2023. január 20. 18:47
null
Huth Gergely
Huth Gergely
Pesti Srácok.hu

„Nem fog ki az infláció a legkisebb béreken – írta meg a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a számok magukért beszélnek: »Magyarországon 2022-ben a minimálbér 19,5 százalékkal, a garantált bérminimum 18,7 százalékkal emelkedett. A növekedés idén sem állt meg, előbbi újabb 16 százalékkal, utóbbi 14 százalékkal ugrott meg. Eközben az infláció tavaly 14,5 százalékos volt, idén pedig a számítások szerint 15 százalékot érhet el. Ezek alapján 2022–2023-ban a minimálbér reálértéke 5,3 százalékkal, a garantált bérminimumé 2,8 százalékkal nőhet.«

Kollégánk azt is leszögezi: ez számottevő eredmény olyan időszakban, amikor »globális válság mellett a szomszédunkban háború dúl, az unió pedig elhibázott szankciókkal nehezíti meg saját gazdaságának működését. Itthon a rezsicsökkentés is segíti a családokat, amivel a kormány minden család pénztárcájában havi 181 ezer forintot hagy.« A cikk arra is emlékeztet, hogy 2010 és 2023 között a minimálbér reálértéke közel 78 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 87 százalékkal emelkedett. Sorolhatnánk más mutatókat is, de a lényeg, hogy tényleg sokkal jobban élünk, mint Orbán Viktor maratoni kormányzásának kezdetén. A reálbér-növekedésből, a GDP emelkedéséből, azaz az ország gazdagodásából eddig a szegényebbek és a középréteg egyaránt részesülhetett.

Mindez valóban szép és jó. Ugyanakkor a pillanatnyi helyzetünk igencsak aggasztó. Erről pedig – a konzervatív oldalon is – őszintén kell beszélni.

FÉLELMEK ÉS DILEMMÁK

Talán nem is baj, hogy szakmai kívülállóként, újságíróként, bölcsész végzettséggel a zsebemben igyekszem most összegezni a ránk zúduló híreket, hiszen az egyszeri polgár is ugyanezekkel a félelmekkel és dilemmákkal szembesül: tény, hogy az infláció idén decemberre a legmagasabb szintre hágott az EU-n belül, 24,5 százalékot ért el az előző év decemberéhez képest. (Az adat nem összekeverendő a teljes 2022-es év rátájával, hiszen a brutális drágulás jórészt az ősszel kezdődött el.)

A tendencia egyelőre nem javul, a kormánypárti és ellenzéki elemzők egyaránt csak a harmadik–negyedik negyedévre várnak megnyugvást. Az élelmiszerárak még jobban, nemcsak az unióban, de világszerte is az egyik legnagyobb mértékben emelkedtek egy év alatt – decemberre –, hivatalosan és átlagosan 44,5 százalékos mértékben. Mindenki, aki kijár a piacra vagy lemegy a boltba sajtért, szalámiért, pontosan tudja, hogy egyes termékeknél nem ritka a száz százalékos drágulás sem. A sokkot némiképp enyhíti az alapélelmiszerekre még fennálló hatósági áras rendszer, de az átkosban már megtanultuk a leckét: a 3,60-as kenyérért idővel nagy árat kell fizetni.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2023. január 21. 20:31
Ceterum censeo......Orbánnak mennie kell, s jöjjön a jólétre garanciát jelentő Árnyék kormány. Érdekes kísérlet lenne, ha fél évig az egyik, fél évig a másik kormányozna, szóval felváltva, s mindenki elővehetné a varázspálcáját.
antares007
2023. január 21. 12:17
Hogy pluszban mi lesz a középosztállyal?El fog tünni és egy igen vékony réteggé fog zsugorodni,ez egyrészt az előzökből fog következni,amit boncolgatásra javasol tam.Nem hajlandóak az egyre kiváltságosabb helyzetbe lévők annyit fizetni,amiből egy igazi középosztály ki tudna alakulni,a kormány meg a piaci fizetések fölé nem tud menni,meg nem is akar.Marad a széles tömeg nek a nyomorszerű élet és az un.középréteg meg több felé töredezik,a kicsit jól élektől jaj még egy kicsit jobban élekig és kivételesen az egészen jól élekig.
antares007
2023. január 21. 11:56
Ha már őszintén akarsz beszélni vagy írni Gergő a következő kérdéseket javaslom boncolgatásra.Miért van az,hogy sajnos az un.nemzeti oldalon álló termé szetesen csalárd módon(ugyanis másképp nem lehet) multimilliárdosokká vált igen gyenge IQ val rendelkező alakok semmiben nem különböznek az un.vörös oligar háktól,társadalmi érzékenységük a nulla körül mozog szinte semmit nem forgatnak vissza abból,amit politika segítségével 95% ban törvénytelenül elloptak.A vörös báró és a nemzeti báró a magyar társadalom életetébe egy csepp jót nem tesz bele,sőt még most is csak a lenyulható zsákmányt vadásszák.Mit érnek az olyan alakok az országnak,mint Csányi,Mészáros ,Tiborc és Simicska vagy Leisztinger Felcsúti Bige stb.. semmiben nem különböznek egymástól.Kizárólag saját házuk táját díszítik,az országra tesznek nagy ívben,sőt még mindig szipolyozzák.Hol vannak ezek a proli pénzes zsákok azoktól a magyar főnemesektől,akiktől minden valamire való dologi és szellemi értték is származik hazánknak.Ez egy jó téma Gergő,ezt elemezgesd,ha rádjön az őszinteségi roham,persze könnyen lehet, hogy utána már nem lesz felület,ahol megjelensz.
GrumpyGerald
2023. január 21. 11:23
Nincsen középosztály?! Aki már valamit is letett az asztalra és a multis állásinterjúra úgy megy, h bruttó 1millió vagy viszlát??? Majd a nettó 7 kilóból elrak minden hónapban 3-4et és abból befizet egy 10millás autóra...meg építkezik belőle (és/vagy) miközben kiadja a fölöslegben lévő (örökölt, házastárs által hozott, stb.) 60millás lakását? Én marha sok ilyet látok magam körül (szinte csak ilyet a kollégális és privát ismerősi körben) és hát nem én élek kő alatt (se nem a felső 10.000-ben) az tuti. A suliba 5 éve még úgy vittem a gyereket, hogy a bokrok alatt álltam meg a 2 éves elektromos autómmal, nehogy burzsoának nézzenek mert 10millás autóm van. Mostmár én cinkeskedek amikor beállnak elém a 9-es bmw-vel meg 10-es audival. Gondolom többekközt arra is futotta a CSOK-ból, stb. Igen, az infláció, pláne az élelmiszer, pláne a tej(termékek) rablóinflációja aggasztó, ennek megvannak a felelősei, és rendezni kell az ügyet. De katasztrófa egyelőre messze. Persze a világ dolgozik keményen rajta, szóval......de úgyis és akkoris Óbán lesz a hibásss! :sóhajt:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!