Árokásó trükkök

2023. március 17. 12:47

Nemzeti ünnepünkről a Népszava is megemlékezett. Olyan népszavásan.

2023. március 17. 12:47
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Nemzeti ünnepünkről a Népszava is megemlékezett. Olyan népszavásan, persze. Kácsor Zsolt, az Ünnep után című írás szerzője nehezményezte, hogy a március 15-i ünnepen szónokló politikusok ezúttal is elmulasztották megemlíteni azt a tényt: a forradalom kitörése után néhány nappal zsidóellenes demonstráció zajlott le Pesten. »A nép, az istenadta, erősen hiányolta a 15-i megmozdulás mozzanatai közül a szokásos zsidóverést« – írja Kácsor, aki azt is hozzáteszi, hogy a mai szónokok alighanem tudatosan hallgatnak erről, pedig hát a forradalmi összképhez ez is hozzátartozna. »A melldöngető magyarkodásba nemigen fér bele, hogy a korabeli magyar nemzetőrök voltak kedvesek antiszemitának lenni« – tájékoztat a szerző. (Aki valószínűleg maga is tudja, hogy 1848–49-ben a hazai zsidóság lelkes buzgalommal támogatta a forradalmat, sőt fegyvert is fogott a szabadságharcban Kossuth Lajos oldalán.)

Nem kezdek itt most kutakodni (nem is az én tisztem), hogy volt-e, s ha igen, milyen méretű zsidóellenes megmozdulás (az egyébként akkor német többségű) Pest-Budán, csupán azon merengek, vajon milyen lelkivilága lehet egy ilyen tollforgató provokátornak, akinek mindössze ez marad meg a magyarság egyik legszentebb ünnepéről. Milyen lehet ilyen pszichével élni?”

Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AKissLaci
2023. március 18. 13:57
Jaj! Antiszemitizmus! Már megint! Az antiszemitizmus, bazmeg, pontosan az ilyen rühös, hitehagyott, szarházi, pökhendizsidók miatt létezik, mint ez a Kácsorgeci! Ezek mindig "áldozatok" (a kávéházban), bazmeg - sose ők döglenek meg, de mindig ők veszik fel a kártérítést azokért a szerencsétlenekért, akikről senki nem tudta, hogy zsidók, de a Kácsor-félék miatt mindig őket lincselik meg! Pedig már fenotípus (kinézet) alapján is megkülönböztethetőek a rendes zsidóktól - már ránézésre is mind ugyanúgy néz ki! Tegye valaki egymás mellé Kis János, Tamás Gáspár Miklós és ennek a Kácsorgecinek a fényképét! Egypetéjű ikrek. Szerintem ezeket úgy keltetik valahol valami pöcegödörben, hogy lejárassák a tisztességes zsidókat. A legviccesebb, hogy ezek gyűlölik a legjobban Izrael államát (gondolom, nem fizet nekik - pedig ők elvárnák!), és ezek hívják nácinak Benjamin Netanjahut. George Sorost meg "filantróp"-nak! A legjobb meg ez a kibaszott szó, hogy "antiszemitizmus"! Valaki értelmezte ezt már?! 1. Anti- : valami ellenes 2. -izmus: valamilyen rendszerbe foglalt gondolatvilág 3. szemita: Sém fia (a zsidó Ószövetség elképzelése szerint) Na itt jön a kurva vicces rész. A legközelebbi kuzinok - már csak a közös legendavilág alapján is - az arabok. Annál közelebbi rokonságuk egyszerűen nem lehet, mert lehet vitatkozni itt azon, hogy a százéves Ábrahám Sárát vagy Hágárt baszta-e meg (vagy egyáltalán: KI baszta meg ezeket a tyúkokat?), Izsák vagy Ismáel volt-e előbb (az utóbbi, egyébként, a történet szerint), meg melyik volt "törvényes" (gondolom, a pusztában portyázó rablóbanda tele volt ügyvédekkel - azok, bazmeg, egy rablóbandában nélkülönözhetetlenek!) - csak nincs sok értelme. Márpedig ezek az arab darabok eléggé "antiszemiták", nem? Ez mit jelent? Utálják magukat?! Már nem először javaslom, hogy ideje lenne definiálni, hogy mi a fasz az a zsidó?! 1. Egy etnikum? 2. Egy vallás? 3. Egy gusztustalan társadalmi viselkedési forma? Mert ez a három SOHA nem jár együtt. - A szokásos sztereotípiák a 3. pontra vonatkoznak, de távolról sem felelnek meg az első kettőnek. - A 2. pont kizárja a 3-at, már csak a Tízparancsolat alapján is. - Az 1. meg igazából nem is értelmezhető a Földön létező tízezernyi etnikum fényében - és semmi köze sincs a másik kettőhöz. És jön az utolsó találós kérdés: MI A GECIMÉRT KELL EZEKNEK A SZUTYKOKNAK A NYIVÁKOLÁSÁT NEKEM HALLGATNOM, AMIKOR AZ Ő ÉRTELMEZÉSÜK SZERINT IS ÉN NEM SÉM, HANEM JÁFET FIA VAGYOK?! Bocsánat, de a héber Meseország szerint is TÍZ generáció óta intettünk búcsút egymásnak!
hini
2023. március 18. 11:36
munkásőrözvegyek,és volt munkásőrök lapja. a múltkor az egyik boltban voltam a feleségemmel,és jól telepakoltuk a kocsit mindennel. mögöttem állt egy kb.80 éves férfi a kezében népszarával.véletlenül összenéztünk,majdnem megölt a szemeivel.persze,én meg mosolyogtam rajta egy jót
OberEnnsinnen
2023. március 18. 07:05
Csak annyit: nincs olyan, hogy bűnös nép, vagy bármilyen nép, úgy összességében. Ellenben minden személyt saját teljesítménye, viselkedése, magatartása alapján lehet megítélni, de még ez sem helyes, a megítélés, inkább véleményezni.
Maciapu
2023. március 18. 00:43
Itt van ez a cikk, riport 2010-ből (https://index.hu/tudomany/tortenelem/2010/03/15/petofi_a_kutyajat_sem_bizta_volna_a_valaha_volt_legnagyszerubb_kormanyra/2/), ennek a második oldal közepén van arról szó (bemásolom), amit ez a Kácsor nevű nem-úriember felemleget. Kötve hiszem, hogy Kácsor zsidó létére ne lenne tisztában az akkori események lényegével, de akár így van, akár úgy, ez az ember egy valódi bunkó proli zsidó uszító – pontosan az, akinek kinéz. "A zsidók emancipációja miért várt 1849 nyaráig? Sokan harcoltak közülük a szabadságharcban, pedig 1848-ban még zsidóellenes incidensek is voltak. A polgári-nemzeti átalakulás során felszínre kerültek olyan társadalmi feszültségek is, amelyeket addig erőszakos eszközökkel féken tartott az államhatalom. Ilyen volt a kiváltságos német polgárság rettegése a zsidóság konkurenciájától. Miként az közismert, a kora újkorban a zsidó kereskedők egy jelentős része a latifundium (mezőgazdasági nagybirtok) hulladékkereskedelmére volt szorítva, más részük pedig olyan mobil pénzüzletekre, amelyek forgalmazásához nem volt szükség városi polgárjogra. Ám éppen ezek az ágazatok – az ipari forradalmat ellátó termény- és nyersanyag kereskedelem, továbbá a pénzüzlet, ami az ipar és a mezőgazdaság tőkés átalakítását finanszírozta – lettek a modern kapitalizmus vezető ágazatai. A dolgok automatizmusa tehát a zsidó vállalkozókat egyre kedvezőbb gazdasági helyzetbe hozta, és így fokozódott a nyomás, hogy immár polgárjogot kaphassanak a szabad királyi városokban. A kiváltságos német polgárság azonban félt a konkurenciától, így amikor 1848 tavaszán reálisan fölvetődött a zsidó emancipáció törvénybe iktatása, a csőcseléket mozgósítva zsidóellenes zavargásokat robbantak ki, főleg az északi, észak-nyugati városokban. És sajnos ez nem is bizonyult rossz húzásnak, mert ezáltal nagyon kemény dilemma elé került a pozsonyi törvényhozás. Ha most a követek valóban megszavazzák a zsidóság régóta hangoztatott teljes egyenjogúsítását, akkor nyilván egy újabb erőszakhullám fog végigsöpörni az országon, melynek során már lehet, hogy nemcsak verések és gyújtogatások, hanem akár emberhalál is történhet. Ám ki lesz a felelős, ha ez valóban bekövetkezik? Azt hiszem, reális döntésnek fogadhatjuk el, hogy nem akarták vállalni ennek felelősségét. Talán korábbi teljesítményük alapján megérdemelnek annyi bizalmat ezek a vezetők, hogy elhiggyük nekik: nem porhintésnek szánták azt a kijelentést, hogy ha most nem is lehet, de a lehető legelső alkalommal meg fogják valósítani az egyenjogúsítást. És amikor 1849 júliusában meghozták végre a törvényt, akkor is elfogadhatjuk, hogy nem azért tettek így, mert a leveretés küszöbén már nyugodtan lehettek nagylelkűek, hiszen úgysem kellett betartani a döntést."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!