A rozsda

2023. április 22. 13:52

Rombolni az identitást – az valami elavult, nemzeti, sőt magyar.

2023. április 22. 13:52
null
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Lehet, hogy repül az idő, de meggyőződésem, hogy nem volt az olyan nagyon régen, amikor felújították a Szentendrei utat. Nagyon is jól emlékszem a hatalmas dugókra, a porra. Aztán arra is, hogy amikor »elkészült«, akkor sem lett készen, mert »szintbe kellett hozni« a csatornafedeleket, s emiatt minimum egy sávot lezártak hetekre, hónapokra. Nem kell azt elsietni. Úgyse fog sikerülni. Nem is sikerült. Ami sokkal inkább bosszant, hogy a Szentendrei út egyes szakaszai ma már újra megérettek a felújításra. Úgy ráznak, mint egykoron az erdélyi utak. Ugyanez a helyzet a Római part mentén húzódó Királyok útjával. Azt sem olyan régen újították meg teljesen. Húsz éve biztosan nincsen. Ma olyan, mint azelőtt: csupa kátyú, toldozás-foldozás, a víz ugyanúgy megáll az öbölnyi mélyedésekben. Megérett a teljes felújításra.

Gyakran suhanok el az Árpád-híd alatt. Tulajdonképpen azt is »felújították« nemrég, de ha felnézek a vasszerkezetre, összeszorul a szívem. A rozsda zabálja. Az idő »vasfoga«.

Karbantartásnak nyoma sincs. Rongálják is rendesen.

Pusztuljon, amíg életveszélyes nem lesz – lásd a Lánchidat, Margit hidat – aztán lehet rákölteni a gatyánkat is. Meg lezárni hosszú évekre. Régebben olvastam, hogy az Eiffel tornyot hétévente átfestik, azaz karban tartják. Nem várják meg, míg megeszi a rozsda, hogy aztán lebontsák, később meg újjáépítsék. Egyszerűen megbecsülik az értékeiket.

Most nem akarok arról írni, hogy mit jelentett – főleg mentalitásban – a második világháború meg a negyvenéves kommunista uralom. A kettő összefügg, abban az értelemben is, ahogyan az épített örökségünkkel bánunk. S ami rosszabb – annak a negyven esztendőnek sok tekintetben még ma sincs vége.

Az akkori rozsda marja az életünket.

Az szimbolikus, ahogy a Nemzeti Színházat felrobbantották 1965-ben, miként az is, ahogy ekkortájt lebontották József főherceg vári palotáját (Teleki-palota), a Lovardát vagy éppen a Honvédelmi- és Külügyminisztérium épületeit a Dísz-téren. Ezek renoválásra szorultak, mint oly sok minden Budapesten és nagyobb városainkban, de megmenthetők voltak. Akkor is folyt a harc a »modernek« és a »maradiak« között. S csak a felületes szemlélő számára furcsa, hogy a »haladók« nálunk mindig rombolni akarnak. Robbantani. A földdel tenni egyenlővé. Rombolni az identitást – az valami elavult, nemzeti, sőt magyar. Ezeket másként is mondják: giccses, avítt, hamis, nacionalista, esetleg »díszletszerű«.  Aztán összekeverik, s már meg is vannak.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2023. április 23. 14:11
Baloldali csak rombolni kepes ! KariGeri 3 ev uralom alatt csak pusztitast es felmegoldasokat tud felmutatni, azonkivul mar 1 ev uralom alatt kiurittte a fovaros kasszajat ! SOHA TOBBE BLAOLDALT ! BUTAPest valasztott !
Gentry69
2023. április 23. 11:34
Előbb-utóbb ezt a szerzőt is kitüntetik vágóék Laposföld-díjjal.
zsanett-kúnrum
2023. április 23. 07:36
Battya, hat ez meg elég sokáig velünk élő valóság marad, lehet hogy matematika segityégével kiszámolható, negyzetes, köbös vagy tizszeres szorzókat kell használni, majd ha elkezdik tisztelni anyukat és apjukat, addig meg hagy szeressék csak.
Namond
2023. április 23. 00:22
A nemzeti identitás, hagyományokat és kultúrát Orbán rombolja. Kapnak támogatást, piaci szerepet a népművészek, a népi ipar, sőt a népi alkotások - minta és szín kincs, konyha művészet, kalocsai paprika, makói hagyma, mezőgazdasági-feldolgozó gépek - emlékhelyei?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!