Bábszínház az egész világ

2023. május 18. 12:48

Így nézne ki egy ukrán hazafi?

2023. május 18. 12:48
null
Kondor Katalin
Kondor Katalin
Magyar Hírlap

„Nagyon nehéz felfogni, hogy Isten az embert a saját képére teremtette. Tudósként könnyebb lehet ezt a ránk hagyott kijelentést vizsgálgatni, ám a hívő emberek, akiknek nem foglalkozásuk, hogy a politika mindennapjaiban elmélyüljenek, de a világ végtelenül erkölcstelen cselekedeteit naponta megtapasztalják, igencsak elgondolkodnak e kijelentés igazságán. Mivé lettünk? Hol van az isteni arcunk? Milyen időket élünk, hogy szinte csak a sátáni cselekedetek uralják a világot? Ki az, aki magyarázatot – hiteles magyarázatot – ad hétköznapjaink borzalmas, embertelen tetteire, ki az, aki útmutatással szolgál, hogyan küzdjünk meg a sátáni erőkkel?

Ezekben a napokban éppen azzal, hogy egy báb, egy sátánbőrbe öltöztetett, undorító s egyszerre szánalmas báb »javaslatával« kellett szembenéznünk. A háborúba ájult Ukrajna első számú vezetője minket, magyarokat is érzékenyen érintő javaslattal állt elő. Javaslattal!! Eszerint fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, mégpedig azzal a célzattal, hogy tönkre tegyék Magyarország – helyesbítek: Orbán – iparát. Hogy miért? Csak. Csak, mert nem vagyunk a háború hívei, mert nem úgy ugrálunk egyelőre, ahogy a világ fura urai elkívánnák, s mert sokak útjában állunk, főképp azoknak, akik ezt a tájékot, amelyen ezredévek óta jelen vagyunk, elirigyelték tőlünk. Az az ember beszél így, aki ez idő tájt Ukrajna első embere, s aki tudomásom szerint eddig nem vette a fáradságot, hogy megköszönje Magyarország humanitárius segítségét, amelyet a hazájából elmenekült ukránoknak nyújtott és nyújt mind a mai napig. Az az ember beszél így, aki bábként nézte, hogy uralják és igazgatják szülőhazáját – bár azt nem tudom, ő hol született – idegen földről jött, hirtelen kettős állampolgársággal rendelkező emberek.

Így nézne ki egy ukrán hazafi? Nos, ez idő tájt így néz ki. S a világ fura urainak nemigen jut eszébe, hogy ezt a bosszúvágytól elvakult bábot mérsékletre kellene inteni. Aki csak arra képes, hogy újból és újból kéregessen, követelgessen, s bájologva fogadja azt az európai »uralkodót«, aki – legalább is nekünk ezt mutatta a televízió – az állítólagos hullazsákok mellett mosolyogva ölelgeti ezt az önértékelési zavarban szenvedő embert.

A mi nagy bajunk, hogy ő is egy tévedés. Európa és az unió nagy tévedése. Egy báb a bábszínházban. S mi, bizony, itt élünk, küzdünk, csodálkozunk, s néha még eszünkbe jut egy-egy okos magyar közmondás, például, hogy a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Nos, rég rájöttünk már, hogy a közmondások igazságát sem veszi komolyan az emberiség. Az emlegetett közmondás is hiába igaz, nem ér semmit, mert ha rajta is kapunk egy-egy erkölcstelen senkiházit, hogy hazudik, mint a vízfolyás, következmény nemigen várható. A bűnt sem követi a valódi bűnhődés, ha csak nem egy-két hét egy luxusbörtönben.”

Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 19. 22:21
Vári elvtársnő,néztél te már tükörbe?
ldemsp
2023. május 19. 12:35
Akár egyet is lehetne érteni a cikk mondandójával, ha nem lenne olyan borzasztóan naív. Zelenszkij nem hazafi, normális ember nem is hiszi annak. Zelenszkijt az USA ültette a helyére azért, hogy eljátssza azt a szerepet, amit éppen eljátszik. Ennek a geopolitikai játéknak a célja Oroszország gyengítése és Európa eltávolítása az oroszokkal való gazdasági szövetkezés gondolatától. Ez ugyanis az USA-val versengésre képes újabb nagyhatalom megjelenését tenné lehetővé, márpedig nekik Kína is elég nagy kihívó. Erkölcs, morál, igazság, efféle ebben a játékban nem játszik, ne is keressen senki ilyesmit.
krampus
2023. május 19. 03:49
Az internaCIONalista torpezsido miota ukran? O a vilagpolgari nagytoke bohoca, aki eppen most uriti ki Fosrajnat. De o maga mondta, hogy " en egy Ukrajnaban elo, oroszul beszelo zsido vagyok!". Jol atverte az ukran valasztokat. Nem tudom , hogy az ukranoknak lesz e legkozelebb, de ha lesz, zsidora tuti nem szavaznak!
olajfa1
2023. május 18. 19:45
Nekünk meg azt a Zselit támogatnunk, hogy a mi vezetékünket "szabadon választva" VAGY FELROBBANTJA... VAGY ELZÁRJA"... és ezen két "lehetőség közül" mi -magyarok- "SZABADON VÁLASZTHATUNK"!... hogy Zseli melyikkel akadályozzon bennünket... Hááát,,, nem akármilyen "demokrácia" ez sem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!