Nem túlzás, a világháború szélén táncolunk

2023. május 16. 10:23

Zelenszkij nem tudja elfogadni, hogy a szomszédban van egy ország, amely nem hajlandó feltétel nélkül támogatni a politikáját. Interjú.

2023. május 16. 10:23
null
Nógrádi György
Origo.hu/888

Hogyan lehetséges az, hogy Ukrajna szövetkezik egy NATO-tagország ellen?

Ukrajnában tombol a nacionalizmus és a vezetés nem a realitások talaján áll. Zelenszkij elnök végigjárta Rómát, Berlint – ahol találkozott Steinmeier államelnökkel, akit néhány hónapja még azért nem utazhatott Kijevbe, mert külügyminiszterként tárgyalt orosz kollégájával – Párizst, Achenben pedig átvette az egyik legnagyobb európai kitüntetést, majd bejelentette tíz pontos béketervét.

Ami dicséretes, de kimondja, hogy más béketerv nem létezhet, valamint egyik célja Oroszország stratégiai meggyengítése, az összes elfoglalt terület visszaszerzése – beleértve a Krímet – és hozzátette, csak ez alapján hajlandó tárgyalni.

Szóval nem túlzás, a világháború szélén táncolunk.

Az elemzők szerint egyetlen esetben képzelhető el, hogy az oroszok taktikai atomfegyvereket vetnek be, ha az ukránok elérik a Krím-félsziget bejáratát. Ez azonban szinte kizárt, még az ukránok szerint sincs sok esélyük erre. Vissza az eredeti kérdésre:

Zelenszkij egyszerűen nem tudja elfogadni, hogy a szomszédban van egy ország, amely nem hajlandó feltétel nélkül támogatni a politikáját, ezért leül saját miniszterelnök-helyettesével és azt mondja, ha felrobbantanák a Barátság kőolajvezetéket, akkor elpusztítanák a magyar ipart, »Orbán iparát«.

Ezek után az Északi áramlat felrobbantása is kap egy vajszínű árnyalatot, nem is beszélve arról, hogy egy NATO-tag elleni támadás a többi tagország fellépését is magával hozza. S akkor még nem szóltunk arról, hogy hazánk történetének legnagyobb szabású segélyakciójával támogatja Ukrajnát, ám úgy néz ki ezek az információk nem nagyon jutnak el Zelenszkijhez. Az amerikaiak mentegetik, csak idegességében fenyegetőzött, de ugye, »aki nem bírja a meleget, az ne menjen a konyhába«. Mellesleg Zelenszkij lehallgatott beszélgetésben azt is mondta, hogy a magyarok ne is ácsingózzanak Kárpátaljára. Minta nem tudná, hogy az ottani magyarság jó részét már elüldözték vagy elmenekült a háború elől. Arról is szót ejtett, hogy a kapott rakétákkal már lőni lehetne az orosz területeket. Pedig ezeket a hadi eszközöket azzal a feltétellel kapták, hogy csak védelmi célokra használhatják.

Milyen hatással lesz a kiszivárgott hír a magyar-ukrán kapcsolatokra?

Tovább rontja, bár eddig sem volt túl barátságos, gondoljunk csak a széles körben terjesztett halállistákra. Néhány hónapja pedig volt olyan ukrán parancsnok, aki azt találta mondani, hogy a tankjaival két óra alatt eléri a Balatont. Nos, ehhez az autópályán gépkocsival is kell vagy két óra Miskolcról, Szolnokról, hát még a régi típusú tankokkal. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az ukrajnai románság is egyre jobban hallatja a hangját a szélsőséges nacionalizmus terjedése és jogaik csorbítása miatt.”

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
constantinus666
2023. május 17. 12:30
Gomeli1213 (máj. 17. 01:28) Köztudott: fogadatlan prókátornak sarokban a helye. Mégis meg kell említenem, vitathatatlan tény, hogy N. úr jól fűzi a szót, tetszik-nem tetszik: igaz. A műsorai élvezetesek és informatívak. Még nem hallottam parlagias megnyilvánulásokat tőle, szemben pl. mindenki Bayer Zsoltjával. Bárhogy is nézem, manapság ez már önmagában is érdem és ritkaság. A tévedhetetlenség persze csak egy mítosz; ezt a kaput ő sem csukja be...
Mandolini
2023. május 17. 07:36
zelenszkijt a saját népe fogja kiiktatni. Valószínű az usa jóváhagyásával.
kiss.istvan770
2023. május 16. 17:19
Valaki vegye már le a sakktábláról a pöcszongorista, ripacsot mielőtt világháborút provokál! Az USA tette oda helytartónak, az ő dolguk levenni is! Ők találták ki és finanszírozták a filmsorozatot amivel elnököt csináltak belőle. Alaposan sikerült megvezetni az ukránokat és a neonácik orosz-gyilkosságaival kiprovokálni a háborút.
Justice2
2023. május 16. 16:40
MIRŐL UGATSZ,TE MOCSKOS,HÁJAS...FIDESZ BÉRENC "SZAKÉRTŐ..." A FIDESZ ÉS AZ OROSZ PROPAGANDÁT FÚJOD,TE GECI!! A FASISZTA PUTYINI DIKTATÚRA PERSZE SZENT...TE SZEMÉT, VÉN PRIBÉK!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!