Orosz-ukrán testvérháború

2023. május 21. 14:43

Lassú folyamat a három keleti szláv testvérnép, az orosz, a belarusz és az ukrán elválása egymástól.

2023. május 21. 14:43
null
Gazdag László
Demokrata

„Az orosz és az ukrán nép történelme a korai időkben annyira szoros volt, hogy mindkét nép államisága a IX. században létrejövő Kijevi Rusz fejedelemségre vezethető vissza. Lassú folyamat a három keleti szláv testvérnép, az orosz, a belarusz és az ukrán elválása egymástól. Annyira, hogy csak a 14.-15. századtól beszélhetünk ukránokról, mint elkülönült népről. Valójában önálló nemzetté válásuk csak a 17.-18. századra tehető. A három keleti szláv nyelv ma is nagyon hasonló, jól megértik egymást, a szókincsük kétharmad részben azonos, vagy hasonló. Ez az elhúzódó, vontatott nemzetté érés napjainkban manifesztálódik egy megkésett, kifejezetten infantilis, koravén, idejétmúlt nacionalizmusban. Mintha a nagy identitáskeresésben az ukrán nép napjainkban érkezett volna el a XIX. századba!

A hatalmas északkelet-európai sztyeppéken és erdőségekben élő keleti szláv törzsek állammá szervezését a Skandináviából érkező vikingek, a varégok kezdték el. Először Rurik alapított fejedelemséget Novgorod központtal 862-ben, amit Rusznak nevezett. A név eredete ma is tisztázatlan. Később Kijev emelkedik még föl, mint fejedelemség, és a kettőt egyesíti majd Nagy Vlagyimir 980-1015 között. Ő veszi föl a kereszténységet 988-ban. Bölcs Jaroszláv (1019-1054) már erős államot teremt. Az ő Anasztázia lányát a mi I. András királyunk (1046-1060) veszi feleségül. András, Béla és Levente hercegek, az István király ellen lázadó Vazul fiai, éppen Kijevből, Jaroszláv udvarából térnek haza, lezárni az István halála utáni trónviszályok korát. (Levente valahol útközben eltűnik, többet nem említik a krónikák.)

Valójában a három keleti szláv nép lassú elkülönülése 1237-ben, a mongol betöréssel kezdődik tulajdonképpen. A lakosság egy része északabbra húzódik biztonsági megfontolásból, és Moszkva központtal alakul ki egy új fejedelemség, sokáig a mongolok vazallusaként. Belőlük lesznek majd az oroszok, akik délen maradnak a mongol iga alatt, azok pedig az ukránok.”

Nyitókép: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2023. május 22. 08:24
Ez teljes baromságokat ír.
Mortis Rigor
2023. május 22. 06:29
Ők lehetnének a világ urai, ha nem lenne mindig egy Leninista zsidó, aki egymásnak ugrasztja őket.
elfújta az ellenszél
2023. május 21. 22:01
Az etnogenezis kérdése önkényesen válaszolható csak meg a szlávok esetében. Önálló etnikum a szlávságon belül rendszerint az, amit annak nyilvánítottak. Ilyen például a szlovák, amelynek egyetlen biztos összefogó kritériuma, hogy a Magyar Királyság fennhatósága alatt éltek. A sziléziai viszont nem lett elismerve, mert a nagyhatalmaknak nem állt érdekében ilyen államot létrehozni. A morvákat meg politikai okból beolvasztották Csehországba a történelem folyamán Az ukránokat épp ellenkezőleg, igyekeztek (és igyekeznek most is) politikai okból leválasztani az oroszokról. Az ukrán leginkább polonizált orosz, ebbe a folyamatba most beszálltak az amerikaiak is, nyilván nem az általuk kitalált ukrán nemzet iránti őszinte csodálatból
Palatin
2023. május 21. 20:39
Zselenszkij, de egész Ukrajna is addig és annyit ér a Nyugatnak, ameddig és amennyi bajt tudnak okozni az oroszoknak. Az ukránok Európa számára a "rosszabbik" oroszok. Erre a tanulságra való rádöbbenés Nyugaton még várat magára. Az unió nagyon jól meglenne Ukrajna nélkül. Az USA-val szövetkezve az ukránok alá akarták ásni Oroszország biztonságát. De ök készek nemcsak testvérnépüket az oroszokat elárulni, hanem bárkit, még azokat is akik önzetlenül támogatták öket. Azok közé tartoznak, akikben nem lehet, nem szabad megbízni. Európának alaposan meg fog gyülni a baja az ukránokkal, akár gyöznek akár veszítenek. Az természetesen "jó" a Nyugatnak, hogy Ukrajna szutyongatja az oroszokat. De ha ennek egyszer vége lesz, mit fog kezdeni Európa ezzel a bizony nem éppen kedves és aranyos országgal, néppel? Nyugaton az ellopott fegyverekkel ukrán maffiák fognak garázdálkodni, az Unióban,- ha felveszik öket -, örökös baj lesz velük a követelödzéseik miatt. Majd ök fogják megmondani, kit kell kirúgnia az unióból és kérik a fizetséget azért, mert "megmentették" Európát. Ha veszítenek, akkor meg állandóna koldulni fognak. Ha a lengyelekkel összefognak, akkora eröt fognak képviselni, mint Németország. Európa igazi lejtmenete majd a háború után fog igazán kiteljesedni. Amerika harapófogójában, olcsó orosz energiahordozók nélkül, ukrán követelésekkel, garázdaságokkal kell majd szembe nézni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!