Kapar a kurta

2023. június 05. 09:13

Tulajdonképpen ez történik idehaza.

2023. június 05. 09:13
null
Batka Zoltán
Népszava

„A magyar nép egyharmadát kitevő szekta »kétharmadára« való hivatkozással a kommunista államosítások óta legnagyobb, államilag szervezett lopása zajlik hazánkban. 

Ami viszont a Rákosi-érán is túltesz, az a Orbán-família őrületes gazdagodása. A klán ma már bizonyíthatóan 100 milliárd körüli magánvagyonnal rendelkezik. Ha eltekintünk az olyan tündérmeséktől, hogy a Mészáros Lőrinc-szerű szellemi kalibereknek semmiből lett százmilliárdos cégvagyona, tényvalónak tűnik, hogy Orbán, strómanjain át ellenőrzött vagyona mérete meghaladhatja az 1000 milliárd forintot. A Fidesz »gazdasági elitnek« nevezett parazitokráciája pedig mára az ország gazdaságának legalább egyharmadát sápolja le. Másra nem képesek.

A gátlástalan lopás ideológiája az volt, hogy a perifériás-tőkeszegény Magyarországon a protekcionista állami inkubátor alatt kitermelődik egy nemzeti nagytőke, amely az ország gazdasági motorja lehet. Nem jött össze. 12 év alatt egyetlen, a világpiacon versenyképes magyar multi sem jött létre. Egyszerű az ok: a mintaországnak tekintett Szingapúr, Dél-Korea magasan képzett elitje óriási összegeket fordított mindenekelőtt az oktatásra. A Fidesszel viszont jobbára a Márai által megénekelt félművelt, sunyi parasztok kerültek nyeregbe, akik tudománya addig terjedt, hogyan kell átverni az EU-t a méregdrágán kevert betonnal meg pusztába épített lombkoronasétánnyal. A tanáraikra meg máig haragszanak, amiért egyest kaptak földrajzból meg matekból.”

Nyitókép: Képernyőmentés/Mandiner-archív 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. június 06. 12:50
No az igaz, hogy Orbán inkubátora alatt kitermelődött "nemzeti" nagytőke, nem lett az ország gazdasági motorja, 14 év alatt egyetlen, a világpiacon versenyképes magyar multi sem jött létre. Mondjuk a MOL, MET nevű visszautasíthatatlan ajánlatok elöl svájcba költözött leányvállalatától eltekintve. Viszont rájöttek a költségvetés megcsapolásának módjára és a közbeszerzések, támogatások ízére, az ipartelepítés és technológia fejlesztés helyett. Lásd: "A Magyar Nemzeti Bank több százmilliárd forintos (400) vesztesége ellenére is nyereségesek lettek tavaly a jegybank olyan partnerei, mint az MNB székházát felújító holding, amely több mint 13 milliárdos profitot ért el – írja az rtl.hu. A felújításokat végző Raw Development Kft., és az azt birtokló holding tulajdonosa Somlai Bálint, aki a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja. A jegybank kommunikációját végző cég 3 milliárdos árbevétele mind a Nemzeti Banktól érkezett. Ennek a cégnek a tulajdonosa is Matolcsy Ádám barátja, bizonyos Száraz István. Jól ment magának Matolcsy Ádámnak is, aki 300 millió forint osztalékot vett fel bútoros cégéből. A Balaton Bútor az MNB által felújított egykori Postapalota bútorozását végezte." Így kell egy intézményből kivenni a profitot, felújítás, belsőépítészet, imázs átalakítás, embléma tervezés, környezettudatosság-zöldítés, minőségbiztosítás mindehhez belső képzés és külső tanácsadás, na meg az időszakos megfelelési tanúsítás.
Julismama2
2023. június 05. 17:21
Hogy hogy nem találkozott ez az elmebeteg még egy szívlapáttal?
Bástyaelvtárs
2023. június 05. 16:23
Édes istenem, de jó kis írás! Minden mondataval egyetertek. Annyival kiegészíteném még, hogy egy meészaros lölő féle tobb szaz mrd ft értekű cégcsoport egy nyugati orszagban hosszú evtizedek alatt épül fel lepesről lépésre. Ahogyan kell egy normális versenypiaci környezetben. Egy ekkora cegcsoport kutatas fejlesztesre oktatasra milliardokat költ es több tucatnyi saját szabadalom van a birtokaban. A meszaros féle "birodalom" egyetlen szabadalmat nem jegyeztetett be. Nem hogy nem terjeszkedik nyugatra, mert olyan versenykeptelen, h egy valódi versenypiacon pikk pakk tönkremenne de a közpénzből szarmazó milliardokat tendereken keresztül nyúlta le es állami csöcs nélkül úgy csődölne be sorra a több 100 cég mint a domino.
repulok
2023. június 05. 15:02
Ugye Zoltán, te is látod, a cikked paneljei sokszor elpufogtatott frázisok. Sokszor elhangzott már, ha van bizonyítékod visszaélésről, akkor állampolgári kötelességed jelezni a hatóságoknak. Ez így nagyon rossz üzenet, és nem csak saját magadat égeted...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!