A tájidegen BLM-szobor és társai után itt a fapados provokáció Ferencvárosban

2023. július 18. 08:29

Ezek a jelképes és otromba térfoglalási kísérletek arra emlékeztetnek, mint amilyen Funar idejében volt a román trikolór túláradása Kolozsvárott.

2023. július 18. 08:29
Constantinovits Milán
Mandiner

Szivárványos, zöld-fehér, barna... szinte minden színben játszott már az a ferencvárosi pad, ami többet szerepelt a hírekben a múlt héten, mint Joe Biden. (Jó, tegyük hozzá, az amerikai elnöknél egy színváltó pad is izgalmasabb.)

Az ülőalkalmatosság látványos identitáspolitikai csatározások szín-tere lett, a ferencvárosi ultrák mellett az LMBTQ-aktivisták és a Mi Hazánk is beszállt a festékháborúba. A pad sorsa, aktuális színezete közüggyé emelkedett, címlapokat töltött meg. A végén már afféle végtelenített örkényi burleszkké vált a festék-saga, és nehéz volt elképzelni, hogy az ingerküszöböt meghaladó fordulat következzen be benne.

Lehetne természetesen elmélkedni a köztéri szimbólumok jelentőségéről, ám talán érdemes visszamenni az eseménysor gyökeréig. Baranyi Krisztina és az Amnesty International adta át büszkén a szivárványosított padot, amiről tudható volt, hogy így, ebben a formában 

nem több mint látványos és mediatizált provokáció.

Ami természetesen ellenreakciót szült, az eseményláncolat pedig ismert. A provokáció szándéka nehezen érthető félre, egyrészt a korábbi események fényében, másrészt a ferencvárosi alpolgármester jóízű nácizását tekintve. A motiváció nem is oly rejtett: egy ilyen padfestés úgyis válaszokat szül, ami remek lehetőséget ad a rasszista/fasiszta/nácikártya lobogtatására. A kilencvenes évek bevált gyakorlata ez, ami hosszabb távon egyébként a stabil kétharmadhoz és az SZDSZ összeomlásához vezetett.

Baranyi Krisztina nem először feszegeti az esztétikai határokat és a lakosság tűrőképességét, korábban a teljesen tájidegen BLM-szoborral borzolta a kedélyeket. Mélyen egyetértve azzal, hogy egy városvezető feladata aktívan részt venni a közemlékezet és a köztéri szimbólumrendszer formálásában, elfogadhatatlan, hogy e kompetenciával folyamatosan és provokatív módon éljen vissza. Márpedig ezek a lépések olyan 

jelképes és otromba térfoglalási kísérletek, mint amilyen Funar idejében volt a román trikolór túláradása Kolozsvárott.

E sorok írója tisztán emlékszik arra, hogy kétezereben a kincses város teleaggatott zászlóerdeje mellett a padok és a kukák is nemzeti színekben pompáztak.

A történet végét is idézzük azért fel: Funar megbukott, Kolozsvárról eltűnt az erőltetett nagyromán szimbolika, a világ rendje  helyreállt. Ahogy vélhetően Budapesten is történik, előbb vagy utóbb.
 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2023. július 19. 13:13
Az a bizonyos össze-vissza MINDEN SZINNEL MAZGURÁLT szerencsétlen ülöalkalmatosság tkp. NEM IS IGAZÁN PAD, HANEM CSAK EGY SZIMPLA LÓCA! F elénk így híjják az iyenféle vackokat: LÓ-CA!
FeketeFehér
2023. július 18. 15:51
"A pad sorsa, aktuális színezete közüggyé emelkedett" Mondjuk kicsit sem emelkedett közüggyé. Uborkaszezoni bulvárügy lett belőle, semmi több. De ha Constantinovics Milánt tényleg érdekelné a magyar köztéri diszfunkcionalizmus, és az esztétika jelentős hiánya, akkor felmenne a trash of köztér instagramjára, megnézheté, és évekre előre meg lenne a témája. :))) https://www.instagram.com/trashofkozter/?hl=hu
tizennyolcfok
2023. július 18. 10:56
"Ahogy vélhetően Budapesten is történik, előbb vagy utóbb." szívből kívánom, hogy mráz helyett constantinovitsnak kelljen az m1 stúdiójában élőben szembesülnie azzal, ahogy karácsony megint szarrá alázza jövőre a fideszes jelöltet. apropó, az aryan greensről nem lesz cikk? hogy mégis miféle népség miféle világlátással? nem? de miért nem? szégyellitek a náckóitokat?
iimre
2023. július 18. 10:54
A Baranyi egy cigány/félcigány qrva egy muzulmán férjjel, mit várhatna mást ez ember egy ilyen kisebbségi korcstól, mint "az egyenlőség hirdetését"? Ezek a kisebbségi komplexusos nyomorultak mind egyenlőnek vagy egyenlőbbnek képzelik magukat… :DDD ui: https://flagmagazin.hu/mondom-a-magamet/ex-kgb-s-hogyan-romboljak-a-tarsadalmat-a-balliberalisok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!