„Képesek vagyunk bármilyen gazdasági érdekcsoport ellen dönteni!”

2016. január 23. 14:50

„Azért vagyunk függetlenek a gazdasági érdekcsoportoktól, mert nem ők határozzák meg a politikánkat. Kérdezze meg erről Simicska Lajost!” – mondta Rogán Antal az ATV riporterének.

2016. január 23. 14:50

Új minisztériumáról, közbeszerzésekről, Simicska Lajosról és Habony Árpádról is kérdezte az ATV Rogán Antal miniszterelnöki kabinetet vezető minisztert. A szomszédja által elnyert kormányzati közbeszerzésekkel kapcsolatban Rogán azt mondta: Csetényi Csaba korábban is nyert állami közbeszerzéseket, a szomszédságról pedig annyit, hogy Rogán később költözött az ő szomszédjába. Egyébként a szóban forgó tendert még Lázárék bonyolították – tette hozzá.

A kormány és a gazdasági érdekcsoportok viszonyával kapcsolatban Rogán Antal kijelentette: „azért vagyunk függetlenek gazdasági érdekcsoportoktól, mert nem ők határozzák meg a politikánkat. Kérdezze meg erről Simicska Lajost!” Arra a felvetésre, hogy amíg jóban volt a Fidesz Simicskával, addig nem voltak-e képletesen szólva a „zsoldosai”, azt mondta, hogy nem, mert nem veszítették el a függetlenségüket. Példaként említette, hogy a kormány hozott Simicskának (és másoknak is) fájó döntéseket, például amikor úgy döntött, hogy a nagybirtokrendszerrel szemben a kisbirtokosokat támogatja. De a multiktól sem ijedtek meg, például a rezsicsökkentés kapcsán – mondta Rogán.

Arra a felvetésre, hogy Habony Árpád közvetített-e Orbán Viktor és Tarlós István között a fővárosi és agglomerációs közlekedés finanszírozásával kapcsolatos vitában, Rogán azt mondta, hogy erre nem volt szükség, mivel már karácsony előtt megállapodtak a fővárossal. Arra a kérdésre, hogy kicsoda is Habony Árpád, és a miniszterelnök feketén foglalkoztatja-e őt tanácsadóként, Rogán úgy válaszolt: mikor 1998-2002 között hivatalosan is volt egy tanácsadója Orbánnak, akkor meg az volt a baj.

„Ha valaki csak úgy leül a miniszterelnökkel sörözni, akkor őt is világítsuk át nemzetbiztonságilag, mert befolyása lehet az ország legfontosabb ügyeire?” – kérdezett vissza Rogán. Habony épülő médiabirodalmával kapcsolatban azt mondta: az ő dolga, hogy milyen üzleti döntéseket hoz. A TV2-ről azt mondta: ha új tulajdonost kap (Andy Vajna személyében), és ettől jobb és nézettebb lesz, az mindenkinek jobb. Nem jó szerinte, ha csak egy kereskedelmi tévé uralkodik a piacon. 

Kérdezték Rogánt a lakástakarék-szövetkezetekről és az otthonteremtési programról is. Azt mondta: az eddigi 30 százalékos állami támogatást nem fogják megvonni, annyi történik, hogy a lakástakarékok kapnak egy konkurrenciát: a Nemzeti Otthonteremtési Közösséget. Arányaiban itt is ugyanakkora, 30 százalékos támogatást kapnak a megtakarítók, de magasabb lesz a felső plafon a mostani havi 72 ezer forint. Arra a felvetésre, hogy ezzel megint csak a vagyonosabb középrétegeket hoznák helyzetbe a szegényebbekkel szemben, azt mondta: nem szabad összekeverni a szociálpolitikát a gazdaságpolitikával. Ez egy gazdaságpolitikai intézkedés. A tízezer lakásra jutó új lakások száma nálunk a térségben a legalacsonyabb, még Ukrajnában is több lakás épül, ezért támogatják államilag a lakásépítést – fejtette ki Rogán Antal. 

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos kérdésre, miszerint túl jól keresnek ezen a közvetítő offshore cégek, Rogán azt mondta: a magyar sajtó egy része az ide özönlő migránsokat imádja, de azokba a külföldiekbe belerúg, akik pénzt hoznak az országba és befektetnének. Rogán szerint sok más országhoz képest szigorúbbak nálunk a letelepedési kötvény feltételei: ingatlant és államkötvényt is kell venni, valamint lakhelyet és biztosítási jogviszonyt létesíteni. Arra a felvetésre, hogy a közvetítő cégeknek miért nem kell Magyarországon adózniuk, úgy válaszolt: mert akkor valószínűleg be sem engednék őket mondjuk a kínai piacra, vagy más célország piacára.

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanádium
2016. január 25. 14:08
ragálytóni,nem akármilyen érdekcsoport ellen vagytok képesek dönteni, hanem azok ellen akik nem fizetik be a kormányszintű maffia pénztárba a szerződéses összeg 25 %-át.Amíg simicska tejelt és fejet hajtott a fiókcézárnak ,addig minden megrendelést vitt.Most újabb simicskák vannak csak "hentesnek" ,meg "karancsinak",stb hívják.A maffia pénztárból pedig "családi, mármint maffiacsaládi összefogással" lesznek a 100-160 milliós vityillók és tokaji szőlők minisztereknek meg kisiskolás miniszter gyerekeknek.
BőröndÖdön
2016. január 25. 08:32
Tóni,a strómanjaitokon keresztül szétlopjátok az országot!
Mich
2016. január 24. 11:38
ATV = Hazugsággyár.04
El Qró
2016. január 24. 11:12
A bank a kamatreklamációt illetően persze csak röhögött a markába és hazudozott. Éveken keresztül tart már ez a kormány által támogatott jogbizonytalanság. Mire a Kúria előáll jogegységi határozatával, a parlament pedig a frissen megalkotott törvénnyel, hogy tessék, erről szól a devizakölcsön és így kell rendezni, addigra már a bank elárverezte sok devizaadós házát, és a földönfutóvá lett adós öngyilkos lett. Brüsszelből támadják a magyar államot, amiért itt még létezik tényleges életfogytig tartó börtönbüntetés. Ugyan kérem, itt még halálbüntetés is van, csak nem a rabló-gyilkosok, hanem az állami segédlettel földönfutóvá tett adósok számára. Mire számíthatnak a még életben maradt adósok a Kúria június 16-ai jogegységi határozata után? Megmondom : a Kúria által kiherélt jogértelmezésre. Aztán majd erre fog rátelepülni a parlament által hozott törvény. Annak az adósnak, aki az igazságot szeretné elérni, annak még azután is tovább kell harcolnia! A jóslata 1:1-ben bejött: A 2014-es Bankemntő törvényekkel XL és a másik kettő http://bankar.blog.hirszerzo.hu/2014/06/15/semmis-arfolyamres-utan-a-kuria-jogegysegi-hatarozata-elott/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!