„Benne vagyunk egy új hidegháborúban” – Kusai Sándor Kína-kutató a Mandinernek

2023. május 27. 09:14

Kell-e félnie a csendes-óceáni térség államainak Kínától? Mik Kína geopolitikai ambíciói, és azok akadályoztatása katonai konfliktusba sodorhatja-e a térséget? A volt pekingi nagykövetet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensét kérdeztük Világrend című podcast-műsorunkban.

2023. május 27. 09:14
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A Mandiner Világrend adásának vendége Kusai Sándor volt pekingi nagykövet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense volt.

Annyira kell félni Kínától, mint bármilyen másik nagyhatalomtól” – kezdte a beszélgetést Kusai Sándor, megjegyezve, hogy Peking „nem simogató pandaként viszonyul” azokhoz az államokhoz, akik érdekei érvényesítését akadályozzák.

Mint mondta, Kína az egész jelenlegi világrendnek jelent kihívást, nem a világot domináló szuperhatalmat, az Egyesült Államokat kívánja magára lecserélni, hanem

éppen ezt a rendszert, az egypólusú világrendet akarja megszüntetni.

A kínai vezetés megfogalmazta, hogy Kína 2049-re „elsőrangú globális nagyhatalom lesz”, felzárkózik az Egyesült Államok mellé, érzékelve azt, hogy az Amerika vezette liberális világrend omladozik.

Ahhoz, hogy ezt meg tudja szüntetni, befolyási övezetre van szüksége” – fogalmazott a volt pekingi nagykövet, aki szerint a kínaiaknak megvan a saját „Monroe-elvük”, amely kimondja: „Ázsia ügyeit az ázsiaiak tudják elintézni”. A csendes-óceáni térségben történő hatalmi vetélkedés többszereplős „játék”, az amerikai és kínai fél is meg akarja őrizni befolyási övezeteit, valamint újakra kíván szert tenni.

Kusai Sándor felhívta a figyelmet, hogy „a kínai tudatban nagyon mélyen begyökerezett az a történelmi tapasztalat, hogy az első ópiumháború (1839-1842) óta a Kínát megszálló, félgyarmati sorba süllyesztő hatalmak mindig a tenger felől jöttek”, így Kína akkor érzi magát biztonságban, ha saját befolyási övezetében más nem épít befolyást,

ha a tengeri határait biztosítani tudja – ezért is fejlesztik a haditengerészetet.

Jelenleg több hajójuk van, mint az amerikaiaknak, viszont a hajók minősége és fegyverhordozó képessége még elmarad az Egyesült Államokétól.

Kusai Sándor
Kusai Sándor

Status quo – az erő mozgatja a nemzetközi jogot

Fokozódik a feszültség, és mivel a pályán lényegében ketten fociznak (Kína és az Egyesült Államok), mindenki más alárendelt szereplő” – fejtette ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, aki szerint minden azon múlik, mennyire eszkalálódik a tajvani konfliktus, hogy a valódi döntéshozó hatalmak meddig fokozzák a feszültséget.

gyakorlatilag bármikor kirobbanhat, amikor vagy a kínai, vagy az amerikai vezetés úgy dönt, hogy ezt a geopolitikai küzdelmet bármi áron döntésre kell vinni” – figyelmeztetett.

Katonai konfliktus kirobbanhat például abból, ha Fülöp-szigetek, az Egyesült Államok szövetségese megtámad egy Kína által a Dél-kínai tenger egyik korallzátonyára épített haditengerészeti bázist. Valószínű, ebben az esetben Kína katonai eszközöket is alkalmazna. „Ha sor kerül katonai konfliktusra, abból legalább olyan hamar lehet világháború, mint amilyen az ukrajnai konfliktusból” – tette hozzá a Világrend vendége.

A G7 csoport május közepén tartott hirosimai csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában Tajvannal, a Kelet-kínai- és a Dél-kínai-tengeren kialakult feszültséggel kapcsolatban aggodalmukat fejezték ki, valamint a jelenlegi status quo fenntartására figyelmeztettek. A volt pekingi nagykövet szerint a G7-ek állásfoglalása fenyegetés volt, ami csak tovább fokozza a már így is pattanásig feszült helyzetet. A NATO Oroszországot is el akarta ijeszteni, a Kreml mégis belevágott az ukrajnai háborúba, és hasonlóképpen

Kína sem tántorítható el érdekeinek érvényesítésétől.

A szakértő úgy értékelte, hogy Kína felívelő időszakát éli, a következő években militarizálni fogja a gazdaságát. Véleménye szerint elavult az a gondolkodás, hogy a G7 csoport dominálja a világot, hiszen például a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) ugyanilyen gazdasági súllyal bír már, a világgazdaság egyharmadát teszik ki. Ráadásul a nemzetközi jog erő nélkül csak egy papír – folytatta a szakértő –, így aki erővel bír, az tudja megváltoztatni a status quo-t.

A geopolitikai versengésben nagy szerepe lehet Indiában, de a világ legnépesebb állama egyelőre nem köteleződött el egyik szövetségi rendszer mellett sem. India az Egyesült Államoktól és Japántól függetlenül saját befolyását építi ki a csendes-óceáni és az indiai-óceáni térségben. Az Egyesült Államok számára tehát Japán jelenti azt a kiegészítő erőforrást, amely lehetővé teheti a vetélkedés eldöntését, ennek tükörképe, ellenpólusa a kínai-orosz együttműködés.

Befele menetelés a hidegháborúba

Kína megvédi befolyási övezetét a csendes-óceáni térségben, elsősorban gazdasági eszközökkel befolyást épít, és nem fogadja el a nyugati ajánlatot, miszerint

– fogalmazott Kusai Sándor, hozzátéve: Kínában óriási összegeket fektetnek be a saját technológia fejlesztésébe, a technológiai szuverenitás megteremtésébe.

A kínai politikáról körülbelül kétezer éve tudjuk, hogy nem épít szövetségeket” – értékelt Kusai Sándor, azzal folytatva, hogy Kína olyan kapcsolatokat épít más országokkal, melyek a saját mozgásszabadságát nem korlátozzák, nem rónak rá kötelezettségeket. Ez jellemző az orosz-kínai kapcsolatokra is, bár ez egy szoros stratégiai partnerség, olyannyira, hogy gyakorlatilag orosz nukleáris védelem alatt áll Kína az Egyesült Államokkal szemben. „Kína nem épít szövetségeket, Kína befolyást épít”, valamint „Kína a közvetlen környezetén kívül a tágabb globális térségben is képes geopolitikai, diplomáciai, gazdasági eszközökkel szerepet játszani” – tette hozzá Kusai Sándor.

Benne vagyunk egy új hidegháborúban” – állapította meg a volt pekingi nagykövet, aki szerint a hidegháború legfontosabb jellemzője, hogy nemcsak katonai, hanem gazdasági, pénzügyi, propaganda-, kulturális eszközökkel is folyik, amelyet így akár „hibrid” háborúnak is lehet nevezni. Kusai felhívta a figyelmet, hogy

a Nyugat nem kívánja teljesen megszakítani gazdasági kapcsolatait Kínával, mert abba maga is belerokkanna,

ugyanakkor látható a G7-ek magatartásából, hogy mindenáron vissza akarják fogni Kína gazdasági növekedését.

 

A beszélgetést itt nézheti meg:

 

Nyitókép:  Kínai katonák hadgyakorlatoznak Makaó területén egy katonai nyílt napon 2023. április 30-án   (forrás: Cheong Kam Ka / XINHUA / Xinhua via AFP)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. május 27. 11:23
Adjátok nekik vissza azt a kis apró szigetet, és hagyjátok őket békén. Ellesznek megint ötezer évig.
Palatin
2023. május 27. 11:01
Ukrajna a saját, - Oroszország elleni -, ármánykodásának köszönheti a bajt. Már Amerikában is kezd derengeni az igazság egyes prominens fejekben is. "Kezd kiderülni az igazság, hogy ezt a háborút nem Oroszország kezdte. Oroszország könyörgött nekünk, hogy ne próbáljuk meg Ukrajnát a NATO-ba rángatni. Mi figyelmen kívül hagytuk Oroszországot. Oroszország pedig világossá tette, hogy meg fogja védeni a nemzeti érdekeit. Mindössze semlegességet akartak Ukrajna számára." Ilyen kommenteket lehet olvasni, már felvilágosult amerikai médiatermékekben is. Ott se hülye és gyáva mindenki. Az ukrajnai háborút nem az oroszok kezdték, hanem az USA. Az ukrajnai háború ugyanis akkor kezdödött, amikor Clinton, - Gorbatcsovnak tett "isten bizony"-igérete ellenére elkezdte rohamtempoban bövíteni a NATO-t kelet felé. Ezért a háborúért, - ami egyértelmüen amerikai célokért folyik, ukrán és orosz vérrel, és a hasznos idiótaként fungáló európai aszisztanciával -, egyértelmüen az USA a felelös. Az oroszok, - teljesen érthetöen -, egyszerüen nem türhették, hogy Moszkva alá az amcsik atomfegyvereket telepítsenek. Az ukránok maguk keresték a bajt, amikor szövetkeztek az amcsikkal Oroszország ellen. Elárulták a legközvetlenebb testvérnépüket, akikkel közös a történelmük, nyelvük, kultúrájuk stb. Ez kb. olyan, mintha a székelyek szövetkeznének a románokkal ellenünk, hogy szétverjék a magyar államot. Orbánnak, mint mindig, ebben is igaza lesz. Nem minden EU-s ország küld meggyözödésböl fegyvert, söt a többség biztosan nem. A globál-bolsi nyomás egyszerüen annyira erös, hogy amelyik vezetö nem olyan keménytökü mint Orbán, az a meggyözödése ellen dönt, mert fél, hogy kiközösítik. Akinek van önbizalma, - mert átlátja, hogy a lehetöségei egyáltalán nem olyan rosszak, mint azt mások gondolják -, az megteheti azt a luxust, hogy a nyomás elllenére is a hazája érdekeit nézi. Európa népei és a világ népeinek többsége azt akarja, amit Orbán javasol, a békét. De a nyugati russzofóbiás politika vezetök Oroszország összeomlását szeretnék látni. Amerikai céloknak rendelték alá egész Európát. Orbán nem küld fegyvert, és ezt nagyon helyesen teszi.
barkasfarkas
2023. május 27. 10:43
"nem a világot domináló szuperhatalmat, az Egyesült Államokat kívánja magára lecserélni" Mindjárt elhiszem. :) Azért nem kell bevenni ilyesféle maszlagokat. Hogy Kína mennyire elkötelezett híve a békének és a másképpen gondolkodók tiszteletének, csak meg kell nézni, miként bánik a saját állampolgáraival. Az mindent elárul az ambícióiról.
salamonhihii
2023. május 27. 09:41
Namostan csak egy kérdés a kreténkeltető mandi szerkikhez höhöö.. Parancsra engedtétek el a szátokból a ruszkifast és cseréltétek le a sárga kínaira,vagy olyan szupermannok vagytok ,hogy egyszerre két fassal is elvagytok ? Hogy ez fogyatékosoknak szóló közpénzen kitartott propagandamocsok mandi milyen ügyes höhöö...mindig megtalálja a leghiteltelenebb szoponmaszturbáltató kretént höhöö..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!