Felfüggesztettet kaptak a tévéostromlók

2009. szeptember 17. 15:45

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a beszéd kiszivárgását követő zavargások hat gyanúsítottját.

2009. szeptember 17. 15:45
Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének harmadik évfordulóján megszületett az első fokú ítélet a beszédet követő napon kitört zavargások és a tévészékház ostroma miatt perbe fogott hat vádlott ellen. A hivatalosan közérdekű üzem működésének megzavarásával, illetve egyes vádlottaknál felfegyverkezve, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, más vádlottaknál lopás bűntette miatt a bíróság felfüggesztett börtönbüntetéseket szabott ki. A szabadságvesztések időtartama egy, illetve két év, a felfüggesztéseké 3 és 5 év közötti, és több vádlottat előzetes mentesítésben is részesített a bíróság, azaz mentesítette a büntetett előélethez, elítéléshez fűződő joghátrányok alól.

Az ügyész tudomásul vette az elsőfokú döntést, és hárman a vádlottak közül is, az ő vonatkozásukban jogerős az ítélet, lezárult a per. Ketten három nap gondolkodási időt kértek a fellebbezés kérdésében, a hatodik vádlott azonban már az ítélethirdetés után nyomban jogorvoslatért folyamodott, így esetében a Fővárosi Bíróságnak másodfokon kell elbírálnia az ügyet. A tárgyaláson a hallgatóság soraiban részt vett a Magyar Gárda több egyenruhás tagja is, akik az ítélethirdetés után a tárgyalóterem előtt díszsorfalat álltak.

Gyurcsány Ferenc 2006-os választási győzelmét követően a párt balatonőszödi frakciótanácskozásán mondott beszédében elismerte, hogy hazudtak a kampányban, az ország gazdasági helyzete pedig katasztrofális, ezért megszorító intézkedésekre lesz szükség. Szeptember 17-én, a beszéd nyilvánosságra kerülését követően spontán tüntetés kezdődött a Kossuth téren, amely másnap folytatódott. A tüntetők előbb körbejárták a fél várost, majd a Magyar Televízió székházához vonultak, hogy beolvastassák követeléseiket. Mivel ott ezt megtagadták, ostrom alá vették az épületet. Megtámadták a rendőröket, felgyújtották többek között Baló György autóját, végül éjfél után behatoltak az épületbe, ahol kifosztották a büfét, megitták Rudi Zoltán TV-elnök whiskey-jét, és megrongálták az archívumot.

Felfüggesztett börtön a tévéostrom hat résztvevőjének (Index,MTI)


Felfüggesztettet kaptak az MTV-székház ostromlói (hirtv.hu)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2009. szeptember 17. 17:03
Askeladden: "Egy elvileg betiltott szervezet" Nem a tagjait, vagy a ruhájukat tiltották be... :) Bármennyire is fanyalogtok elvtársak, azért a gárdisták még szabadon járnak-kelhetnek az országban. Sőt, akár díszsorfalat is állhatnak, ha arra szottyan kedvük... A vicc ebben az, hogy három évig tartott a tárgyalás. Ráadásul az akkori rendőri vezetők nagy része gyorsan nyugdíjazva lett, 40-50 között. Azért remélem nem kell megint 50 évet várni, hogy megtudjuk, ki felelős az újabb baloldali terrorért...
honphibu
2009. szeptember 17. 16:03
Hát, ha csak ennyi, akkor megyek én is autókat gyújtogatni. Viccország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!