LMP: irány az Alkotmánybíróság

2010. július 15. 15:00

A párt az Alkotmánybírósággal semmisíttetné meg azt a kormányrendeletet, amely a közintézményekben kötelezővé teszi a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának kifüggesztését. Schiffer András szerint a rendelet négy ponton is alkotmánysértő.

2010. július 15. 15:00

Az LMP frakcióvezetője csütörtökön azzal a kéréssel fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy a testület utólagos normakontroll során vizsgálja felül és semmisítse meg a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztéséről szóló rendeletet.

Múlt hét kedden egy magánszemély egyébként már megtámadta a határozatot. Beadványában a kormányhatározat megsemmisítését kérik az AB-tól, ugyanakkor alapvetően a nyilatkozat szövegét is kifogásolja. A világhálóra a beadványozó neve nélkül felkerült dokumentum szerint a nyilatkozat három mondata - például az, hogy „a magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez” - valóságtartalmuktól függetlenül sértik az alkotmány tanszabadságra vonatkozó szakaszát.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2010. július 15. 17:24
"Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke, Sereg András hétfőn jelentette be, hogy az Alkotmánybíróságon sem függesztik ki a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot. A testület ugyancsak arra hivatkozott, hogy az Ab tagjai az Alkotmánybíróság hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a politikai nyilatkozat kihelyezése az Ab épületében politikai tevékenységnek minősülne." Ezek után azt fogják mondani, hogy pl. a rendőrségen rendben, ja.
hori77
2010. július 15. 16:26
miért ne lehetne kitenni ezt a nyilatkozatot?
states
2010. július 15. 15:54
Teljesen mindegy, hogy mi lesz a sorsa ennek a beadványnak, Orbánnak ez a fasz ötlete így is, úgy is bukásra van ítélve, és csak magának és a Fidesznek ártott vele.
Senior
2010. július 15. 15:17
Jövő héten alkotmánymódosítás és új bírák megválasztása...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!