40 év munka után járna nyugdíj a nőknek

2010. augusztus 02. 08:53

Negyven év szolgálati idő után mehetnének a nők nyugdíjba januártól a kormány tervei szerint, tudta meg a Népszava Iván László fideszes szakpolitikustól. Az MSZP szerint az idős férfiak isszák meg a levét a kormány intézkedésének.

2010. augusztus 02. 08:53

Életkortól függetlenül, negyven év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek a nők januártól, mondta Iván László fideszes szakpolitikus a Népszavának. A kormány most azon dolgozik, hogy az őszi ülésszakra korszerű és igazságosabb nyugdíjellátási koncepciót hozzanak létre, az előző kormány idején elfogadott törvények pedig egyelőre változatlanul mennek tovább, tudta meg a lap.

Korózs Lajos MSZP-s politikus szerint a kormány lépése nem jó, mert sérti a nemek közti egyenlőség elvét, ráadásul vagy a nyugdíjak csökkenését vagy a férfiak nygdíjkorhatárának emelését vonja maga után. Az Országos Választási Bizottság közben hitelesítette azt a népszavazási kérdést, amely arra irányul, hogy 40 év szolgálati idő után igénybe vehető legyen az öregségi nyugdíj a nyugdíj csökkentése nélkül. 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vasutas
2010. augusztus 03. 08:59
A nők tovább élnek, a férfiak hamarabb meghalnak. Ebből következik hogy úgy reális, ha a nők mennek hamarabb nyugdíjba. Egyébként a férfiaknak minek nyugdíjkorhatár. Dolgozzanak a herék halálukig.
Merillincs
2010. augusztus 02. 13:59
Az egész átalakítási programot együtt kellene látni, addig nem sok értelme van a kiragadott részeket elemezni. A 40 éves munkaviszony utáni nyugdíj a hölgyek számára választási ígéret volt, ettől nem táncolhatnak vissza. Inkább a nyugdíj-megállapítás szabályainak változása (pl. az adófizető gyermekek figyelembevétele), illetve a második pillér átalakítása érdekelne. Amúgy vérfideszesként is rosszul vagyok ettől az Iván Lászlótól, de ez persze egyéni szoc. problémám.
hori77
2010. augusztus 02. 11:17
soha többé mszp...
P.A.
2010. augusztus 02. 11:07
Hát szerintemén úgy tudom a nőknek sem kötelező gyereket szűlni. Akinek nehezére esik, az ne tegye. Fontosabb kérdés, hogy a fenti szabály kinyomja-e azokat a nőket, akik már a mostani szabály szerint is 37-38-39 éves munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba. Ez egy átmeneti kategória, csak egy bizonyos korosztálynak jár. Nem értem, miért nem ezzel foglakkozik az MSZP, ez egy jogos félelem. A férfiakat (beleértve engem-bár a nyugdíjkor még messze van) meg nem kell sajnálni, sőt kifejezettem kikérem magamnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!