Kilátástalannak látjuk a jövőt

2011. június 29. 09:55

Harmadik helyen áll Magyarország a válságot legsúlyosabban megszenvedett átalakuló országok között. Az EBRD és a Világbank felmérése szerint nagyon gyenge a jövőbe vetett hit a magyarok körében.

2011. június 29. 09:55

2006 után másodszor készítette el közös hangulatjelentését az Európai Újjáépítési Bank (EBRD) és a Világbank. Az öt éven belül elvégzett két kutatás arról ad információt, hogyan éltek az átalakuló társadalmak a globális hitelválság előtt és után - írja a Népszabadság. A 29 fiatal demokrácia közül 17 lakosai érezték, hogy a válság „nagyon” vagy „meglehetősen” érintette őket, ám Franciaország, Németország, Svédország, Olaszország és Nagy-Britannia közül csupán az olaszok gondolkoztak így. A háztartások 70 százalékának kellett csökkentenie étkezési és egészségügyi költségeit, ami csaknem a kétszerese a nyugati államokban tapasztalt aránynak.

Magyarország a harmadik helyen áll a válságot legsúlyosabban megszenvedett átalakuló országok között. A leginkább érintettek a szegények, a középkorúak, kevésbé a 60 éven felüliek. Nálunk a legelégedetlenebbek az élettel: mindössze 18 százalék érzi jól magát a bőrében. Nagyon gyenge a jövőbe vetett hit: az emberek attól tartanak, hogy még a gyerekeiknek sem megy majd jobban. A piacgazdaság támogatottsága a legalacsonyabbak közé tartozik, a nyugati országokhoz képest minimális a demokratikus intézményekbe vetett hit. Kivétel a kormány és a parlament megítélése, amely öt százalékkal meghaladta a nyugati országok átlagát, a támogatás szinte megduplázódott 2006 óta.

A kérdőíveket tavaly év végén 34 ország 39 ezer háztartásához juttatták el.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Back2theUK
2011. június 29. 16:40
Nem gyűlölöm a hazámat ,mégis visszamegyek Angliába. Az hogy ki pesszi-,optimista ; nem érdekel. Szegények vagyunk. Pont. (eleinte szégyelli magát az ember , hogy :"szegény kelet-európai".. De hát végül csak rájön, hogy igaz.) Egyébként a hangulatjelentésekkel már 4 évesen is nagy sikerem volt a családi tévézéseknél : " Faaasssáág ."
Ppali
2011. június 29. 15:45
Az alapproblémára visszatérve, ugyan mitől lenne itt valaki is optimista? Ez olyan, mint ha a Csendes-óceán közepén hánykolódó csónak utasától megkérdeznék, bízik-e abban, hogy víz, élelem és navigációs eszközök nélkül sikerül partot érnie?
gentry
2011. június 29. 13:59
Kilátástalannak látjuk, mert az is. És most nem Magyarországról, hanem a világról beszélek. Ráadásul most már vissza sem lehet fordítani a dolgot, mert nem fogjuk visszabontani a civilizációnkat az elektromos áram feltalálása előtti állapotig. Mert minden rossz azzal kezdődött, minden ami tönkreteszi életünket, alapvetően az áram miatt létezhet...
P.A.
2011. június 29. 12:39
Kár hogy nincs régebbi hasonló statisztika, mert szerintem már Levédiában is ugyanilyen pesszimisták voltunk. Ez egy ilyen nép. Valahogy mégis létezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!