Kiszáll az állam a kommunikációs képzésből?

2011. szeptember 20. 16:43

Az eMasa információi szerint, aki kommunikáció- és médiatudomány szakos diplomát szeretne, azoknak 2012-től legalább félmillió forintjába kerül majd egy félév.

2011. szeptember 20. 16:43

Megszüntetné az állami finanszírozást az egyetemi és főiskolai kommunikáció- és médiatudomány szakokon az oktatási államtitkárság. Aki ilyen diplomát szeretne, azoknak legalább fél millió forintjába kerül majd a képzés félévente - értesült az eMasa.

Szijártó Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszékének vezetője szerint az elképzelésről semmilyen szakmai egyeztetés vagy előzetes konzultáció nem történt. Mint elmondta, tudomása szerint 5-600 ezer forint lesz a féléves tandíj a szakon. „El lehet képzelni, kik vesznek majd részt ezekben a képzésekben” - fogalmazott. Szíjártó szerint ebből a környező országok egyetemei profitálhatnak. Hozzátette: ezek szerint a jövőben nem lesz szükség olyan tudásra, ami felkészíti az embereket arra, hogyan működjenek egy erőteljesen mediatizált és információs világban. „Mindez a média- és információs analfabéta társadalom képét vetíti elénk” - véli a tanszékvezető.

Az eMasa megkérdezte az információról a oktatási államtitkárságot is. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár csak annyit válaszolt: „a 2012-re meghirdetésre kerülő szakok, képzőhelyek, államilag finanszírozott keretek kormányrendeletben rögzítése még nem történt meg”.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. szeptember 21. 19:52
Azt gondolom, hogy annyi mellébeszélőt képeztek már ezeken a karokon a mi pénzünkből, hogy ideje ennek véget vetni. A tehetség meg majd utat tör magának. A jó kommunikációnak valójában egyetlen trükkje van, de ezt nem tanították: igazat kell mondani. Ennyi. Jó mérnökökre, jó informatikusokra, jó természettudományos szakemberekre sokkal nagyobb szüksége van a feltörekvő Magyarországnak.
olvaso9
2011. szeptember 21. 00:02
Valószínűnleg félreértésből született az írás. Minden szakma, hivatás, ami társadalmilag elismert, amit akkreditáltak, kell, hogy kapjon államilag finanszírozott helyet illetve ösztöndíjat. Ne szóljunk le egyetlen szakmát se, mégha a sajátunkat tartjuk is nagyra. Az viszont igaz, hogy óriási aránytalanságok vannak ma a felőoktatási képzésben, mármint az adott képzésben részstvevők száma és a tényleges, a társadalom által igényelt létszám között. Ezt a kérdést valóban rendezni kell, mert senkinek sem jó. Szép dolog, hogy bárki bármire jelentkezhet, mert bőséggel van hely, az intézmények ingyen (szinte) kiképzik, mert erre vannak ösztönözve aztán nem tud elhelyezkedni. Nincs még egy ilyen gazdag ország, mint a mienk.
StG
2011. szeptember 20. 20:07
"Hozzátette: ezek szerint a jövőben nem lesz szükség olyan tudásra, ami felkészíti az embereket arra, hogyan működjenek egy erőteljesen mediatizált és információs világban." A napokban ugyan Szíjjártó is tartott sajtótájékoztatót, de azt hiszem, ez a hét bullshite. Ezek a képzések nem felkészítik "az embereket" erre a világra, hanem legjobb esetben is azokat állítja elő, akik létrehozzák ezt a világot. Másrészt meg sajnos sok helyen ez a képzés egy igazi parkolópálya, az oktatás (pontosabban a tanulás) szempontjából súlyosan alulmotivált hallgatókkal.
trendo
2011. szeptember 20. 19:02
Ahova pénzt kéne benyomni, az a szakmunkás képzés, amit minimum a régi technikus szintre kéne felemelni és bizony, számítástechnikával, idegen nyelvvel is kibővíteni. És valami normális, áttekinthető mentor rendszer kiépítésével gondoskodni kéne róla, hogy a gyakorlati képzésük a gyerekeknek megfelelő legyen. Nem lepattant tanműhelyekben, hanem jól menő kisüzemeknél kis csoportokban, egyenként elhelyezve kéne szakemberré képezni a gyerekeket. Azok, akik tévés műsorvezetői álmokat kergetve a média és kommunikációs szakokra jelentkeznek (hogy később majd max. a Kenó számok kihúzásával kerüljenek képernyőre) azok pedig fizessenek! És a tandíjakat arányítani kell a tévések átlagos keresetével, amit elvben egy ilyen diplomával el lehet érni. Ugyanezt fenntartom a közgáz bankár képző szakokra is! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!