Bizottsági jelentés: Murdoch alkalmatlan nemzetközi vállalkozások vezetésére

2012. május 02. 10:00

Rupert Murdoch sajtómágnás „alkalmatlan nagy nemzetközi vállalkozások vezetésére” – ezt állapította meg a brit parlament kulturális és médiaügyi bizottsága a News of the World bulvárlappal kapcsolatban kirobbant telefonlehallgatási ügyben.

2012. május 02. 10:00

Rupert Murdoch sajtómágnás „alkalmatlan nagy nemzetközi vállalkozások vezetésére” – ezt állapította meg a brit parlament kulturális és médiaügyi bizottsága az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botránya ügyében összeállított, kedden ismertetett átfogó jelentésében. A 125 oldalas vizsgálati jelentés a 81 éves ausztrál-amerikai nagyvállalkozó által felépített globális sajtó- és médiabirodalom nagy-britanniai érdekeltsége, a News International szerepét tárja fel a tavaly kirobbant telefonlehallgatási ügyben.

Az ügyben most lezárult parlamenti vizsgálat során az illetékes alsóházi bizottság megállapította, hogy Rupert Murdoch szándékosan szemet hunyt a nagy-britanniai cégei és kiadványai által alkalmazott módszerek felett. „Ez a vállalati kultúra a legfelső vezetési szintekről kiindulva áthatotta az egész szervezetet, és ez önmagában több kötetnyire való bizonyítékot tár fel a News Corporation (a globális Murdoch-birodalmat átfogó holding) és a News International hatékony vállalatvezetésének hiányáról” – áll a parlamenti jelentésben. Mindezek alapján a parlamenti bizottság megállapította: Rupert Murdoch „nem alkalmas személy arra”, hogy nagy nemzetközi vállalkozásokat irányítson.

A bizottsági jelentés azzal is megvádolja Murdochot, hogy a sajtómágnás félrevezette a törvényhozást, amikor egyik meghallgatásán kijelentette, hogy elkerülték a figyelmét a News of the World által alkalmazott módszerek, mert a lap a globális cégcsoport egészének „alig egy százalékát jelentette”. A parlamenti bizottság ezzel szemben felidézte, hogy Rebekah Brooks, a News of the World egykori főszerkesztője parlamenti meghallgatásán kijelentette: átlagosan kétnaponta beszélt Murdochkal.

A telefonlehallgatási ügyben több párhuzamos rendőrségi és egy jogi vizsgálat is folyik. Ez utóbbit a botrány kirobbanása után David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök rendelte el „a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek”, és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára. Cameron a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő tavaly júliusi sajtóértekezletén kijelentette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.

Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel. A párhuzamosan folyó vizsgálatok során eddig összesen 44 személyt vettek őrizetbe, köztük Cameron egykori sajtófőnökét, Andy Coulsont, aki korábban szintén a News of the World főszerkesztője volt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!