Áder felmondott a vesztegetéssel vádolt dandártábornoknak

2012. augusztus 02. 20:14

Méltatlanság megállapítása miatt megszüntette Oláh János dandártábornok szolgálati viszonyát a köztársasági elnök. A Honvédelmi Minisztérium (HM) egy gazdasági alosztályának vezetésével 2001-ben megbízott dandártábornokot a vesztegetési ügy kirobbantójának és egyik kulcsszereplőjének tartják.

2012. augusztus 02. 20:14

Méltatlanság megállapítása miatt megszüntette Oláh János dandártábornok szolgálati viszonyát a köztársasági elnök. Áder János erről szóló – Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére meghozott – határozata a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg, a felmentés azonban május 4-i hatállyal történt meg. A köztársasági elnök határozata a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényre hivatkozik, amely szerint a „szolgálatra méltatlan az, aki magatartásával a Honvédség működéséhez szükséges közbizalom fenntartását súlyosan veszélyezteti”.

Oláh János egyike azoknak a vesztegetéssel vádolt tábornokoknak, akiknek a pere a Kaposvári Törvényszéken folyik. A Honvédelmi Minisztérium (HM) Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatósága gazdasági alosztályának vezetésével 2001-ben megbízott dandártábornokot a vesztegetési ügy kirobbantójának és egyik kulcsszereplőjének tartják. A bíróságon nem tett vallomást, de gyanúsítotti kihallgatásán azt vallotta, hogy 2002 és 2009 között egy-egy cégtől több tízmillió forintot kaptak a HM vezető beosztású tisztjei, s a pénzből alkalmanként kisebb-nagyobb összeget továbbadtak a beosztottaknak.

Vallomásában a pénzen osztozók között említette Lévai István Attila dandártábornokot, akit a visszaosztás kezdeményezőjeként nevezett meg, míg Huszti András dandártábornokról azt mondta, „elfogadta a pénzt, de nem akarta tudni, honnan van”. Fapál László volt államtitkárról pedig úgy nyilatkozott, hogy miután őt is bevonták, a visszaosztott pénznek a felét kérte. Felidézte egyebek mellett azt az esetet, amikor 2006 elején 12 millió forintot vitt borítékban az államtitkárnak. A bíróságon minden vádlott – eltérő módon ugyan, de – visszautasította, valótlannak, megalapozatlannak nevezte Oláh János rájuk nézve terhelő vallomását.

A Központi Nyomozó Főügyészség három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt. A vád szerint a vádlottak a HM általuk vezetett részlegének szolgáltatást nyújtó vállalkozásoktól a megrendelések fejében kifizetett összegek egy részét visszakérték.

A megvádolt tábornokok – Lévai István Attila elsőrendű, Huszti András negyedrendű vádlott és Oláh János – a HM intézményeiben vezető beosztást töltöttek be, Fapál László pedig 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. augusztus 02. 21:43
Ha a baloldal kiáll valaki melett az az ember erkölcsi halott. Lásd! Cusi, Hagyó, Szabó, Demszky, Hunvald, STB-STB.
ámokfutó
2012. augusztus 02. 21:42
Pedig ez még nem is a csúcsa.Vannak a hm-nél ennél cifrábbak is.(currus,arzenál,ei.rt,)Idáig meg akit kirúgott a hm nagyobb nyugdijatt kaptak mint az illetményük.Ugy hogy nem kell egyiket sem sajnálni.
keszi
2012. augusztus 02. 20:43
Hát én már teljesen meg vagyok zavarodva. Jogállamban lehet ilyet csinálni? Ameddig a biróság jogerősen ki nem mondja, hogy bűnös ez a csibész, addig megilleti az ártatlanság vélelme. Nem így van? Számtalanszor hallhattuk ezt korábban okos emberek szájából. Bíróság nem itélte el, lehet, hogy ártatlan ez a szerencsétlen briganti! Akkor dr. Áder milyen alapon rúgja ki? Meg tudja valaki ezt magyarázni?!
Erik a Narancs
2012. augusztus 02. 20:41
Ez a Fidesz !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!