Határértéken a bulvárhírek mennyisége a híradókban

2012. augusztus 29. 14:08

Túl sok a bulvár riport az érdemi hírek rovására a két vezető kereskedelmi tévécsatorna híradóiban – háborodott fel az Ezt így hogy blog szerzője. Az újságíró kérdésére a médiahatóság tudatta: folyamatosan vizsgálják a puha és a kemény hírek arányát, és a TV2, valamint az RTL Klub a határértéken belül mozognak.

2012. augusztus 29. 14:08

A két vezető kereskedelmi tévécsatorna híradóin háborodott fel az Ez Így hogy? blog szerzője, Szalay Tamás Lajos. „A TV2 és az RTL Klub koraesti  hírműsoraiban (némi túlzással) a kétfejű pandabébik és kerékpárjáról mákostekervényesalsón leeső részeg izgalmas története közé alig fér be érdemi hír. Pedig történés van bőven a határainkon innen és túl is” – írta. Emlékeztetett: mindez annak ellenére történik, hogy a hatályos médiatörvény egyik paragrafusa éppen azért született, hogy a bulvár ne árassza el a hírműsorokat. Szalay szerint a tendenciát az azért felelős szerkesztők azzal indokolják: „az akkut politika nem kell, mert nem érdemes, túl sok a kockázat; ráadásul a valóságshowkon nevelt nézőközönségnek erre van szüksége”, illetve hogy a dolgozó polgárok a munkából hazaérve, a tévét éppen bekapcsolva először inkább kikapcsolódásra vágynak, mint kemény hírekre.

A cikk szerzője az ügyben felkereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), és feltette a kérdést: felügyeleti és kontrollszervként mit tesznek az egészségesebb arányokért. Az NMHH válasza szerint a hatóság nem vizsgálja a „pozitív” és a „negatív” hírek arányát. A hírcsoportok közül egyedül a „bulváros bűnügyi hírek” arányát követik nyomon az úgynevezett jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatóknál és a közszolgálati médiaszolgáltatóknál – tudatták.

„A médiatörvény 38. szakasza értelmében a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiumok közérdekű kötelezettségei közé tartozik, hogy éves átlagban a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, azaz bulváros bűnügyi tematikájú híranyaguk vagy tudósításuk nem lehet hosszabb terjedelmű a hírműsorszámaik időtartamának húsz százalékánál” – közölte az NMHH. Hozzátették: a hatóság nem sorol a bulváros bűnügyi hírekhez három eseménytípust a büntető-törvénykönyvből, mivel ezek „a demokratikus közvélemény tájékoztatását szolgálják”. Ilyen az, amikor a hivatalos személy (például: politikus), a közfeladatot ellátó személy és a külföldi hivatalos személy által vagy ellen elkövetett bűntetteket mutat be a média. Ugyancsak nem tartozik ezen kalapba a külföldi vagy hazai vonatkozású terrorcselekményeket, merényleteket, etnikai alapú bűncselekményeket bemutató híranyag, mivel ezek szerintük szinte kizárólag politikai vagy ideológiai indíttatásúak. Szintén elnézőek a szociális indíttatású bűncselekmények egyes fajtáit illetően (például: uzsora, lakásmaffia), mivel ezek szerintük a társadalmon belül meglévő feszültségekre hívják fel a figyelmet – magyarázta a blog.

A Médiahatóság a kereskedelmi televíziók hírszerkesztési gyakorlatát illetően azt közölte: a hatóság a jogszabályokban előírt kiegyensúlyozott tájékoztatás teljesülését hivatalból nem, kizárólag bejelentések alapján tudja vizsgálni. Az NMHH a törvényben rögzített, bulváros bűnügyi hírek éves arányának ellenőrzéséhez az adatokat heti rendszerességgel feldolgozza, és éves szinten értékeli.

Szalay arról is beszámolt: a TV2 szinte állandó jelleggel 20 százalék körül teljesít a bulvártémák ügyében, míg az RTL Klub átlagosan 12-15 százalékban közöl ilyen puha híreket.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2012. augusztus 29. 16:15
„a valóságshowkon nevelt nézőközönségnek erre van szüksége” Nem ezzel van probléma, mert tolják a sz*rt az arcukba, ha erre van igény... állítólag. A probléma azzal van, hogy ennek a „valóságshowkon nevelt nézőközönségnek” szavazati joga is van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!