A komment hangvétele fontosabb, mint a tartalma

2013. március 04. 15:17

Az online felületeken megjelenő cikkeknél olvasható hozzászólásokkal kapcsolatban megdöbbentő eredményre jutottak amerikai kutatók: a nyilvános olvasói hozzászólásoknál nem a tartalom befolyásolta inkább az olvasókat, hanem azok hangvétele.

2013. március 04. 15:17

A The Journal of Computer-Mediated Communication című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók 1183 alanyt vizsgáltak. A kutatásból kiderült: a keményebb hangvételű kommentek képesek megváltoztatni egy cikk olvasóinak értelmezését az adott cikkről. A durva hozzászólások mélyebb változásokat okoztak a történet interpretációjával kapcsolatban.

A kutatás során a vizsgált személyeket két csoportra osztották, mindkettő tagjainak egy új technológiáról szóló cikket kellett elolvasni – a hozzászólásokkal együtt. Az egyik csoport tagjai a poszt alatt csak udvarias hangvételű kommenteket láttak, amelyek nem voltak hatással arra, hogy egyetértettek vagy sem a cikk eredeti mondanivalójával. A durvább hangvételű – de ugyanolyan tartalmú – hozzászólásokat olvasók véleménye viszont sokkal negatívabbá vált.

A kutatók szerint az anonim, felelőtlen, becsmérlő kommentek torzítják azt, hogy az olvasók mit gondolnak tényszerűnek, valóságosnak és igazságosnak a témával kapcsolatban. A tudósok arra következtettek, hogy az online média teremtett egy új, nyilvános fórumot, ahol a szociális normák már nincsenek jelen, nem működik az önszabályozás. A kutatók ezért arra figyelmeztetik az internetes oldalak olvasóit, hogy legyenek óvatosak a durva megfogalmazású kommentek olvasásakor.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2014. június 23. 15:31
a tanulmány nem szól arról hogy mi van abban az esetben ha a komment túllép bizonyos határokat csak sejtem hogy ilyen esetben az olvasók a kommentelő és nem a cikk ellen fordulnak te lehetsz a bizonyíték
S0ma
2014. május 15. 20:01
Jól van, Iljics, aztán mi lesz, ha mégsem úgy lesz?
S0ma
2014. május 15. 19:59
Attól függ, ki az olvasó. Ha valakinek van egyénisége és bevállalja a véleményét, az nem igazodik feltétlenül. Inkább arról lehet szó, hogy a személyeskedő , durva kommentekre durva válasz születik. Az sem mindegy, mennyire ismeri ki magát egy kommentelő az adott online felületen, mennyire veszi, hogy kivel "beszél".
Vlagyimir Iljics
2014. május 15. 14:24
Tévedés. A durva kommentek reakciók arra, hogy köztörvényes hazaáruló nemzetellenes bűnöző kormánynak nevezett hatalombitorló maffia-rablóbanda aljas és gyomorforgató diktatúrával, fosztogat, rombol, zülleszt, ámokfut és tombol az országban, s ráadásul ez egy 10 milliós országban, kb 1 millió embernek (pardon agyhalott zombi birkának) tetszik.... a durva komment teljesen jogos önkéntelen reakció... és addig örüljenek, amíg csak durva kommentek vannak és nem megy le többmillió tűrőképessége határán levő ember az utcára, mert akkor a népharag söpri el őket... és nem lesz visszaút... én szóltam...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!