232 milliót már kifizettek a Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjainak

2013. augusztus 03. 11:29

A Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjainak kártalanítási igényét majdnem teljesen feldolgozta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a károsult gazdáknak csaknem 232 millió forintot már kifizettek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szombaton az MTI-vel.

2013. augusztus 03. 11:29

A közlemény szerint augusztus 2-áig a beérkezett 233 támogatási kérelemből 165-öt hagyott jóvá a hivatal. Ezeknek a károsult gazdáknak csaknem 232 millió forintot fizettek ki. Az elbíráláskor 60 kérelmet elutasítottak, 8 támogatási kérelem elbírálásához pedig hiánypótlásra van szükség.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjai veszteségeinek enyhítésére a vidékfejlesztési tárca saját forrásaiból különített el 300 millió forintot. A kérelmek beadási határideje július 1. volt. Egy-egy kérelmező maximum 2,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat.

A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a víziszárnyas-termékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett. Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére, ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis, amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A cég 2001-ben ismét eredményes volt. A 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette a vállalatot. A cég nem fizetett a beszállítóknak, és önmaga ellen kért felszámolást.

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2013. augusztus 03. 22:02
Vagy az összes csődbement vállalkozás károsultjait fizessék ki, vagy egyet se. Már megint a kettős mérce.
iii
2013. augusztus 03. 20:12
Pápa, Kapuvár, Gyula kárvallottjait is vajon ki fogják fizetni vajon a mellett a több milliárd mellett, amit már ráköltöttek? A Hajdú-Bét veszteseit már kétszer kárpótolták a korábbi kormány alatt, vaon miért olyan nagylelkű a kormány velük, miközben a rokkantnyugdíjasoktól az utolsó fillért is elszedi? A kérdés persze költői.
neven
2013. augusztus 03. 17:44
Bajnainak kellene kifizetnie a károsultakat!!! De ő mivel hárít, tagad (jó szoci-libsi szokás szerint), az államra marad a meghurcolt, kisemmizett emberek kártalanítása!!!
kjkj945
2013. augusztus 03. 16:19
És a volt tulajdonosoktól visszaszerzik???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!