Negyedével csökkent a magyar bürokrácia

2014. január 10. 11:44

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint 228 eljárásban csökkentek a lakosság adminisztratív terhei, a vállalkozók ügyintézésével kapcsolatban pedig 96 intézkedést hajtottak végre december végéig.

2014. január 10. 11:44

A kormány mostanra 25 százalékkal csökkentette a vállalkozások és a lakosság adminisztratív terheit – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A közlemény szerint a kormány a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program céljait teljesítette egyebek mellett azáltal, hogy 228 eljárásban csökkentette a lakosság adminisztratív terheit. Így az adózási, az állampolgársági, a család- és a házassági ügyek, az ingatlannal, a munkavállalással kapcsolatos ügyek, a nyugdíj-, valamint szociális és más ügyek esetében iktatták ki a felesleges bürokráciát.

A program keretében a vállalkozások ügyintézésével kapcsolatban a tervezett 114-ből december végéig 96 intézkedést hajtottak végre. A megvalósult egyszerűsítések az adózás, a foglalkoztatás, az építésügy, az élelmiszergazdaság és a közigazgatási hatósági eljárás területén jelentős mértékben csökkentették a bürokratikus terheket. Tíz intézkedés végrehajtása még folyamatban van, ezek várhatóan még az év elején lezárulnak – közölték.

Emlékeztettek: a kormány korábban is több, a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentő lépést hajtott végre. Az egyablakos ügyintézés feltételeinek megteremtésével az állampolgárok hamarosan egy helyen intézhetik ügyeiket, megszűnt a vállalkozásoknak a nyugdíj-biztosítási egyéni nyilvántartó adatlappal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettsége, és bevezették az egykulcsos adórendszert. Emellett 200 millió forintra emelték a kötelező könyvvizsgálói értékhatárt, így több mint 17 ezer kis- és középvállalkozás mentesül a könyvvizsgáló alkalmazásának kötelezettségétől. Az intézkedésekkel a kormány több száz milliárd forinttal mérsékli a vállalkozók bürokráciával kapcsolatos adminisztratív költségeit - hangsúlyozták.

A jogi szabályozást is egyszerűsítették: több mint 3400 felesleges országgyűlési határozatot, egyéb határozatot, törvényt helyeztek hatályon kívül, és a jogrendszerbe olyan jogszabályi rendelkezéseket építettek be, amelyek megakadályozzák az újbóli túlszabályozást – tették hozzá.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. január 10. 14:24
Elmentem. Szórakozzatok himbi-limbik egymással.
nick89
2014. január 10. 12:54
És 40 grammról 20 grammra nőtt a havi csokoládé-fejadag. (Id. mű: G. Orwell 1984)
liberálzöld.
2014. január 10. 12:53
Nekem biztosan nincs szerencsém, mert nekem nem csökkentek az adminisztrációs terheim. Sőt nőttek, nem is kicsit. Biztosan valaki másnál meg erősen csökkentek. Mondjuk én nem rancogok az önkorminál segélyért.
Secnir
2014. január 10. 12:07
negyedével? háháháháháháháháháháháháháháháháháháháháháháhá 1. akkor miért kellett ma bemennem nyilatkozatot tennem ahhoz, hogy felvehessem a 150-e huf-ot/hó? 2. a most születendő gyermekem anyakönyveztetéséhez miért kell 4 (!) helyről vinnem papírokat egy olyan kerületbe, ahol nem lakom (ott születik a gyermek)? majd ha minden ügyet el lehet intézni elektronikusan VAGY személyesen, és az állampolgár VÁLASZTHAT, hogy hogyan szeretné elintézni, majd akkor beszélgessünk a bürökrácia csökkentéséről. majd ha a nyilvántartások, adatbázisok közösek lesznek, és online ugyanazt látja minden hivatal, majd akko rbeszélhetünk a bürökrácia 5%-nak csökkentéséről. majd ha nem kell 3 különböző kártáyval igazolnom magam (vagy több), hanem csak eggyel, majd akkor beszélgethetünk a bürökrácia csökkentéséről (személyi, lakcímkártya, taj-kártya, adókártya, jogosítvány...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!