Közbeszerzés nélkül kapott többmilliós megrendelést a volt államtitkár barátnője

2014. február 28. 14:12

Nyilvános pályázat nélkül kapott huszonnégymilliós megrendelést a KEKKH-től Detre Diána olimpikon szörföző cége. Detre Diána a KIM korábbi közigazgatási államtitkárának, Gál András Leventének a barátnője, de a KEKKH szerint ennek semmi köze ahhoz, hogy ő kapta meg a megrendelést. Navracsics Tibor vizsgálatot kért az Index cikke alapján.

2014. február 28. 14:12

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer nyilvántartásához kapcsolódó tanulmányírásra és kapcsolattervezésre nyert huszonnégymilliót Detre Diána Blue Shine Kft-je a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH). A kft-t 2013 májusában alapította a KIM volt közigazgatási államtitkárának barátnője félmillió forinttal.

Huszonötmillió forintos értékhatárig a közbeszerzőnek nem kell nyilvános hirdetményt közzétennie, elegendő három cégtől ajánlatot kérni, így formailag nincs azzal probléma, hogy nem volt nyilvános közbeszerzési pályázat – írja a Napi.hu.

Az Index úgy tudja, sportkörökben már hónapok óta közismert, hogy Detre Diána Gál András Leventének a barátnője. A portál megkérdezte Gált a barátnője cége által elnyert megrendelésről, de a korábbi államtitkár nem kívánt a magánéletét érintő kérdésről nyilatkozni. 

A KEKKH az Indexet arról tájékoztatta, hogy Gál András Levente sem közalkalmazotti, sem köztisztviselői, sem munkavállalói jogviszonyban nem áll a KEKKH-val. „Ennek következtében semmilyen döntési, utalványozási, vagy egyéb jogosultsággal nem rendelkezik, a KEKKH nevében kötelezettséget nem vállalhat. Az eljárást teljes egészében a KEKKH munkatársai, az eljárás során kiválasztott közbeszerzési tanácsadó folyatta le, arra Gál András Leventének semmilyen befolyása nem volt.” Azt is közölték, hogy a közbeszerzési eljárás során a Blue Shine Kft. referenciáit vették figyelembe, amelyek elégségesek és megnyugtatók voltak.

Frissítés

Navracsics Tibor felkérte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát vezető Vetési Ivánt, hogy „vizsgálja meg az index.hu internetes újságon megjelent hír szerinti közbeszerzési eljárás megfelelt-e a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint a Hivatal belső szabályzatainak”.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2014. február 28. 17:23
Érdemes megnézni a nyertes cég referenciáit a honlapon. Nagyon kíváncsi lennék, hogyan tudták abból levezetni a tanulmányírást. Legfeljebb konferenciaszervezésre jók...
puceráj
2014. február 28. 16:37
https://www.google.hu/search?q=g%C3%A1l+andr%C3%A1s+levente&client=firefox-a&hs=6S6&rls=org.mozilla:hu:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=u6wQU6bLOOL-ygOctYGYBg&ved=0CDcQsAQ&biw=1429&bih=618 Ez a sertés???? Azzal a jó csajjal...??? Azaz fordítva...
gross
2014. február 28. 15:26
Láttam már egy-két ilyen kifizetést. Jobb esetben a munka valós: Gál és/vagy esetleg egy-két segítője, alvállalkozója írja meg a tanulmányt. Az ő tanácsára volt szükség, csináltak hozzá egy kis körítést, de végülis az állam azt kapja, amit akart. Persze véletlenül pont 25 millió forint alatt. Rossz esetben nincs is szó érdemi munkáról. Összeollóznak talán valamit, de haszna az egésznek semmi. Detrének ehhez nagy valószínűséggel semmi köze, csak adminisztrat.
balbako_
2014. február 28. 15:24
Alakul a köztörvényes kormány. Hozzátéve másodfokon Fapálék sem ússzák meg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!