Jövő pénteken lesz a választási informatikai rendszer főpróbája

2014. március 21. 17:40

Szerdán tart részletes ismertetőt a pártoknak a választási informatikai rendszerről a Nemzeti Választási Iroda. A rendszer főpróbája pénteken lesz.

2014. március 21. 17:40

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán részletes ismertetőt tart a választási informatikai rendszerről az országos listát állító pártoknak. Az NVI péntek közleményében azt írta, a rendezvényen az informatikai rendszert bemutató előadásokat hallgathatnak meg a pártok szakértői, és meggyőződhetnek a választási rendszer biztonságáról. Közölték, az NVI a jogszabályi rendelkezések szerint, valamint a korábbi választásokon megszerzett tapasztalatok alapján dolgozta ki a választások sikeres informatikai lebonyolításához szükséges felkészülési folyamatot, és ennek a menetrendnek a részeként tartják meg az ismertetőt.

Tájékoztatásuk szerint a felkészülés következő mérföldköve lesz a jövő péntekre ütemezett sajtónyilvános főpróba, akkor előre meghatározott forgatókönyv szerint a választás napi igazgatási és informatikai feladatait gyakorolják. Ez a főpróba egyben az informatikai rendszer utolsó, a választásnapi adatokkal megegyező mennyiségű, de fiktív adatokkal történő ellenőrzését is szolgálja - írták.

Baja Ferenc, a szocialista párt kampányfőnök-helyettese egy pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, pártja szerint a választás tisztaságába vetett hitet rombolja, hogy 16 nappal az április 6-i voksolás előtt még nem auditálták a választási informatikai rendszert. Az MSZP-s politikus azt mondta, a kormánynak ezt legkésőbb a választás előtt egy héttel (március 30-ig) pótolnia kell, a nyilvános - a listát állító pártok szakértőinek jelenlétében zajló – vizsgálatnak ki kell terjednie a választási hálózatra, a választási szoftverre és az új rendszer összintegrációs auditjára is.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. március 22. 16:07
Ki is kell próbálni, hogy "helyesen" van e beprogramozva! A kétharmad biztosan nem szeretné a kellemetlen meglepetést.
1120
2014. március 22. 12:58
"Jövő pénteken lesz a választási informatikai rendszer főpróbája" Minek? A zsurki vodkagyáros bajaferkó már kinyilatkoztatta, hogy csalás lesz úgyis! XD
imres
2014. március 22. 01:59
Olyan aranyos, amikor egy kommer benyögi, hogy Bajának ebben igaza van. Igazi komcsi mentalitás. Arra már nem terjed ki a figyelme, hogy esetleg indokolja is azt, hogy szerinte Bajának miért van igaza? Nos. Bajának nincs igaza. Azért nincs igaza, mert a választási informatikai rendszer csak tájékoztató jellegű. Semmi több. Igaz, az nagyon fontos, hiszen a szavazóközönség fölöttébb kíváncsi népség. Mivel a szavazás lebonyolításáért a kormány felel, így az informatikai rendszer által közölt adatok és a hivatalos végeredmény közötti nagy eltérés a kormányt és az általa összerakott rendszert minősíti. Nagyon aranyos ez a Baja Feri, hogy így aggódik a kormány pozitív megítéléséért. Pótcselekvés a javából. Mint ahogy említettem, a kormánynak persze érdeke, hogy a rendszer jól működjön, de mivel a választás végeredménye szempontjából semmiféle befolyással nem bír, így az auditálás fölösleges. Nos, incze elvtárs! Most te jössz!
incze
2014. március 22. 01:42
bajának ebben igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!